Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στο όργιο του παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς

Thumb_issue_796
Επιστροφή στο ζήτημα του παράνομου εμπόριου ζώων συντροφιάς, με σύντομη αναφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που προέκυψε πριν από λίγο. Ελληνας που γεννήθηκε και ζει στην Ολλανδία πηγαίνει συστηματικά στα Τρίκαλα, παίρνει ζώα συντροφιάς (κουτάβια και μεγαλύτερα σκυλιά) και τα μετακινεί στην Ολλανδία με το πρόσχημα ότι τα υιοθετούν κάτοικοι εκεί. Στην πραγματικότητα, όπως έχουμε ξαναπεί, κάνει παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς, αφού και στην περίπτωσή του ισχύει η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Ο εν λόγω έχει τη συνδρομή συγκεκριμένου κτηνίατρου των Τρικάλων, που είναι πιστοποιημένος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να εφαρμόζει τη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς. Τα στοιχεία και των δύο είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας και θα τα δημοσιοποιήσουμε όταν το κρίνουμε απαραίτητο.

Ο ελληνικής καταγωγής κάτοικος Ολλανδίας πιάστηκε στις 25 του περασμένου Δεκέμβρη στην Ελβετία να μεταφέρει σκύλους από την Ελλλάδα. Οι αρμόδιες αρχές ζήτησαν εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για το πώς ο κύριος αυτός κατόρθωσε να βγάλει από την Ελλάδα τα ζώα συντροφιάς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε να πνίξει το θέμα και να μην το δημοσιοποιήσει. Δεν το έκανε τυχαία.

Πρώτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πρόγραμμά της προβλέπει την αφαίρεση της αρμοδιότητας για τα ζώα συντροφιάς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη μεταφορά της στο υπουργείο Εσωτερικών, ικανοποιώντας τη χρόνια επιδίωξη των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων να κατασκευάζουν αυτοί και όχι οι δήμοι καταφύγια ζώων συντροφιάς και να καλύπτουν τις μαζικές μετακινήσεις σε χώρες της ΕΕ, με το πρόσχημα των υιοθεσιών (ενώ πρόκειται για παράνομο εμπόριο που αποφέρει τεράστια κέρδη - Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας υπηρεσιών της ΕΕ, ο τζίρος απ’ αυτό το εμπόριο στην ΕΕ ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, τρίτο μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών).

Δεύτερον, αν δημοσιοποιήσει το γεγονός, θα αναγκαστεί να πάρει πίσω τη διακήρυξή της για τη μεταφορά της αρμοδιότητας στο ΥΟΕΣ, ενώ θα αναγκαστεί να διατάξει ουσιαστικούς ελέγχους σε αεροδρόμια (Ελ. Βενιζέλος, Αραξος, Σαντορίνη κ.ά.) και λιμάνια (Πάτρα και Ηγουμενίτσα).

Αυτή την περίοδο γίνεται συστηματικά παράνομη μετακίνηση ζώων συντροφιάς από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από συγκεκριμένους κατ΄ επάγγελμα ζωόφιλους, Ελληνες και Γερμανούς. Εχουν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες, όμως το παράνομο αυτό εμπόριο ζει και βασιλεύει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (όπως και η προκάτοχός της κυβέρνηση Τσίπρα) αρνείται να υποχρεώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στα λιμάνια και στα αεροδρόμια να ασκήσουν το ελεγκτικό τους έργο και να βάλουν τέρμα στο παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς, εξουδετερώντας το κύκλωμα, στο οποίο παίζουν σημαντικό ρόλο και χρυσαυγίτες νεοναζιστές.

Στο παράνομο κύκλωμα εμπορίας ζώων συντροφιάς συμμετέχουν και κτηνίατροι που είναι πιστοποιημένοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να εφαρμόζουν αυστηρά τη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς. Εχουν δε τόσο πολύ αποθρασυνθεί από την απουσία σοβαρού και αυστηρού ελέγχου από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που φτάνουν στο σημείο, άλλοι να κάνουν αγωγές κατά πραγματικά φιλόζωων και άλλοι να εκτοξεύουν απειλές ότι θα καταφύγουν στα δικαστήρια, για δήθεν παραβίαση των προσωπικών δεδομένων ή για συκοφαντική δυσφήμιση!

Σε όλους αυτούς λέμε να μην ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη, γιατί θα σπάσουν τα μούτρα τους. Θα ρωτούσαμε τον Βορίδη και γι’ αυτά τα θέματα, αν δεν τρεπόταν σε φυγή. Απευθυνθήκαμε στους δύο γενικούς γραμματείς του υπουργείου και στο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Βορίδη και διαπιστώσαμε ότι αυτές οι ερωτήσεις μας τους ενοχλούσαν και γι’ αυτό δεν ήθελαν να κάνουν την παραμικρή συζήτηση. Περιττεύει να επαναλάβουμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε το βρόμικο κύκλωμα του παράνομου εμπόριου ζώων συντροφιάς στηρίζοντας τον αγώνα των πραγματικά ζωόφιλων.

Γεράσιμος Λιόντος

 

Ο «πολύς» Βορίδης φυγομαχεί


Μια ακόμα συνέντευξη έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να επαναλάβει αυτά που ανακοινώνει κατά καιρούς, ως νέος Μαυρογιαλούρος. Στην αρχή της συνέντευξης παρουσίασε το νέο ΔΣ του ΕΦΕΤ. Επειδή ήταν η πρώτη συνέντευξη που πήραμε μέρος και ο Βορίδης δεν μας γνώριζε, επέτρεψε να κάνουμε ερωτήσεις για το ελληνικό γιαούρτι και για τον πλημμελή χαρακτήρα των ελέγχων του ΕΦΕΤ. Η προσέγγισή μας δεν άρεσε στον Βορίδη, γι’ αυτό και μετά την παρουσίαση του εξάμηνου κυβερνητικού «έργου» και του σχεδιασμού της πολιτικής για το 2020, άρχισε να δίνει το λόγο σε συναδέλφους από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, αφήνοντάς μας για το τέλος.

Οι γενικόλογες ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν του επέτρεπαν να απαντά με άνεση και να δημιουργεί την αίσθηση ότι όλα μέσα στο εξάμηνο έγιναν καλά και ότι εφαρμόστηκε ένα μέρος του κυβερνητικού αγροτικού προγράμματος. Οταν έφτασε η σειρά μας, σηκώθηκε μαζί με τους δύο παριστάμενους υφυπουργούς και τους δύο γενικούς γραμματείς, κηρύσσοντας το τέλος της συνέντευξης! Είχε αντιήφθεί ότι θα τεθούν ουσιαστικές ερωτήσεις για τις ελληνοποιήσεις του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος, θέματα που απασχολούν την αρθρογραφία μας, η οποία αποκαλύπτει τα πλήγματα που επιφέρονται στην κτηνοτροφική παραγωγή και τους κτηνοτρόφους. Επειδή σχολιάσαμε αυστηρά την απότομη λήξη της συνέντευξης και την αποχώρηση του Βορίδη, δεν κρατήθηκε και έδειξε φανερά τη δυσφορία του για την παρουσία μας και τις ερωτήσεις που του υποβάλαμε στην αρχή.

Αυτό λέγεται φυγομαχία και ο «πολύς» Βορίδης ασφαλώς δεν αγνοεί τον όρο.

Γ.Λ.
Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου