Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Φάουλ Πεπόνη


Εκνευρισμό στα υψηλά κλιμάκια του Αρείου Πάγου προκαλεί η απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα, κ. Γρηγόρη Πεπόνη, να παραγγείλει ποινική προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τη λίστα που αποκάλυψε χθες η zougla.gr και αφορά τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.
Η παραγγελία του κ. Πεπόνη δημιουργεί ένα δικονομικό ευτράπελο, καθώς ήδη ο -καθ' ύλην αρμόδιος- εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Τέντες, είχε δώσει παραγγελία στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κυρία Ελένη Ράικου, για διεξαγωγή έρευνας, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη στελεχών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για διαρροή της λίστας.
Ουσιαστικά, λοιπόν, η κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα να παραγγείλει και εκείνος έρευνα έχει ως αποτέλεσμα να τρέχουν δύο παράλληλες προκαταρκτικές για την αποκάλυψη της zougla.gr.
Η υπόθεση όμως καθίσταται ακόμη πιο σοβαρή, καθώς, πέραν των προκαταρκτικών που -ως είθισται- διενεργούνται σε ανάλογες περιπτώσεις, ο κ. Πεπόνης εμφανίζεται να έχει διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα και μάλιστα αρκετά σοβαρό.

Σύμφωνα με δικαστικές «πηγές», έχει υπερβεί την εξουσία που του δίνει ο νόμος, αφού διέταξε προκαταρκτική έρευνα, όχι μόνο αγνοώντας τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, αλλά απασχολούμενος με μια υπόθεση η οποία δεν αφορά στο οικονομικό έγκλημα.
Εντύπωση, παράλληλα, προκαλεί το γεγονός ότι, στη δική του παραγγελία, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να ερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες των δημοσιογράφων (δηλαδή της zougla.gr) για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου. Όπως μάλιστα σημειώνει στην παραγγελία, οι δημοσιογράφοι που προχώρησαν στην αποκάλυψη μπορεί να διωχθούν ακόμη και στην περίπτωση που ο αυτουργός του εγκλήματος παραμένει άφαντος. Όπου «έγκλημα» φυσικά, βάλτε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των πολιτικών που ελέγχονται εδώ και δύο χρόνια και για τους οποίους - περιέργως (;) - δεν έχει προκύψει κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
Υπερέβη τα όρια
Το άρθρο 252 του Ποινικού Κώδικα αφορά στην παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου. Η παράγραφος τρία του εν λόγω άρθρου, την οποία επικαλείται η παραγγελία, αναφέρει ότι, εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι τιμωρούνται για τη διαρροή, μπορεί να τιμωρηθούν και «τρίτα πρόσωπα», δηλαδή οι δημοσιογράφοι. Επισημαίνει, όμως, ότι η εν λόγω πράξη δεν διώκεται, εφόσον η πληροφορία ή το έγγραφο δημοσιοποιείται με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Η zougla.gr από την πρώτη στιγμή αποσαφήνισε ότι η δημοσιοποίηση της περιβόητης λίστας -για την οποία λέγονταν και ακούγονταν πάρα πολλά- πραγματοποιήθηκε προκειμένου να μπει τέλος στην ακατάσχετη ονοματολογία, τις επιλεκτικές διαρροές και τη στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων μέσω «ψιθύρων» και άλλων περίεργων μεθόδων. Επεσήμανε, δε, ότι τα πολιτικά ονόματα τα οποία «φιλοξενούνται» στη λίστα δεν μπορούν -σε καμία περίπτωση- να θεωρηθούν a priori ένοχοι.
Είχε δε ως σκοπό την «αφύπνιση» και των ελεγκτικών μηχανισμών, που εμφανίζονται να… κωλυσιεργούν, ενώ θα έπρεπε να ελέγχουν ταχύτατα υποθέσεις, εισαγγελικές παραγγελίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν τα πολιτικά πρόσωπα.
«Αντί, λοιπόν, να ελεγχθεί ο λόγος για τον οποίο οι έρευνες καθυστερούν, καλούνται μέσω παραγγελιών να ελεγχθούν οι δημοσιογράφοι, επειδή κατέγραψαν αληθή γεγονότα» σχολιάζουν δικαστικές «πηγές».
Εν πάση περιπτώσει, η ενέργεια του οικονομικού εισαγγελέα αγγίζει και ξεπερνά, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τα όρια της αρμοδιότητάς του, καθώς δεν δύναται να δίνει παραγγελίες για διερεύνηση υποθέσεων που είναι εκτός του πεδίου του οικονομικού εγκλήματος.
«Ο κ. Πεπόνης δεν είναι εισαγγελέας όλης της Ελλάδας. Έχει συγκεκριμένο ρόλο» σχολίαζε δικαστική «πηγή».

Aναλυτικά όλα τα ονόματα


- Πάνος Καμμένος, πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Εξετάζεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Στερεάς Ελλάδας και ελέγχεται για την περίοδο που ήταν ακόμα βουλευτής. Η Δίωξη θα προβεί στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, καθώς έχει σταλεί εισαγγελική παραγγελία. Ελέγχεται για ακίνητα στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι.


- Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής ΝΔ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αθηνών. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που έφθασε στα γραφεία της Δίωξης τον Ιούνιο του 2012. Η καταγγελία παραπέμπει σε συσχετισμό με προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων σε δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας (Αθήνα 9,84) και αφορά σε πόθεν έσχες και παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.



- Αθανάσιος Νάκος, αντιπρόεδρος της Βουλής. Η έρευνα ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2012 και ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Ο έλεγχος βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.




- Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πρόεδρος της Βουλής. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. έπειτα από καταγγελίες που έφθασαν στην υπηρεσία.



- Γιώργος Βουλγαράκης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Διενεργείται έλεγχος κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα που απεστάλη στις 18 Ιουλίου 2012. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και της συζύγου του. Η υπόθεση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.




- Μιχάλης Λιάπης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Πολιτισμού. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.



- Άρης Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Διεξάγεται έλεγχος κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας ιδιώτη. Έχουν ζητηθεί στοιχεία για την πηγή των δηλωθέντων εισοδημάτων του από την αρμόδια ΔΟΥ καθώς και στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα.





- Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Έγινε ανώνυμη καταγγελία για παράνομο πλουτισμό, η οποία αναφέρει ότι κατέχει τρία ξενοδοχεία στην Ιεράπετρα, τα οποία, σύμφωνα με την καταγγελία, ίσως να μην είναι στο όνομά του.





- Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, πρώην βουλευτής της ΝΔ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας.





- Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού.




- Ελισάβετ Βόζενμπεργκ, πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Η κα Βόζενμπεργκ
ελέγχεται από το 2010 κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, καθώς υπήρχαν καταγγελίες για φοροδιαφυγή.




- Γιώργος Ορφανός, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού (2004-2007).





- Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής Μαγνησίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας, ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.



- Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργείται έλεγχος τόσο στον ίδιο όσο και στη σύζυγό του. Η έρευνα ξεκίνησε στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας και βρίσκεται σε αναμονή των στοιχείων από τις τράπεζες.




- Αντώνης Μπέζας, βουλευτής Θεσπρωτίας. Ελέγχεται έπειτα από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης.





- Νίκος Ταγάρας, πρώην νομάρχης Κορινθίας και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Πελοποννήσου. Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2011 και βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων από τις τράπεζες.





- Παναγιώτης Φασούλας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Πειραιά. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών που έφθασαν στη Δίωξη.





- Ελπίδα Τσουρή, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Βορείου Αιγαίου για την περίοδο που ήταν βουλευτής.



- Φίλιππος Φουντής, υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Η έρευνα ξεκίνησε στις 23 Απριλίου του 2012 και βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης της έκθεσης ελέγχου.


- Αλέξανδρος Βούλγαρης, πρώην βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας, ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.

- Λεωνίδας Τζάνης, πρώην υφυπουργός εσωτερικών με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης. Η έρευνα ξεκίνησε στις 31 Μαΐου του 2012 και βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ανάλυσης του «πόθεν έσχες».


- Ιωάννης Ανθόπουλος, πρώην υφυπουργός Παιδείας με το ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και προέκυψε εξαιτίας της εμπλοκής του, ως δικηγόρου, σε διάφορες εταιρείες, για τις οποίες η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους στο πλαίσιο συγκεκριμένης έρευνας που διεξάγει. Έχει ζητηθεί ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.


- Αναστάσιος Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος και έλεγχος των τραπεζικών του λογαριασμών στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης Siemens.





- Ιωάννης Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας ΥΕΘΑ. Ξεκίνησε έλεγχος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.




- Απόστολος Φωτιάδης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών με το ΠΑΣΟΚ. Έχει γίνει καταγγελία για παράνομο πλουτισμό. Κατόπιν αυτής εκδόθηκε εντολή έρευνας. Ελέγχονται τα εισοδήματα και οι δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει κατά τα έτη 2000-12 καθώς και η περιουσιακή του κατάσταση βάσει των δηλώσεων Ε9 που έχει υποβάλει. Έχουν ζητηθεί στοιχεία και για τις μετακινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών και τα αποτελέσματα αναμένονται.



- Φεβρωνία Πατριανάκου, βουλευτής Λακωνίας με τη ΝΔ. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας προς το Σώμα Επιθεωρητών ΣΕΕΔ. Έχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα και τα αποτελέσματα αναμένονται.

- Νικόλαος Ανδριανόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Οικονομικών.



- Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας.



- Φώτης Αρβανίτης, πρώην βουλευτής Φωκίδας με το ΠΑΣΟΚ.

- Δημήτρης Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη.



- Χρήστος Βερελής, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών.



- Κωνσταντίνος Λιάσκας, πρώην υπουργός



- Χρήστος Ζαχόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού επί Νέας Δημοκρατίας.





- Πέτρος Μαντούβαλος, δικηγόρος και πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.




- Μιχάλης Χαλκίδης, πρώην βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην δήμαρχος Μελίκης. Ελέγχεται ύστερα από καταγγελία για παράνομο πλουτισμό.





- Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών για παράνομο πλουτισμό.




- Ίδρυμα «Καραμανλής Γ. Κωνσταντίνος», κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο ελέγχεται για κακοδιαχείριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου