Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Το πολύπαθο ΕΣΥ, οι γιατροί και η... αργία!



Ένα βήμα πριν την κατάρρευση είναι τα δημόσια καρδιοχειρουργικά κέντρα της χώρας, καθώς δύο από τους πέντε καρδιοχειρουργούς του ΕΣΥ κινδυνεύουν να τεθούν σε αργία.

Αιτία για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται τόσο οι ίδιοι οι ιατροί, όσο και οι ασθενείς, είναι ο νόμος 4093/2012 του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος κατ' επιταγή του Μνημονίου θέσπισε πιο αυστηρές ποινές για δημοσίους υπαλλήλους που υποπίπτουν σε διάφορα πειθαρχικά παραπτώματα.

Με πιο απλά λόγια, όταν υπάρξει καταγγελία σε βάρος δημοσίου υπαλλήλου και εκείνος παραπεμφθεί για δίκη αυτομάτως τίθεται σε αργία. Έτσι, σε συνδυασμό με την αναδρομική ισχύ του νόμου το υπουργείο στην προσπάθεια να βελτιώσει τις πειθαρχικές διαδικασίες, τείνει να δημιουργήσει χάος στο σύστημα υγείας, καθώς για μία δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε το 2007 οι καρδιοχειρουργοί, κ.κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος   και Γεώργιος Οικονομόπουλος , θα έπρεπε να έχουν ήδη να έχουν σταματήσει να εργάζονται.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι μόνο το Ιπποκράτειο και ο Ευαγγελισμός έχουν καρδιοχειρουργικές μονάδες και σε αυτές εργάζονται πέντε ιατροί. Τα δυο Νοσοκομεία είναι αρμόδια για τα περιστατικά σε πανελλαδικό επίπεδο. «Εάν τεθούμε σε αργία, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Ουδείς μερίμνησε ώστε να μην βρεθούμε σε αυτό το σημείο. Ακόμα και την ύστατη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μπορεί να πεί τι ακριβώς θα γίνουν οι άνθρωποι που θα χρειάζονται βοήθεια και εμείς θα αδυνατούμε να τους την προσφέρουμε» δήλωσε στη zougla.gr ο ένας εκ των δύο κατηγορούμενων καρδιοχειρουργών.
«Όμηροι» από εκδίκηση
Ο δικαστικός "πόλεμος" μεταξύ του πρώην διοικητή του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Δημήτρη Βανδώρου, των δυο καρδιοχειρουργών και του μηνυτή τον Λεωνίδα Δημητρίου, πρώην καρδιοχειρουργού, εκτείνεται χρονικά από το 1998.  Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρώην διοικητής παρέπεμψε στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών Ε.Σ.Υ.(Εθνικό Σύστημα Υγείας) τον μηνυτή, καθώς διαπιστώθηκε είχε πλαστογραφήσει το βασικό πιστοποιητικό της ειδίκευσης του την οποία υποτίθεται ότι είχε κάνει δίπλα στο διάσημο καρδιοχειρουργό Γιακουμπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απολυθεί οριστικά και αμετάκλητα από το Ε.Σ.Υ., ενώ  η Περιφέρεια Αθηνών ανακάλεσε την ειδικότητατης Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων που φέρεται να είχε.  
Από το ιστορικό της υπόθεσης, όμως, προκύπτει πως η "διαμάχη" του Δημητρίου με έναν εκ των δυο καρδιοχειρουργών που σήμερα κατηγορεί εκτείνεται από το 1998. Τότε ο μηνυτής είχε θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Επιμελητή Α΄ στο «Ιπποκράτειο» με πιστοποιητικά, τα οποία αποδείχτηκαν πλαστά. Ο εκ των χειρουργών κατέθεσε ένσταση στο αρμόδιο όργανο (ΣΚΕΥΟΠΝΙ). Από την πλευρά του ο Δημητρίου έσπευσε  να αποσύρει τον φάκελο της υποψηφιότητας του.
To 2010 o Δημητρίου υπέβαλε μήνυση σε βάρος του πρώην διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος τον απέλυσε και κατά των καρδιοχειρουργών Οικονομόπουλου και Σταυρόπουλου. Μέσω του δικογράφου που κατέθεσε στις εισαγγελικές Αρχες κατηγορεί τον διοικητή για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας, παραποίηση δημοσίου εγγράφου και τους γιατρούς ως ηθικούς αυτουργούς.
Στελέχη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, μιλώντας στη zougla.gr, έκαναν λόγο για εκδικητική συμπεριφορά από την πλευρά του Δημητρίου.
 "Ας δικαστούμε"
Η υπόθεση είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί το πρωί στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά τις αιτήσεις προτιμήσεως που έχουν υποβάλλει επανειλημμένα οι κατηγορούμενοι η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί  αρκετές φορές.
http://www.zougla.gr/greece/article/stamatai-i-kardia-tou-esi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου