Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Στο εδώλιο ο Άκης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης


Το εδώλιο του κατηγορουμένου δείχνει ο εισαγγελέας στον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Άμυνας ΆκηΤσοχατζόπουλο και σε άλλους 19 συγκατηγορουμένους του για την πολύκροτη υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Καραγιάννης ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας 20 εκ των συνολικά 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, την περίοδο που υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.


Στην πρότασή του που αριθμεί 350 σελίδες, ο εισαγγελικός λειτουργός θεωρεί ότι είναι επαρκή για αυτούς τα επιβαρυντικά στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την ανάκριση προκειμένου να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για την κακουργηματική κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό προτείνει την παραπομπή σε δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και μελών της οικογένειάς του αλλά και στενών συνεργατών του, μεταξύ των οποίων και του Γιάννη Σμπώκου.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζητεί να δικαστούν τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο αδελφός της Βίκυς Σταμάτη, Παναγιώτης και η θεία της Αικατερίνη, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών και «δεξί χέρι» του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Τσεκούρα, ο εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Morelia Οράτιος Μελάς, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης. Επίσης, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη οι Σπυρίδων Χατζηνικολάου, Γιώργος Κωνσταντάτος, Φώτης Αρβανίτης και Νίκος Καρατζάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραγιάννης επικαλείται όσα περιγράφονται στο πόρισμα που συνέταξαν οι εισαγγελείς Ελένη Σίσκου και Ευγενία Κυβέλου, αλλά και τα κατηγορητήρια που σχημάτισε ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής για τους εμπλεκόμενους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για μια εγκληματική οργάνωση την οποία είχε συστήσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος με σκοπό το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» το οποίο προήλθε από «μίζες» που έλαβε ο ίδιος από τα εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αντίθετη άποψη εκφράζει ο εισαγγελέας μόνο για τον εκπρόσωπο της offshore εταιρείας Bluebell Ευτύχιο Ατσοπάρδη, για τον οποίο προτείνει να μην παραπεμφθεί σε δίκη, κρίνοντας ως μη επαρκή τα στοιχεία σε βάρος του.

Τον τελικό λόγο πάντως, θα έχει το Συμβούλιο Εφετών που αναμένεται σύντομα να εκδώσει το βούλευμα του, αποφασίζοντας ποιοι τελικά θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
http://www.zougla.gr/greece/article/sto-edolio-o-akis-gia-kseplima-mavrou-xrimatos-ke-sistasi-eglimatikis-organosis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου