Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Κι η «Ελιά του Πλάτωνα» στο τζάκι


Όλο και περισσότερες μάχες και μάλιστα σε πεδία που κανείς μέχρι σήμερα δεν θα μπορούσε να φανταστεί, δείχνει να κερδίζει ο καρκίνος της οικονομικής εξαθλίωσης που εδώ και χρόνια έχει αρχίσει να κατατρώει το κοινωνικό σώμα.


Θύμα αυτή τη φορά το ιερό απομεινάρι από την Ιερή «Ελιά του Πλάτωνα» στην Ιερά Οδό, που κάποιοι άγνωστοι, οι οποίοι πολύ πιθανόν να μην γνώριζαν και την σημαντικότητά του, θεώρησαν πως μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη «απάντηση» στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Η συγκεκριμένη ελιά εθεωρείτο ως μία από τις 12 ελιές που αντιστοιχούσαν στις δώδεκα πύλες της Ακαδημίας του Πλάτωνα, σύμφωνα όμως με πιο ρεαλιστικές εκδοχές, απλώς ήταν πολύ μεταγενέστερος «απόγονος» εκείνων των ιστορικών δέντρων του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου.

Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να μειώσει το μέγεθος της θλίψης που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια πράξη αλλά από την άλλη μεριά ίσως θα μπορούσε και να περιορίσει τα κάθε λογής «δάκρυα».

Η συγκεκριμένη όμως ελιά δεν είναι η πρώτη φορά που ταλαιπωρείται: προ πολλών δεκαετιών είχε καταστραφεί από πρόσκρουση οχήματος, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της να μεταφερθεί στη Γεωπονική Σχολή, σε προθήκη της οποίας φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

Το κομμάτι που κλάπηκε ήταν ό,τι είχε απομείνει από κείνη τη σύγκρουση, και προφανώς και η ίδια η Πολιτεία δεν θεώρησε πως αποτελεί κάτι σημαντικό αφού δεν είχε φροντίσει ούτε για κάποια σηματοδότηση του σημείου ούτε φυσικά και για κάποια έστω υποτυπώδη περίφραξη.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ρίζα αυτή ήταν μεγάλου βάρους και η επιχείρηση του επί τόπου τεμαχισμού αλλά και μεταφοράς της πρέπει να ήταν καλά οργανωμένη και σίγουρα όχι από ένα άτομο.
http://www.zougla.gr/greece/article/ki-i-elia-tou-platona-sto-tzaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου