Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΙ ΑΣ ΠΟΝΑΕΙ

(Τρ. 17/02/15 - 14:35)
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ*
...ο λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει. Έχει δικαίωμα στηνενημέρωση, ειδικά όταν του ζητείται είτε να στηρίξει μία κυβέρνηση όπως τώρα, είτε να κάνει θυσίες όπως πριν.  
Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας, έλεγε ο Λένιν. Οι ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη μάχη που μόλις ξεκίνησε. Οι δυσκολίες προβλέπεται να διαρκέσουν πολύ και να ενταθούν, εάν η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να υποχωρήσει. Άρα η συμμετοχή και η υποστήριξη του λαού είναιαπαραίτητη. Ο λαός όμως έχει δικαίωμα να γνωρίζει. Έχει δικαίωμα στην ενημέρωση, ειδικά όταν του ζητείται είτε να στηρίξει μία κυβέρνηση όπως τώρα, είτε να κάνει θυσίες όπως πριν.

Στην αρχή της κρίσης, όταν φάνηκε ότι η επιλογή της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου ήταν να την πληρώσει ο λαός για να σωθούν οι τράπεζες και να απαλλαγούν αυτοί που την προκάλεσαν, κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία να ζητήσουν τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους. Μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα υπόκειται σε λαϊκό έλεγχο, αλλά θα έχει πρόσβαση στα επίσημα αρχεία του κράτους. Το σκεπτικό ήταν ότι δεν μπορεί να καλούν τους πολίτες να ματώσουν για να πληρώσουν ένα χρέος που δεν ξέρουν ούτε ποιοι, ούτε πως το δημιούργησαν.
Στην πρωτοβουλία αυτή πρωταγωνίστησαν και πρόσωπα που σήμερα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οΚώστας Λαπαβίτσας, η Σοφία Σακοράφα και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί στο παρελθόν ότι η δημιουργία επιτροπής ελέγχου του χρέους θα ήταν μία από τις πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης του μόλις θα αναλάμβανε. Παρόλα αυτά στις προγραμματικές δηλώσεις δεν ακούστηκε τίποτα από κανέναν, αν και καμία δικαιολογία δεν υπάρχει πλέον για να μην συγκροτηθεί και να πιάσει δουλειά μια τέτοια επιτροπή.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ευθύνη για το χρέος και μπορεί να καταλάβει κανείς ότι δεν είχαν καμία διάθεση να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τα πεπραγμένα τους. Αυτή η κυβέρνηση έχει χρέος να προχωρήσει και να φανεί συνεπής απέναντι στη δέσμευσή της.
Μια κυβέρνηση της αριστεράς (σε όποιο βαθμό έστω) οφείλει να είναι έντιμη και ειλικρινής για να συνεχίζει να εξασφαλίζει την λαϊκή υποστήριξη. Όπου κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, πρέπει να εξηγεί ξεκάθαρα στο λαό τις δυσκολίες που συνάντησε και την αναγκάζουν να υποχωρήσει από κάποια θέση. Εάν λέει την αλήθεια και έχει δίκιο, ο λαός κατά πάσα πιθανότητα θα καταλάβει. Εάν λοιπόν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν ξεκίνησε ως τώρα το θέμα του ελέγχου του χρέους, ας το εξηγήσουν. Παρομοίως οφείλουν να δίνουν εξηγήσεις σχετικά με όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις ή επίσημες θέσεις από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν υποχωρούν από αυτές (όπως π.χ από τη διαγραφή χρέους).
Εξίσου έντιμοι πρέπει να είναι απέναντι στο λαό και με την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η εικόνα τουΑντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου όταν εξήγγελλαν το τέλος της τρόικας, μόνο ειρωνικό μειδίαμα προκαλούσε, καθώς όλοι γνώριζαν ότι δεν ήταν ειλικρινείς. Το ίδιο και όταν η προηγούμενη κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη άρχισε να αποκαλεί το μνημόνιο πρόγραμμα. Αυτού του είδους η υποκρισία υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες γίνονται με την τρόικα και τα ίδια ακριβώς πρόσωπα που ήταν και πριν. Όλοι οι ξένοι συνεχίζουν να την αποκαλούν τρόικα και στους διαδρόμους κυκλοφορούν ήδη τα σχετικά ανέκδοτα με την επιμονή της Ελλάδας να την αποκαλούν αλλιώς. Ας κάνουν μια καλή και διαφορετική αρχή, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους.
Αυτού του είδους τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, που χρησιμοποίησε και η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι παλιά κόλπα και κρατάνε λίγο. Στο τέλος γυρνάνε και μπούμεραγκ. Πάνω από όλα όμως, δεν είναι συμβατά με το ήθος που πρέπει να έχει μία αριστερή κυβέρνηση που θέλει να κάνει τη διαφορά. Ο λαός περιμένει να ακούσει την αλήθεια. Μόνο έτσι θα συνεχίσει να δίνει τη στήριξή του. Και μόνο η λαϊκή υποστήριξη αποτελεί πραγματική ισχύ για μια κυβέρνηση της αριστεράς. Αλλιώς , η υποκρισίαπου είναι πράγματι ένδειξη αδυναμίας, θα διαψεύσει σύντομα την ελπίδα και όταν η ελπίδα διαψεύδεται μετατρέπεται εύκολα σε οργή. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να αποφευχθούν όλα αυτά.
*Πηγή: www.thepressproject.gr
Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19582:siouth-alhueia&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου