Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η Ελληνική κυβέρνηση παραδίνει την ΑΟΖ στους δανειστές. (Η κυβέρνηση παρέδωσε την ΑΟΖ στους δανειστές. Κανονικα η αντιπολίτευση πρεπει να ζητήσει τη παραίτηση της κυβέρνησης που τους κορόιδεψε).



Ξαφνικά σήμερα θυμήθηκαν στη κυβέρνηση, ότι έχουν στείλει έγγραφο στον ΟΗΕ από τον περασμένο Μάιο, στο οποίο σύμφωνα με το skai.gr η Αθήνα έχει κάνει αναθεώρηση των απόψεών της για την ΑΟΖ. Τι είδους αναθεώρηση; Kανένας δεν ξέρει γιατί κανείς δεν έχει στα χέρια του το έγγραφο που εστάλη.
Σύμφωνα με άλλο σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, η Αθήνα “κινούμενη προσεκτικά και αθόρυβα” απο τον περασμένο Μάιο, γνωστοποίησε στον ΟΗΕ το εύρος των Ελληνικών θαλασσίων ζωνών σχετικά με υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ (200 ν.μ. απο τα χωρικά ύδατα, τα 6 ν.μ.).
Μα αυτό το περιγράφει πλήρως ο Νόμος της Θάλασσας του ΟΗΕ του 1982, που έχει ψηφιστεί απο την Ελλάδα και έχει επικυρωθεί απο την Ελληνική Βουλή απο το 1995. Δεν χρειαζόταν να ξαναγίνει… Προφανώς  για να γίνει κάτι τέτοιο, η Αθήνα έχει κάνει αναθεώρηση σε κάποιες “λεπτομέρειες” του Νόμου της Θάλασσας του ΟΗΕ του 1982 και αυτές περιλαμβάνονται στο νόμο 4001/2011 που αναφέρει το σχετικό κείμενο της Καθημερινής, το οποίο θα σας παραθέσουμε στη συνέχεια. Η Ελληνική κυβέρνηση το πιθανότερο μέσα απο το νόμο αυτό έχει κάνει παραχωρήσεις στη Τουρκία ή στους δανειστές.

Τελικά είναι το δεύτερο. Η Ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε την διαχείριση και εκμετάλλευση της ΑΟΖ στην “Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ” (ΕΔΕΥ ΑΕ) και μέσω των μνημονίων στους δανειστές της χώρας, χωρίς να ανοίξει ούτε ρουθούνι. Η ΑΟΖ όμως δεν περιλμαβάνει μόνο υδρογοννάθρακες αλλά και ορυκτά, αλιεία, νερό, γεωθερμία και πολλά άλλα.
Ενδιαφέρον έχουν τα άρθρα 155 και 156 του νόμου 4001/2011. που μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια.

Το Ελληνικό κοινοβούλιο αποδείχτηκε απόν στην όλη διαδικασία.  Πρόκειται για σκάνδαλο. Ενα ακόμη, με θύμα την Εθνική κυριαρχία.
Το δημοσίευμα της Καθημερινής, το οποίο μετατρέπει τη παραπλάνηση της παράδοσης της διαχείρισης της Ελληνικής ΑΟΖ σε μια Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου (χωρίς να το γνωρίζει το Ελληνικό κοινοβούλιο) σε μεγάλη διπλωματική “επιτυχία” της κυβέρνησης, ακολουθεί
Κίνηση της Αθήνας για την ΑΟΖ
Τον περασμένο Μάιο, γνωστοποίησε στον ΟΗΕ το εύρος των ελληνικών θαλασσίων ζωνών
Της Δωρας Aντωνιου
Hμερομηνία δημοσίευσης: 08-01-13

Κινούμενη προσεκτικά και αθόρυβα η Αθήνα ήδη από τον περασμένο Μάιο προχώρησε σε κατάθεση στα Ηνωμένα Εθνη των θέσεών της ως προς τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στον θαλάσσιο χώρο. Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά, με το παράρτημα (ΑΝΝΕΧ) που κατέθεσε στον διεθνή οργανισμό, ενημερώνει για την ενσωμάτωση στη νομοθεσία της των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας στον νόμο 4001/2011, που ορίζει το καθεστώς ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και καθιστά τη διεθνή κοινότητα ενήμερη για τις θέσεις της όσον αφορά τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Στο παράρτημα γίνεται αναφορά στο δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «στην ξηρά, σε λίμνες και υποθαλάσσιες περιοχές επί των οποίων η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα σε συνάφεια με τις πρόνοιες της Σύμβασης του 1982, των Ηνωμένων Εθνών, για το Δίκαιο της Θάλασσας». Ακολούθως, γίνεται αναλυτική περιγραφή του πώς νοείται πλέον για την ελληνική πλευρά ο όρος «υποθαλάσσιες περιοχές»: Πρόκειται για «τον βυθό και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (μόλις ανακηρυχθεί), σε μια απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης, από τις οποίες μετριέται το εύρος των χωρικών υδάτων. Ελλείψει συμφωνίας καθορισμού με τα γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι έναντι ή παρακείμενες των ακτών της Ελληνικής Δημοκρατίας, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (μόλις ανακηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας ισαπέχει από τα πλησιέστερα σημεία των γραμμών βάσης (ηπειρωτικών και νησιωτικών) από τα οποία μετριέται το εύρος των χωρικών υδάτων».

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση στις αναφορές στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί πρόθεσης της Ελλάδας να προχωρήσει σε καθορισμό θαλασσίων ζωνών, ανέφερε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση θα πραγματοποιήσει και η Τουρκία αντίστοιχα βήματα. Ομως ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για κάτι τέτοιο». Ακολούθως, αναφέρθηκε στη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην προετοιμασία του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου, και πρόσθεσε ότι «σημασία έχει να πραγματοποιήσουμε όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν από κοινού, στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων». Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε τοποθετηθεί εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της Ελλάδας στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Παρά τις αναφορές του κ. Νταβούτογλου, η Αγκυρα δεν κινήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη όταν η Αθήνα κοινοποίησε τις νέες θέσεις της, όσον αφορά τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η τουρκική πλευρά απέφυγε να προχωρήσει σε κάποια κίνηση, καθώς οι ελληνικές θέσεις απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, με την οποία η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί, καθώς δεν την έχει υιοθετήσει διότι θεωρεί ότι καταρρίπτει όλες τις θέσεις της όσον αφορά το Αιγαίο.
Τώρα ξέρετε, η ανακήρυξη των ζωνών δεν ήταν ο στόχος. Αυτό ήδη ισχύει και σε αυτό  η Τουρκία δεν μπορεί να έχει άποψη αλλά και ούτε να συνδιαλλέγεται με την Ελλάδα ή άλλες χώρες, αφού ο νεότερος ορισμός της υφαλοκρηπίδας και ο ορισμός της ΑΟΖ δίνεται αποκλειστικά και μόνο στον Νόμο της Θάλασσας του ΟΗΕ του 1982. Αυτό, το αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο εδώ.

http://zcode-gr.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου