Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΕΕ-ΚΙΝΑ: ΛΑΚΤΙΣΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΧΑΛΥΒΑ


Του JOSHUA CHAFFIN*
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει ότι η Κίνα παρέχει παράνομες επιδοτήσεις στην βιομηχανία χάλυβα της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για τις ευρωπαϊκές εταιρίες να διεκδικήσουν υψηλότερους δασμούς για τις εισαγωγές ευρείας σειράς κινεζικών προϊόντων.


Η Κομισιόν αναφέρει ότι το Πεκίνο βοηθά τους κατασκευαστές χάλυβα, που χρησιμοποιείται ευρέως στις οικοδομές και τις ηλεκτρικές συσκευές, να εξασφαλίζουν πρώτες ύλες κάτω από τις τιμές της αγοράς, σύμφωνα με έκθεση που εξασφάλισαν οι Financial Times.

Η έκθεση γίνεται την ώρα που επικρατούν σημαντικές εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ για μια σειρά βιομηχανίες, από τα φωτοβολταϊκά μέχρι τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Η Κομισιόν συστήνει αντίμετρα στις εισαγωγές ατσαλιού από την Κίνα με δασμούς έως 50%. Πέρσι, η Κομισιόν επέβαλε προκαταρκτικούς δασμούς αντι-ντάμπινγκ έως 58% σε κινεζικές χαλυβουργίες κατόπιν ανάλογης διαμαρτυρίας.

Η κίνηση θα προσφέρει ανακούφιση σε ευρωπαϊκές χαλυβουργίες όπως η ArcelorMittal και ηThyssenKrupp, που βλέπουν την ζήτηση για τα προϊοντα τους να συρρικνώνεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και του κινεζικού ανταγωνισμού.
Το πόρισμα μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε μια σειρά ευρωπαϊκούς κλάδους, αν αποδειχθεί ότι η Κίνα διαθέτει στις βιομηχανίες ατσαλιού τον χάλυβα με μεγάλη επιδότηση στις τιμές.
Ένας εμπορικός αξιωματούχος σχολίασε ότι η έκθεση, αν υιοθετηθεί επισήμως, θα δώσει την δυνατότητα στις εταιρίες της ΕΕ να «διαμαρτυρηθούν εναντίον κάθε αντικειμένου που περιέχει ατσάλι και προέρχεται από την Κίνα», από αυτοκίνητα μέχρι λευκές συσκευές.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεση στα κράτη μέλη της ΕΕ μέσα στον μήνα και στην συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει επίσημη επιβολή δασμών.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Κίνα επιδοτεί τον κλάδο κυρίως μέσω περιορισμών στις εξαγωγές πουπροκαλούν τεχνητή πτώση στις τιμές του ατσαλιού στην εγχώρια αγορά. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη προσφύγει κατά αυτής της πρακτικής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για μια σειρά άλλες πρώτες ύλες.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι κινεζικές χαλυβουργίες ευνοούνται επιπλέον από τις επιδοτήσεις στην αξιοποίηση γης, την χρήση νερού και ρεύματος και την δανειακή πολιτική.

 
ΠΗΓΗ: FT.com
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10663:ee-kina-emporikos-polemos-xalyva&catid=38:di-kosmos&Itemid=173

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου