Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019

Κάλεσμα για ΚΚΕ ισχυρό - Η δύναμή σου την επόμενη μέρα ─ Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο κ. Τσακαλώτος είπε κάτι πολύ χοντρό και θα πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ καλά πριν μιλάει για το ΚΚΕ. Θα πρέπει να πλένει το στόμα του ─ Ο Τσακαλώτος είπε, απευθυνόμενος στα μέλη του ΚΚΕ και στους ψηφοφόρους, ότι πρέπει να δώσουν μάθημα στο ΚΚΕ οι εργαζόμενοι, να μην το ψηφίσουν ξανά αυτοί που το ψήφισαν, δηλαδή οι 300.000, γιατί έτσι μόνο θα συνέλθει η ηγεσία του ─ Δεν ντρέπεται; Δεν ντρέπεται και στο ελάχιστο ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Τσίπρας, κι όλο αυτό το συνονθύλευμα που έχει μαζέψει από ακροδεξιούς στην κυβέρνησή του, μέχρι το πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ, το διεφθαρμένο, και όλους αυτούς, να μιλάει με τέτοιο τρόπο για το ΚΚΕ και να έχει το θράσος να απευθύνεται στους οπαδούς του ΚΚΕ, στους ψηφοφόρους ─ Για να μην τρελαθούμε δηλαδή, σε μια κυβέρνηση ΝΔ αύριο, όπως λένε, δεν ξέρω αν θα είναι η ΝΔ έστω και με κάποιους συνεταίρους που θα βρει, μπορεί να είναι αντιπολίτευση ο Βαρουφάκης; Μπορεί να είναι αντιπολίτευση η Ελληνική Λύση και ο Βελόπουλος; Μπορεί να είναι αντιπολίτευση το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ της κυρίας Γεννηματά; (VIDEO)ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 7ης ΙΟΥΛΗ
ΚΚΕ ισχυρό - Η δύναμή σου την επόμενη μέρα
(Κείμενο κάτω)

Σάββατο 08/06/2019 - 20:26 - Ενημέρωση: Σάββατο 08/06/2019 - 20:47

«ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ - Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Εργατοϋπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες
Στις εκλογές της 7ης Ιούλη το ΚΚΕ σάς καλεί να αποφασίσετε με βάση το τι πραγματικά έχει ανάγκη ο λαός την επόμενη μέρα.
 • ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΡΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.
 • ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ Η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ, Η ΕΛΠΙΔΑ, Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ.
Με αισιοδοξία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, αν έχουμε δίπλα μια συνεπή, μαχητική και ασυμβίβαστη δύναμη στη Βουλή και στο λαϊκό κίνημα.
Το παραμύθι της «μεταμνημονιακής εποχής» και της «δίκαιης ανάπτυξης», που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή της «βιώσιμης ανάπτυξης» που προβάλλει η ΝΔ, δεν αφορά την καθημερινότητα του λαού. Τα προβλήματα, τα βάσανα, η ανασφάλεια είναι εδώ. Γιατί παραμένουν όλες οι αιτίες που μας έφτασαν έως εδώ και η κάθε κυβερνητική πολιτική που τα αναπαράγει και τα ενισχύει. Γιατί ενσωματώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των μνημονιακών μέτρων και προστίθεται νέος κύκλος με βάση την ατζέντα της ΕΕ.
Τα διλήμματα «πολιτική αλλαγή και σταθερότητα», που προβάλλει η ΝΔ, και «πρόοδος ή παλινόρθωση της συντήρησης», που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάλπικα, γιατί και οι δύο υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική. Είναι κόμματα που εκφράζουν την υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στις λαϊκές ανάγκες. Όπως και τα άλλα κόμματα που διεκδικούν μετεκλογικά αναβαθμισμένο ρόλο στο πολιτικό σύστημα.
Για τον λαό, το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι ένα: Αν την επόμενη μέρα θα δυναμώσει εκείνη η δύναμη που θα μάχεται για τα δικαιώματα, μέσα και έξω από τη Βουλή, που θα ανοίγει το δρόμο της ριζικής ανατροπής. Τη συντηρητική πολιτική, με όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να την αντιπαλέψουν κόμματα που δοκιμάστηκαν και από κυβερνητικές θέσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα βρίσκονται ή αύριο θα βρεθούν στο ρόλο της αντιπολίτευσης, ακολουθώντας «δεξιές» πολιτικές, ακόμα και με τη μάσκα της «αριστεράς» και της «προόδου». Δεν μπορούν να οργανώσουν και να προωθήσουν στο ελάχιστο τον αγώνα και τις διεκδικήσεις του λαού και μέσα στη Βουλή και κυρίως έξω από αυτήν στους δρόμους της πάλης, εκεί όπου όλα τελικά κρίνονται.
Τη συντηρητική πολιτική στηρίζουν και αναπαράγουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεξαρτήτως της όποιας κριτικής ασκούν στη διακυβέρνηση.
Το ΚΚΕ:
 • Αντιπάλεψε τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, με πυρήνα είτε τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, οργάνωσε και στήριξε τους αγώνες, τις διεκδικήσεις των μισθωτών στα εργοστάσια, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στις κατασκευές, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, των αγροτών, των μαθητών και φοιτητών, των ατόμων με αναπηρία.
 • Είναι ο πραγματικός αντίπαλος του σημερινού δρόμου των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που υπηρετούν τα άλλα κόμματα, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές τους. Γι' αυτό και είναι εκείνο που ενημερώνει τον λαό και αντιμάχεται τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, στους οποίους εμπλέκεται η χώρα μας, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων κομμάτων.
 • Είναι το Κόμμα που στέκεται και θα σταθεί δίπλα στον άνεργο, στον απολυμένο, στον βιοπαλαιστή, στον επαγγελματία, στον επιστήμονα, στον αγρότη, στη νεολαία, στον συνταξιούχο, σε εκείνους που βρίσκονται υπό την απειλή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.
 • Είναι εκείνο που αποτέλεσε πραγματική, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση παντού. Καταθέτει προτάσεις για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων. 
Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τη δύναμη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την Κοινωνική Συμμαχία.
Θα διεκδικήσουμε:
 • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, δωρεάν αναβαθμισμένες κοινωνικές παροχές για όλους και όλες.
 • Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δομές της δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, στους οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, γενικά στις κοινωνικές υπηρεσίες και οργανισμούς.
 • Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 • Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν την κυριακάτικη αργία, απελευθερώνουν το ωράριο.
 • Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Όχι άλλους φόρους.
 • Πάγωμα των χρεών για όλο το διάστημα της ανεργίας. Απαγόρευση πλειστηριασμού κύριας κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους στο ύψος του 80% του βασικού μισθού.
 • Παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Κατάργηση των τροφείων.
 • Επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων στο αφορολόγητο όριο, όπως ισχύει για μισθωτούς και αγρότες. Κατάργηση των χαρατσιών, όπως το τέλος επιτηδεύματος. Διαγραφή τόκων και προστίμων καθώς και του 30% των υπολοίπων χρεών τους σε εφορία - τράπεζες - δήμους. Αντίστοιχα, για τα χρέη προσωπικής ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ, τη διαγραφή τόκων, προστίμων όπως και των χρεών για την εισφορά Υγείας, με παράλληλη απόδοση συντάξεων χωρίς περικοπές.
 • Μείωση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Κατώτατες εγγυημένες τιμές. Προστασία της παραγωγής από κάθε καταστροφή και πλήρη αποζημίωση στους αγρότες - κτηνοτρόφους.
 • Αύξηση των δαπανών για την Πρόνοια, τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας. Δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία αναπήρους.
 • Πλήρεις και δωρεάν θεραπείες, φάρμακα, εξετάσεις και τεχνολογικά βοηθήματα για όλους τους αναπήρους χρόνια πάσχοντες.
 • Δημόσιες και δωρεάν δομές διάγνωσης, εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες.
 • Ειδικά για τις γυναίκες: Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ, άδεια μητρότητας για όλες τις μισθωτές, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις. Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Δίκτυο δωρεάν παιδικών κατασκηνώσεων.
 • Μέτρα και δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, σε όλες τις περιοχές της χώρας κ.ά.
Το ΚΚΕ είναι εκείνο που παλεύει όχι μόνο για να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε, αλλά και για να έχουν όλοι και όλες εργασία ικανή να εξασφαλίσει ζωή με ικανοποίηση των αναγκών, με σύγχρονα δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο, καθώς οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του λαού μειώνουν τον αναγκαίο ημερήσιο χρόνο εργασίας. Παλεύει για την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, όπου ο εργαζόμενος δεν θα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά θα έχει καθοριστικό, κυρίαρχο ρόλο στην οργάνωση της παραγωγής, στην κατανομή του πλούτου, ώστε να ανεβαίνει συνολικά η ποιότητα ζωής για όλους και όλες.
Υπάρχει άλλος, σίγουρος δρόμος για την εργατική τάξη, τον λαό μας!
Οι εκλογές δεν θα ανατρέψουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Μπορούν όμως να ενισχύσουν το λαϊκό κίνημα σήμερα, βάζοντας φρένο στα χειρότερα και ανοίγοντας το δρόμο της ανατροπής. Η σημερινή βαρβαρότητα δεν είναι μονόδρομος.
Η Ελλάδα έχει έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Έχει τεράστιες δυνατότητες βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής, που μπορούν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή ευημερία, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου.
Αυτές, όμως, είτε υποτάσσονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου, είτε παραμένουν αναξιοποίητες, γιατί δεν αποτελούν «συγκριτικά πλεονεκτήματα» μέσα στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, δεν προσφέρονται, δηλαδή, για μεγάλο και γρήγορο κέρδος.
Αυτές οι δυνατότητες υπονομεύονται και από τους ευρωενωσιακούς περιορισμούς και καταμερισμούς. Η κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς τους καπιταλιστές, να βάλει σε κίνηση την παραγωγή, τις υπηρεσίες με άλλες κοινωνικές σχέσεις, τον σοσιαλισμό. 
 
Αυτό είναι το σχέδιο του ΚΚΕ που μπορεί να γίνει πράξη
Οι αλλαγές που έχουν ανάγκη η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες, θα προέλθουν από τα κάτω. Με γερή οργάνωση και αγώνα παντού. Με την οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας τους. Με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες σε προγραμματικά ζητήματα. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει και μπορεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σ' όλη την Ευρώπη να οργανώσει την αντεπίθεσή του: Για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, για την κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό με την εργατική - λαϊκή συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας, για την αποδέσμευση από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τύπου ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Μέσα από αυτόν το δρόμο, θα δημιουργούνται οι συνθήκες για ριζικές αλλαγές και ανατροπές προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Μέσα από αυτόν το δρόμο θα μπορέσει η εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, να κατακτήσει τη δική της εξουσία, την εργατική εξουσία. Να οικοδομήσουν οι «πολλοί» το δικό τους κράτος, που θα αντικαταστήσει το σημερινό εχθρικό και σάπιο αστικό κράτος, τη δικτατορία του κεφαλαίου.
Γυρίστε την πλάτη στα ψεύτικα διλήμματα, στους εκβιασμούς, στις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα
ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ έχουν διάφορες παραλλαγές του ίδιου αντιλαϊκού - αντιδραστικού «σχεδίου». Στα κυβερνητικά τους προγράμματα φιγουράρουν και εξειδικεύονται:
 • Οι εφαρμοστικοί νόμοι των 3 μνημονίων που ψήφισαν και εφάρμοσαν.
 • Τα μνημόνια διαρκείας και οι μηχανισμοί εποπτείας της ΕΕ.
 • Τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060.
 • Οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, που βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις».
 • Οι επικίνδυνες δεσμεύσεις με τη συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟ - ΕΕ.
ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ μοιράζονται το ίδιο σχέδιο, που λέει ότι η λύση, η διέξοδος για τον λαό θα έρθει μέσα από την περίφημη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.
Αυτή η ανάκαμψη προϋποθέτει και απαιτεί: Μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας, δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, "σιωπή νεκροταφείου" στους χώρους δουλειάς, νέα προνόμια στο κεφάλαιο, όπως είναι οι δεκάδες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο, όλα όσα μαζί ψήφισαν αυτά τα κόμματα.
Αυτά απαιτούσαν πριν οι "τροϊκανοί" της ΕΕ, αυτό απαιτούν σήμερα οι λεγόμενες "αγορές", οι επενδυτές. Οι "μεταμνημονιακές" εκθέσεις της Κομισιόν δείχνουν τι περιμένει τον λαό την επόμενη μέρα με όποια κυβέρνηση.
Όλοι τους έχουν δεσμευτεί σε αυτό το σχέδιο. Αυτά συναποφασίζουν στην ΕΕ όλες οι κυβερνήσεις, δεξιές, σοσιαλδημοκρατικές, ακροδεξιές, δήθεν "αριστερές". Γι' αυτό και όλες, ανεξαρτήτως απόχρωσης, προκάλεσαν τη λαϊκή διαμαρτυρία.
Ο τσακωμός τους για την "7ήμερη εργασία" ή το "Ασφαλιστικό Πινοσέτ" επιχειρεί να κρύψει ότι αυτές οι προτάσεις αποτελούν ήδη κατευθύνσεις της ΕΕ, που υλοποιούνται σε όλα τα κράτη - μέλη. Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει στους κλάδους του Εμπορίου, του Τουρισμού - Επισιτισμού, της Υγείας, των Τηλεπικοινωνιών που συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος εργαζομένων, νέων και γυναικών. Προωθήθηκαν και στη χώρα μας από όλες τις κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.λπ.). Πάνω εκεί πατάει η ΝΔ, για να διατυπώνει με κυνισμό τις αξιώσεις του κεφαλαίου.
Ο τσακωμός τους για τη λεγόμενη "μεσαία τάξη", είναι επίσης υποκριτικός. Βαφτίζουν "μεσαία τάξη" όσους είναι λίγο πάνω από τα όρια της φτώχειας, για να κρύψουν ότι έχουν μαζί τσακίσει το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, εξισώνοντας προς τα κάτω μισθούς, παροχές, συντάξεις.
Το σχέδιο της ΝΔ για "λιγότερους φόρους" δεν αφορά τον λαό, αλλά τη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου. Είναι η άλλη εκδοχή όλων όσα εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο της ΝΔ δεν θα διασώσει τη "μεσαία τάξη", δηλαδή τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στις μεταφορές, τους επιστήμονες, αγρότες και άλλους, γιατί τους καταστρέφει ο νόμος του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", που υπηρετείται και από την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική με τις "μεταρρυθμίσεις". Η ΝΔ συμφωνεί με την ΕΕ και τον ΣΕΒ ότι οι μικρές επιχειρήσεις, ουσιαστικά οι αυτοαπασχολούμενοι, είναι "διαρθρωτικό" πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.
Μέσα από εκβιασμούς, τρομοκρατία και ψεύτικες υποσχέσεις και οι δύο καλούν τον λαό να διαλέξει τη δοσολογία λιτότητας, μνημονίων, ψίχουλων και επενδυτικών σχεδίων για κάποιες προσωρινές θέσεις εργασίας, με πολύ χαμηλές αμοιβές, ακατάστατο ωράριο.
Η λογική "κάνε υπομονή, δέξου θυσίες, μη ζητάς πολλά, παραιτήσου από τη διεκδίκηση όσων έχασες, ώστε όλοι μαζί να στηρίξουμε την ανάκαμψη των κερδών και των επενδύσεων, μήπως και περισσέψει και για εμάς κανένα ψίχουλο", είναι ναρκοπέδιο για τον λαό.
Η άλλη όψη αυτού του νομίσματος είναι επίσης η ενεργότερη εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η πολιτική έφερε και την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτή η πολιτική φέρνει νέους μεγάλους κινδύνους για το Αιγαίο και το Κυπριακό, στη λογική της "συνδιαχείρισης", που προωθούν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Φέρνει πάνω απ' όλα μεγάλους κινδύνους για τους λαούς στην περιοχή, πιο γενικευμένες πολεμικές συρράξεις.
Είναι τεράστιο ψέμα, ότι αν η Ελλάδα είναι το «καλό παιδί των ιμπεριαλιστών», τότε θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα έχει ειρήνη και ασφάλεια. Ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πριν ήταν οι βασικοί κήρυκες αυτής της θέσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ακόμη μεγαλύτερος τα τελευταία 4 χρόνια.
Η οικονομική κρίση, η ανεργία, η λιτότητα, η φτώχεια δεν είναι τα κακά που φέρνουν η υπερχρέωση και η σπατάλη, η κακοδιαχείριση και οι τεχνοκράτες Γερμανοί που επιβλήθηκαν στα όργανα της ΕΕ. Όλα αυτά, είναι προϊόντα της σαπίλας του καπιταλισμού. Δεν είναι η μοίρα των λαών. Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης της παραγωγής, οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Δεν είναι μονόδρομος η καπιταλιστική ανάπτυξη με την ένταση της εκμετάλλευσης, με εναλλακτικές στη διαχείριση της φτώχειας και της ανεργίας. Υπάρχει ο δρόμος της αντίστασης, της αντεπίθεσης, του αγώνα για να έρθει ο λαός στην εξουσία, για να γίνει οργανωτής και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, να ικανοποιηθούν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
 • Μη δώσετε κανένα συγχωροχάρτι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
 • Μην επιστρέφετε σε παλιές δοκιμασμένες και χρεοκοπημένες επιλογές.
 • Αξιοποιήστε την πείρα σας από τις αυταπάτες, τις ψεύτικες προσδοκίες και την πολιτική υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται κυρίως τι αντιπολίτευση θα υπάρχει μέσα στη Βουλή και μέσα στον λαό απέναντι στη συντηρητική πολιτική όλων των αστικών κομμάτων.
Κρίνεται αν το ΚΚΕ έχει μεγαλύτερη δύναμη να πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων, να βγάζει στην επιφάνεια τη δύναμη του λαού, να πιέζει αποτελεσματικά, να διεκδικεί, να αποσπά κατακτήσεις.
Για να αποκαλύπτει και να καταθέτει προτάσεις μέσα στη Βουλή για την πραγματική στήριξη και ανακούφιση του λαού, απέναντι σε κόμματα και κυβερνήσεις που το μόνο μέλημά τους είναι πώς να ξεζουμίζουν τον λαό.

Η ψήφος επίσης που σκορπάει «δεξιά κι αριστερά», χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στο κίνημα και στη Βουλή, τελικά καταντά άχρηστη ψήφος για τις δυνάμεις που θέλουν πραγματικά να αντισταθούν, να οργανώσουν τη λαϊκή αντεπίθεση.
Μην σκορπάτε την ψήφο σας σε κόμματα μιας χρήσης
Είδατε πώς το πολιτικό σύστημα αξιοποιεί τα κόμματα μιας χρήσης. Αφού οι επίδοξοι - σε κάθε εκλογές και περίοδο - συστημικοί χρήσιμοι παίξουν το ρόλο του στηρίγματος, του αναχώματος και της εκτόνωσης, σβήνουν ή επιστρέφουν στη μήτρα τους.
Αυτό έγινε με το Ποτάμι, την Ενωση Κεντρώων, τους ΑΝΕΛ, παλιότερα τη ΔΗΜΑΡ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Αυτό γίνεται τώρα με κόμματα, όπως το ακροδεξιό κόμμα της «Ελληνικής Λύσης» του Βελόπουλου, που προετοιμάζεται για να παίξει το ρόλο της δήθεν «σοβαρής Χρυσής Αυγής» στο πολιτικό σύστημα.
Αυτό γίνεται και με άλλους, όπως το ΜΕΡΑ 25 του Βαρουφάκη, για να παίξει, όπως άλλοι στο παρελθόν, το ρόλο του αναχώματος στον ριζοσπαστισμό, της δήθεν «ρεαλιστικής ανατροπής» εντός της ΕΕ και του Ευρώ, που δοκιμάστηκε το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και χρεοκόπησε πανηγυρικά, ενώ σήμερα δηλώνει ξανά διαθέσιμος για συνεργασία με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι κόμματα βαθιά συστημικά, γι' αυτό μόνο τυχαία δεν είναι η υπερπροβολή τους από τα ΜΜΕ των μεγαλοκαπιταλιστών.

Να απομονωθεί η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή
Ο στόχος για την απομόνωση της Χρυσής Αυγής από ευρύτερα λαϊκά στρώματα πρέπει να συνεχιστεί ακόμα περισσότερο και μπροστά στις εθνικές εκλογές. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία να πετάξουν έξω από τη Βουλή το ναζιστικό δολοφονικό συνονθύλευμα. Και αυτή η μάχη για την απομόνωση των ναζιστών να γίνει μόνο με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ χτυπά την αιτία που γεννά το φασισμό.
Ταυτόχρονα, πρέπει να δοθεί χτύπημα, τώρα που είναι στην αρχή, στη συνολικότερη διαδικασία αναμόρφωσης του εθνικιστικού ακροδεξιού χώρου με την εμφάνιση και ενίσχυση νέων σχημάτων και κομμάτων.
Μπορούμε να αλλάξουμε τον αρνητικό συσχετισμό!
Ναι, κυριαρχεί αρνητικός συσχετισμός σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ναι, το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει σε φάση αντεπίθεσης. Ναι, σε πλατιά τμήματα μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, νέων, κυριαρχούν οι μειωμένες απαιτήσεις, η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία, που ενσωματώνει, παθητικοποιεί, οδηγεί σε αποχή από το λαϊκό κίνημα.
Όμως, σήμερα, ευρύτερα λαϊκά στρώματα στέκονται πολύ πιο θετικά απέναντι στο ΚΚΕ, παρακολουθούν τις θέσεις του, προβληματίζονται, έστω κι αν ακόμη δεν έχουν αποφασίσει να κάνουν ένα πιο σημαντικό βήμα. Δεν έχουν ακόμη πιστέψει στη δύναμή τους, με την ενεργητική συμμετοχή τους στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, την Κοινωνική Συμμαχία.
Όμως, σε αυτές τις συνθήκες, υπάρχει η σταθερή δύναμη, που λέγεται ΚΚΕ. Υπάρχει η συμπόρευση με το ΚΚΕ ανθρώπων που παλέψαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια στο εργατικό και αγροτικό κίνημα, ανθρώπων της Τέχνης, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αρκετοί εκ των οποίων παλιότερα έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές. Αυτή η συμπόρευση δεν έχει καμία σχέση με τις μεταγραφές ανάμεσα στα αστικά κόμματα, που έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα. Εκφράζει θετικές διεργασίες μέσα στο κίνημα και όχι στα κοινοβουλευτικά παρασκήνια.
Όμως, υπάρχουν θετικές διεργασίες στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, ενάντια στα κόμματα και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, την ΕΕ. Αυτές οι διεργασίες δεν πρέπει να μειωθούν, να ανασταλούν, όσο πλησιάζουμε στις βουλευτικές εκλογές, κάτω από τα εκβιαστικά, τρομοκρατικά και ψεύτικα διλήμματα. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει και νέες δυνάμεις στο δρόμο της οργάνωσης της αντεπίθεσης, στο δρόμο της πολιτικής και μαζικής πάλης.
Αυτόν το συσχετισμό μπορούμε να τον αλλάξουμε και θα τον αλλάξουμε!
Έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας, να συμβάλουμε πιο αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση, στη μαχητικότητα και μαζικότητα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού, στη δημιουργία μιας μεγάλης Κοινωνικής Συμμαχίας: Για να εμποδιστούν νέα μέτρα. Για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων όσοι υποφέρουν. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για να υπάρξει επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή.
Για να υπάρχει μια πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση μέσα στον λαό και μέσα στη Βουλή, απέναντι στην όποια επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει, αλλά και για να μπει πραγματικό τείχος στο φασισμό - ναζισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό, για να ανοίξουμε το δρόμο, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες,
 • Απευθυνόμαστε σε όσους και όσες μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ιδιαίτερα σε όσους μας ψήφισαν για πρώτη φορά, και τους καλούμε να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα το βήμα που έκαναν, επιβεβαιώνοντας την επιλογή τους στις εθνικές εκλογές, αλλά και να συναντηθούμε στο κίνημα, να βαδίσουμε χέρι - χέρι στους αγώνες.
 • Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι - με "βαριά καρδιά" - στις ευρωεκλογές ψήφισαν τα κόμματα που τους απογοήτευσαν ή αυτά που είχαν απορρίψει τα προηγούμενα χρόνια, τα ψήφισαν χωρίς ενθουσιασμό και χωρίς μεγάλες προσδοκίες για κάτι καλύτερο.
 • Απευθυνόμαστε σε εκείνους και εκείνες που προτίμησαν να μην πάνε να ψηφίσουν, τους καλούμε να το ξανασκεφτούν. Στις 7 του Ιούλη, η αγανάκτησή τους να μη μετατραπεί σε μια ακόμα αποχή, αλλά σε ενεργητική συμμετοχή, για ισχυρό ΚΚΕ παντού.
 • Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκράτες και δεν ξέχασαν, δεν αλλοίωσαν, μαζί με την τετράχρονη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις αξίες και τα ιδανικά τους, τους στόχους και τις ελπίδες τους, δεν τα κατέθεσαν όλα αυτά στο σύστημα της κάθε είδους βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης, στα επιτελεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ξέρουν πως οι έννοιες «αριστερά», «πρόοδος», «δημοκρατία» είναι έννοιες ταυτισμένες με τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, με υψηλά ιδανικά και αξίες για την πρόοδο της κοινωνίας, με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και όχι για να γυρίσουμε πίσω στον μεσαίωνα. Είναι ταυτόχρονα και έννοιες ασυμβίβαστες με την εξαπάτηση, την κοροϊδία, το ψέμα, την αλαζονεία.
 • Απευθυνόμαστε σε όσους προβληματίζονται να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φόβο της επανόδου της ΝΔ. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διακυβέρνηση και τις συμμαχίες του, όχι μόνο δεν "ξεμπέρδεψε με το παλιό", αλλά το "ξέπλυνε" και το ανέστησε, του έδωσε τη δυνατότητα να εμφανίζεται δικαιωμένο, αφού και αυτός κινήθηκε στα αντιλαϊκά χνάρια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, είναι αποτέλεσμα της ενιαίας στρατηγικής τους. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση με τη Δεξιά, "εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες"...
 • Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους του μόχθου, που μπορεί να ξαναέδωσαν την ψήφο τους στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, πιστεύοντας ότι έτσι θα τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όμως δεν έδωσαν άφεση αμαρτιών στην αντιλαϊκή πολιτική ούτε λευκή επιταγή για τη συνέχεια. Βαθιά μέσα τους γνωρίζουν ότι αυτά τα κόμματα δεν αλλάζουν. Τα ίδια θα συνεχίσουν να κάνουν και ξέρουν να το κάνουν σαν "παλιές καραβάνες" του συστήματος, αξιοποιώντας το συγχωροχάρτι που τους έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τους αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους που και αυτός ψήφισε.
 • Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες, στα "παιδιά της κρίσης". Ξέρετε ότι το ΚΚΕ δεν είναι μια από τα ίδια. Δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στις εκλογές για να "χτυπάει την πλάτη" στους νέους και τις νέες. Δεν είναι κόμμα μιας χρήσης, σαν κι αυτά που δημιουργούνται για να εκτονώνουν ανώδυνα τη λαϊκή δυσαρέσκεια και προβάλλονται μέσα σε μια μέρα, για να παίξουν έναν χρήσιμο ρόλο στο σύστημα και μετά απότομα εξαφανίζονται, όπως ακριβώς εμφανίστηκαν. Γνωρίζετε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ από τη σχολή, το σχολείο, το χώρο δουλειάς, τη γειτονιά. Μαζί σας πάλεψαν για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αφορά τη μόρφωση, την επαγγελματική αποκατάσταση, τον ελεύθερο χρόνο, ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών, για την ίδια τη ζωή σας, ήταν πρωτοπόροι στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Εκεί ήταν, εκεί θα συνεχίσουν να είναι. Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία να είναι πιο δυνατό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, για να νιώθετε και εσείς πιο δυνατοί και σίγουροι ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων μας". Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντισυστημική ψήφος για τη νεολαία, η μόνη πραγματικά ριζοσπαστική και ανατρεπτική.
Όλοι και όλες ξέρουμε πως τα δύσκολα δεν τέλειωσαν, επειδή η οικονομία βγήκε από τη σχεδόν δεκάχρονη κρίση. Η αναιμική ανάκαμψη τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και η «πιο δυναμική» που υπόσχεται η ΝΔ δεν θα φέρουν πραγματική στήριξη και ενίσχυση μισθών, συντάξεων, συνθηκών εργασίας, κοινωνική στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, γιατί όλα αυτά δεν χωράνε μέσα στον σκληρό ανταγωνισμό για τα καπιταλιστικά κέρδη σε Ελλάδα, ΕΕ και παγκόσμια.
 • Οι κατακτήσεις έρχονται μόνο με αγώνες αλλά τους αγώνες, με συνέπεια, στηρίζει μόνο το ΚΚΕ.
Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στο χέρι σας!
 • Κάντε τώρα δική σας υπόθεση την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.
 • Για να μπορεί η πλειοψηφία του λαού μας να χαμογελά το βράδυ των εκλογών. Για να τονώσουμε την αισιοδοξία του λαού μας, για να δυναμώσουμε τους αγώνες, τη διεκδίκηση. Το χρειαζόμαστε για να πάρουμε δύναμη που θα επιστρέφει κάθε μέρα στον λαό. Για να φωτίσουμε επιτέλους τον δικό μας, το δρόμο του λαού, με την εξουσία στα δικά του χέρια.
Τώρα, όλες και όλοι στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Αυτή είναι και η μόνη κερδισμένη ψήφος!

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΙΟΥΝΗΣ 2019

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ισχυρό ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που την επόμενη μέρα θα είναι στήριγμα στη ζωή και στον αγώνα του λαού
(VIDEO επάνω)
Σάββατο 08/06/2019 - 14:44 - Ενημέρωση: Σάββατο 08/06/2019 - 18:01
Συνέντευξη παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας, στην ΕΡΤ1 και τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις, οι θέσεις και οι στόχοι του ΚΚΕ εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούλη, καθώς και οι εκτιμήσεις του Κόμματος για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για τις ευρωεκλογές, τις περιφέρειες και τους δήμους.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμα στη στάση του Κόμματος στη Βουλή, κατά τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία για το αφορολόγητο, σχολιάζοντας και την άθλια επίθεση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου στο ΚΚΕ κατά τη διάρκειά της. 
Ο Δ. Κουτσούμπας ερωτήθηκε ακόμα για την πρόσφατη «μεταμνημονιακή» έκθεση της Κομισιόν, καθώς και για τον ψευτοκαυγά που έστησαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ με αφορμή τις ανακοινώσεις, όπως και για την πορεία της οικονομίας. 
Παρατίθενται αποσπάσματα της συνέντευξης:
«Κύριε Γραμματέα σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη. Είναι η πρώτη μετεκλογική σας συνέντευξη και χαιρόμαστε που επιλέξατε να τη δώσετε στη Δημόσια Τηλεόραση. Σήμερα βλέπει το φως της δημοσιότητας μία δημοσκόπηση της Metron Analysis όπου είστε δεύτερος σε δημοτικότητα. Δεν ξέρω αν θέλετε να το σχολιάσετε πριν πάμε λίγο στα αποτελέσματα των εκλογών.
Το πρόβλημα δεν είναι οι δημοτικότητες, το πρόβλημα είναι ότι αυτή η θετική αποδοχή και ο προβληματισμός που υπάρχει στον κόσμο, το ότι ακούει πολύ προσεκτικά τι λέει το ΚΚΕ, ότι βλέπει ότι του λέει μεγάλες αλήθειες, ότι έχει προτάσεις, ότι βλέπει το ΚΚΕ να είναι δίπλα του στους αγώνες και μέσα στη Βουλή και έξω κάθε μέρα, στο κίνημα, στην καθημερινότητά του, αυτό πρέπει να εκφραστεί και εκλογικά. Άρα λοιπόν αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι η ψήφος να πέφτει στο ΚΚΕ, όχι γενικώς “συμπαθώ τον κ. Κουτσούμπα”, “συμπαθώ τον τάδε” και μετά όταν πάει στην κάλπη ψηφίζει διαφορετικά. Άρα, αυτό θα πρέπει να εναρμονιστεί με τη λαϊκή ψήφο.
Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών
Πάμε λοιπόν να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών κυρίως και των Αυτοδιοικητικών. Είναι πάρα πολύ σημαντικά, διότι έχουν να κάνουν με το χάρτη της χώρας, αλλά των Ευρωεκλογών προσφέρθηκαν για πολιτικά συμπεράσματα και άλλωστε αυτές είναι που προκάλεσαν και τις εθνικές εκλογές. Αν μη τι άλλο τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών προκάλεσαν αίσθηση και πολιτικές εξελίξεις, με πρώτη από όλες την προκήρυξη των εθνικών εκλογών που θα την έχουμε μέσα στην εβδομάδα. Θέλω μία πρώτη αποτίμηση συνολική και μετά θα πάμε στα ποσοστά του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Είναι φανερό ότι και στις Ευρωεκλογές και στις Περιφερειακές και στις Δημοτικές εκφράστηκε μία γενικευμένη, δικαιολογημένη θα έλεγα, δυσαρέσκεια απέναντι στο κυβερνητικό κόμμα, στο ΣΥΡΙΖΑ, για όλη αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε αυτά τα χρόνια ενάντια σε εργαζόμενους, σε μισθωτούς, σε λαϊκά στρώματα, σε συνταξιούχους και βεβαίως αυτό εκφράστηκε και στην κάλπη. Αυτό φαινόταν και προεκλογικά, μπορεί να μην φαινόταν το εύρος, όμως αυτό ήταν. Το πρόβλημα που προκύπτει όμως κ. Πετούρη είναι ότι αυτό δεν εκφράστηκε σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, κατά την άποψη μας, το μεγαλύτερο μέρος πήγε σε κόμματα, κυρίως στη ΝΔ, η οποία  εφάρμοσε αυτή την πολιτική που συνέχισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τέτοιες πολιτικές, πηγαίνοντας και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ όλο και πιο δεξιά με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Και αυτό εκφράζεται και στο 3ο μνημόνιο και στα μέτρα που ψήφισε και στο τι εκφράζει όσον αφορά τις κοινωνικές δυνάμεις, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και βεβαίως την τρόικα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους οργανισμούς αυτούς στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα. Αυτή τη βασική πολιτική που ήταν και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πριν, την υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το ζήτημα πρέπει να προβληματίσει σήμερα τον ελληνικό λαό – εμάς μας προβληματίζει – ότι υπάρχει μια γενικότερη συντηρητικοποίηση στην ελληνική κοινωνία, για την οποία βασική ευθύνη φέρει το σημερινό κυβερνόν κόμμα, γιατί πήρε ιδανικά, προοδευτικές αριστερές αξίες και τις ξεπουπούλιασε, 4,5 χρόνια στην κυβερνητική εξουσία και βεβαίως επανερχόμαστε σε μια αντιλαϊκή εναλλαγή, δηλαδή στα πλαίσια ενός κάλπικου διπολισμού στην ουσία.
Για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ
Πριν από 4,5 χρόνια ο ελληνικός λαός επέλεξε να κάνει μία ολιστική θα έλεγα αλλαγή. Ένα κόμμα της αριστεράς το έφερε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση, πολλαπλασίασε τα ποσοστά του με έναν θεαματικό τρόπο και μάλιστα θυμάμαι ότι σε εκείνες τις εκλογές οι πρώτες δημοσκοπήσεις όσο πλησιάζαμε, έδειχναν άνοδο των ποσοστών του Κομμουνιστικού Κόμματος αρχικώς. Θα το θυμάστε και εσείς. Και εν συνεχεία άρχισε η άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε λοιπόν ένα αριστερό κόμμα. Εσείς λέτε ότι απογοητεύτηκε. Στην κάλπη είδαμε μία φθορά του κυβερνώντος κόμματος αν μη τι άλλο. Δεν θα ήταν λογικό εφόσον εσείς ποτέ δεν συμμαχήσατε με το ΣΥΡΙΖΑ και ποτέ δεν συμφωνήσατε με τις πολιτικές του, να στραφεί θα έλεγε κανείς στο έτερο κόμμα της αριστεράς; Είπατε ότι σας προβληματίζει αλλά θέλω να μείνουμε σ’ αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό.
Είναι ένα υπαρκτό ερώτημα που το έχει κι άλλος κόσμος. Όμως κοιτάξτε να δείτε τι πρέπει να δούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφάντησε συνολικά τις ιδέες της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα, μετά από αυτό το αποτέλεσμα του 23% που πήρε στις ευρωεκλογές και τον καταποντισμό σε περιφέρειες και σε πολλούς δήμους, συνεχίζει να στρέφει την πολιτική του ενάντια στο ΚΚΕ. Λέω για το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντί να τον προβληματίζει σήμερα και να έχει μέτωπο απέναντι σε ένα κόμμα και σε δυνάμεις που έδωσαν αυτό το 13, 15% που έχασε από το 2015 και να έχει σταθερή αντιμετώπιση, στρέφεται ενάντια στο ΚΚΕ. Τον είδατε χτες τον κ. Τσακαλώτο; Είδατε τα μηνύματα που εκπέμπει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας; Ο βασικός εχθρός του είναι το ΚΚΕ. Δεν κατανοούν οι άνθρωποι ή άλλα σχέδια επεξεργάζονται προφανώς προεκλογικά, γιατί  και μισό τοις εκατό, κάποιους ψήφους, 1.000, 5.000 ψήφους αν κατορθώσουν και αποσπάσουν - που εγώ δεν το πιστεύω - σε αυτές τις εθνικές εκλογές από το ΚΚΕ, δεν λύνει το πρόβλημά τους. Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 23 ή 23,5%. Το βασικό διακύβευμα δεν είναι ποια κυβέρνηση θα βγει αυτοδύναμη ή συνεργασίας, είτε ο κόσμος κατευθυνθεί, όπως τώρα φαίνεται και με μεγάλη μάλιστα στη ΝΔ και την εκλέξει κυβέρνηση αυτοδύναμη είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτά τα τέσσερα χρόνια τον γνώρισε. Το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει: Ότι είναι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Δεν υπηρετούν λαϊκά συμφέροντα ούτε είναι επιμέρους διαφορές. 
Δεν τον πείσατε όμως γι’ αυτό κ. Γραμματέα. Δεν τον πείσατε από ό,τι φαίνεται.
Η κρίσιμη μάχη είναι των βουλευτικών εκλογών. Και αυτό κάνω αυτή τη στιγμή προσπαθώντας να ερμηνεύσω, όπως μου ζητήσατε, το αποτέλεσμα και βεβαίως να σκεφτεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός γύρω από τις επιλογές του. Και πιστεύουμε κι έχουμε τέτοια μηνύματα ότι μπορεί αυτή τη σταθερότητα που έδωσε στο ΚΚΕ, όπως ξέρετε είχε 300.000 ψήφους το Σεπτέμβριο του 2015 και τώρα πήρε 302.000 ψήφους, να την ενισχύσει. Και έχει σημασία μιας και συζητάμε τα εκλογικά αποτελέσματα να δούμε ότι κυρίως κρίνεται ο αριθμός των ψήφων. Διότι με μεγαλύτερο ποσοστό ψηφισάντων βεβαίως είναι λογικό να φαίνεται το 5,35. Αν ψήφιζαν για παράδειγμα όσοι ψήφισαν το 2015, δηλαδή λιγότεροι, τότε το ποσοστό θα ήταν περίπου 5,7. Αυτό τι θα σήμαινε; Θα λέγαμε άνοδος του ΚΚΕ; Θα λέγαμε σταθερότητα. Άρα η ρεαλιστική αποτίμηση είναι η σταθερότητα των δυνάμεων. 
Για τη Χρυσή Αυγή 
Και το ότι βεβαίως βρίσκεται πίσω σας, βλέπει την πλάτη σας η Χρυσή Αυγή, αυτό πρέπει να το επισημάνουμε γιατί δεν είναι μόνο νίκη για το Κομμουνιστικό Κόμμα αυτή η εξέλιξη, είναι νίκη για τη δημοκρατία πρώτα απ’ όλα. 
Το ζήτημα είναι ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Σταθερότητα και σε αυτό το ζήτημα είχε μόνο το ΚΚΕ από τις πολιτικές δυνάμεις. Η πάλη που έδωσε ενάντια στο φασισμό, την ακροδεξιά, αυτό το δολοφονικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, την έδωσε μέσα στη Βουλή και έξω απ’ αυτή, ουσιαστικά και έτσι καθαρά το ΚΚΕ, μόνο του από όλα τα πολιτικά κόμματα. Και βεβαίως αυτό το κατανόησε ο ελληνικός λαός, όμως όχι πάλι και στην ολότητά του. Γιατί μπορεί να μη βγήκε τρίτο το ναζιστικό μόρφωμα, όμως διαχύθηκαν διάφορες ψήφοι, εργαζόμενων, λαϊκών ανθρώπων πιθανόν και κάποιων νέων ανθρώπων, σε άλλα τέτοια ακροδεξιά σχήματα που μπορεί να μην είναι ναζιστικά κόμματα, όπως είναι της Ελληνικής Λύσης, είναι όμως ακροδεξιά, εθνικιστικά, ρατσιστικά κόμματα.
Για το κόμμα του Βαρουφάκη, το ΜΕΡΑ 25
Είχαμε απ’ την άλλη όμως και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, το ΜΕΡΑ25, όπου παρ’ ολίγο κυριολεκτικά να μπει στην Ευρωβουλή. Συγκέντρωσε ένα ποσοστό, κατέβηκε για πρώτη φορά και συγκέντρωσε ένα ποσοστό 3%.
Εγώ λέω το εξής. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που μας ακούν αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενες, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να σκεφτούν ότι φεύγοντας απ’ το ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να οδηγούνται είτε σε πιο δεξιές επιλογές, όπως συνηθίζεται να λέγεται, γιατί δεξιά είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον σήμερα, ή να διαχέονται σε διάφορα κόμματα όπως είναι του κ. Βαρουφάκη το ΜΕΡΑ25, το οποίο χρησιμοποιείται όπως και άλλα πριν από αυτό, όπως το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, οι ΑΝΕΛ, το ΛΑΟΣ, άλλα κόμματα πιο πριν, η ΔΗΜΑΡ κλπ, μην τα θυμίσω, τα γνωρίσαμε την τελευταία δεκαετία με την κρίση πάρα πολύ, και τα οποία εμφανίζονται σαν διάττοντες αστέρες και εξαφανίζονται την άλλη στιγμή. Έτσι είναι και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη. Λειτουργούν ως ανάχωμα του προοδευτισμού, του ριζοσπαστισμού. Δηλαδή αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να έρθουν στο ΚΚΕ. Το κόμμα του κ. Βαρουφάκη λειτουργεί ως ανάχωμα σε αυτό, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός γνώρισε τον κ. Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γνώρισε την οικονομική πολιτική, τι έλεγε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ – τι έκανε στην κυβέρνηση, δεινοπάθησε απ’ αυτή την πολιτική, την πλήρωσε και με τρίτο μνημόνιο που ήρθε καπάκι λόγω της πολιτικής και των διαφόρων ζητημάτων που έθετε ο κ. Βαρουφάκης τότε και φτάσαμε σε σήμερα να μιλάει ο ίδιος υποτίθεται αριστερός ή να εμφανίζεται ως τέτοιος και να λέει «είμαι ανοιχτός για μετεκλογική συνεργασία και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ». 
Ποιος λοιπόν μπορεί να εμπιστευθεί στο ελάχιστο, τέτοια κόμματα δεξιά και αριστερά του πολιτικού συστήματος; Αυτός ο κόσμος πρέπει σήμερα να πεισματώσει, να καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι τον κοροϊδεύουν, θέλουν να εκμεταλλευτούν την ψήφο του για να μπορέσουν στη συνέχεια να υλοποιήσουν ίδιες ή παρόμοιες αντιλαϊκές πολιτικές. Και θεωρούμε ότι ο κόσμος μπορεί να πεισμώσει, να φύγει από αυτά τα κόμματα και να ενισχύσει σταθερά το ΚΚΕ. Για να μην τρελαθούμε δηλαδή, σε μια κυβέρνηση ΝΔ αύριο, όπως λένε, δεν ξέρω αν θα είναι η ΝΔ έστω και με κάποιους συνεταίρους που θα βρει, μπορεί να είναι αντιπολίτευση ο Βαρουφάκης; Μπορεί να είναι αντιπολίτευση η Ελληνική Λύση και ο Βελόπουλος; Μπορεί να είναι αντιπολίτευση το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ της κυρίας Γεννηματά, με όλα αυτά τα προβλήματα και με όλη αυτή κυρίως την πολιτική που έχει, η οποία ταυτίζεται στην ουσία με όλες αυτές τις στρατηγικές επιλογές; Διότι, δεδομένα είναι τα “ματωμένα” πλεονάσματα μέχρι το 2060, δεδομένο είναι το πρόγραμμα σταθερότητας και ελέγχου, δημοσιονομικής προσαρμογής στα πλαίσια της τρόικας και των μνημονίων, αλλά και της “μεταμνημονιακής” πολιτικής, δεδομένα είναι τα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία έχουν συμφωνήσει. Και για φορολογία του λαού, και για μειώσεις κοινωνικών δαπανών. Εδώ είναι μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25, σε αυτά τα ζητήματα.
Η συζήτηση διακόπηκε για ανταπόκριση δημοσιογράφου, από τη χθεσινή συζήτηση στη βουλή για το αφορολόγητο 
Παρακολουθώ τη συζήτησή σας με ενδιαφέρον και θα ξεκινήσω από το ΚΚΕ, το οποίο ήταν παρών στη συζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια...
Και κατέθεσε και μια δική του τροπολογία...
Ακριβώς και από τη στιγμή όπως είπε που δεν έγινε δεκτή η τροπολογία του ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Το Ποτάμι στην αρχή ήταν θετικό στη συνέχεια όμως εξαιτίας των τροπολογιών και το Ποτάμι επέλεξε το παρών.
Εμείς εξηγήσαμε γιατί ψηφίσαμε «παρών». Εξηγήσαμε καθαρά. Δηλαδή ήταν «ναι» στην κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου και όχι στην κατάργηση των αντιμέτρων που ήταν φιλολαϊκά μέτρα έστω και κατά το ελάχιστο. Και η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να τα βάλει αυτά σε ξεχωριστές τροπολογίες, σε ξεχωριστά άρθρα. Διότι αυτό ζητήσαμε από την κυβέρνηση: Να ξεχωρίσει το αφορολόγητο, αυτή ήταν η πρόταση του ΚΚΕ. Για να ψηφίσουμε υπέρ της κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου που είναι φιλολαϊκό μέτρο. Και σε ξεχωριστό άρθρο αν ήθελε να βάλει τα υπόλοιπα γιατί λέει τη δεσμεύουν η τρόικα, η Κομισιόν. Ας το έβαζε ξεχωριστά κι ας ψήφιζαν αυτοί. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε όλα αυτά, για παράδειγμα την κατάργηση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος, την κατάργηση του φορολογικού συντελεστή που είναι για μισθωτούς, συνταξιούχους, που είναι από το 22% να πάει στο 20%. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την κατάργηση της ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ. Γιατί αυτά πέρασε μαζί με τη δήθεν κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, που το προβάλλει και προπαγανδιστικά. Εξηγώ γιατί το παρών έχει αυτό το νόημα, λες «ναι» σε κάτι και ταυτόχρονα «όχι» σε κάτι άλλο. 
Είναι σε ισχύ λέει η κυβέρνηση, τα αντίμετρα, κύριε Κουτσούμπα. Το είπε και η κ. Αχτσιόγλου.
Αυτά τα αντίμετρα δεν εφαρμόζονται, καταργούνται πλέον. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός. Η κ. Αχτσιόγλου δια της τεθλασμένης και δια της διολισθήσεως και του μπερδέματος απάντησε, την άκουσα πάρα πολύ καλά εδώ στην ΕΡΤ, είπε γενικά ότι ισχύουν κάποια αντίμετρα. Εννοούσε άλλα αντίμετρα, δεν εννοούσε τα συγκεκριμένα αντίμετρα. Καταργούνται τα συγκεκριμένα αντίμετρα. Θέλετε να τα ξαναπώ; Είναι πολύ συγκεκριμένα, τέσσερα κορυφαία, που αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες. Δηλαδή αφορούν την πλειοψηφία του λαού μας. Αυτά τώρα καταργούνται.
Για την επίθεση του Ευκ. Τσακαλώτου στο ΚΚΕ 
Μόνο αυτό θα πω, γενικέ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χτες, αν μπορείτε να το ερμηνεύσετε κι αυτό, κάλεσε τις αριστερές δυνάμεις και το ΚΚΕ να συνεργαστούν γιατί όπως είπε η ψήφος είναι ψήφος ζωής ή θανάτου. Αν δεν συνεργαστεί λέει το ΚΚΕ, το οποίο λέει ότι είμαστε ίδιοι, δεν είμαστε ίδιοι, τότε να μην ψηφίσει ο λαός το ΚΚΕ.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε κάτι πολύ χοντρό και θα πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ καλά πριν μιλάει για το ΚΚΕ. Θα πρέπει να πλένει το στόμα του. Ο Τσακαλώτος είπε, απευθυνόμενος στα μέλη του ΚΚΕ και στους ψηφοφόρους, ότι πρέπει να δώσουν μάθημα στο ΚΚΕ οι εργαζόμενοι, να μην το ψηφίσουν ξανά αυτοί που το ψήφισαν, δηλαδή οι 300.000, γιατί έτσι μόνο θα συνέλθει η ηγεσία του. Δεν ντρέπεται; Δεν ντρέπεται και στο ελάχιστο ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Τσίπρας, κι όλο αυτό το συνονθύλευμα που έχει μαζέψει από ακροδεξιούς στην κυβέρνησή του, μέχρι το πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ, το διεφθαρμένο, και όλους αυτούς, να μιλάει με τέτοιο τρόπο για το ΚΚΕ και να έχει το θράσος να απευθύνεται στους οπαδούς του ΚΚΕ, στους ψηφοφόρους;
Καταλαβαίνω ότι δεν συζητάτε συνεργασία, από την απάντησή σας
Έλεγα και πριν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, λαϊκών ανθρώπων, οι οποίοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ τους έστειλε ξανά στην αγκαλιά της ΝΔ. Τους έστειλε εκεί ακριβώς γιατί ακολούθησε ίδια πολιτική με τη ΝΔ. 
Αρα λοιπόν ο κ. Τσακαλώτος, αυτό το 13 – 15% που είναι χιλιαδες ψηφοφόροι, είναι ένα εκατομμύριο περίπου, δε θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό και πήγαν στην ΝΔ, πρέπει να σκεφτεί γιατί έκανε αυτό το χατίρι στη Δεξιά. Το έκανε γιατί ακριβώς ακολούθησε δεξιά πολιτική, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν την ακολούθησε επειδή ήμασταν πριν σε εποπτεία που τάχα τώρα τέλειωσε, επειδή ήμασταν πριν στα μνημόνια και τάχα τώρα καταργήθηκαν. Γιατί και η “μεταμνημονιακή” εποχή συνεχίζει στην ίδια ρότα, της εποπτείας, των πλεονασμάτων, όλων αυτών δηλαδή που ακολουθήθηκαν και την περίοδο την μνημονιακή υποτίθεται. Άρα, λοιπόν, αυτά πρέπει να σκεφτεί ο ελληνικός λαός, εκεί πάνω να σκύψει, να αφουγκραστεί τι του λέει το ΚΚΕ. Γιατί μας ακούει, αλλά απλώς αφουγκράζεται ή απλώς  λέει «έχει δίκιο το ΚΚΕ, είπε αλήθειες, επιβεβαιώθηκε σε μια σειρά ζητήματα, βρίσκεται στη μάχη και το θέλουμε μαζί μας». Πρέπει να σκεφτούν και οι 375.000 που μας ψήφισαν στις Περιφερειακές εκλογές, και οι 302.000 που μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές, και οι πολύ περισσότερες χιλιάδες που μας ψήφισαν στις τοπικές εκλογές, σταθερά να έρθουν στις βουλευτικές εκλογές να δώσουν ψήφο στο ΚΚΕ. Διότι μόνο το ΚΚΕ θα είναι και αύριο στήριγμά τους μέσα στη ζωή, μέσα στον αγώνα.  
Σας έγινε όμως μια πρόταση. Είχε ένα σκεπτικό, λέει για να ανακόψουμε την έλευση της ΝΔ...
Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ωμός, δεν ξέρει να τα πει κιόλας. Διότι θα μπορούσε να πει γενικά απευθυνόμαστε για συνεργασία, όπως έλεγε παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε να συζητήσουμε σε αυτή τη βάση και να συζητήσουμε γιατί εμείς λέμε όχι και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί δεξιά πολιτική, και άρα δεν μπορεί το ΚΚΕ σε αυτές τις συνθήκες, με αυτούς τους συσχετισμούς να βάλει χέρι και να ανεχθεί μια τέτοια κυβέρνηση. Και αποδειχθήκαμε όχι απλώς προφήτες, πέσαμε 100% μέσα αυτά τα 4 χρόνια. Ο κ. Τσακαλώτος τα είπε χοντρά. Κάλεσε τον κόσμο να φύγει από το ΚΚΕ, λες και κινδυνεύει από το ΚΚΕ. Βέβαια κινδυνεύει η πολιτική τους, σύμφωνοι. Γι’ αυτό λέω ότι τα λέει χοντρά, αντικομμουνιστικά, και πρέπει να πάρει μάθημα ο κάθε κ. Τσακαλωτος, που βρίσκεται σήμερα σε ένα τέτοιο κόμμα που έχει ξεπουπουλιάσει ιδανικά, αξίες της αριστεράς, της προόδου, της δημοκρατίας, που άνθρωποι έδωσαν τις ζωές τους γι’ αυτά. Και είναι μπροστάρηδες σε αγώνες και μέσα στα εργοστάσια, σε επιχειρήσεις και στο εμπόριο και τον τουρισμό, και στους δρόμους του αγώνα, και με τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, σε όλη την κοινωνία.
Άρα λοιπόν αυτά είναι τα ζητήματα. Κι εμείς λέμε ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να καταλάβει ότι όταν αδυνάτιζε το ΚΚΕ, τότε πέρναγαν τα μνημόνια, τότε πέρναγαν οι αντιλαϊκοί νόμοι, τότε δεν υπήρχαν ούτε κάποιες ανάσες ανακούφισης. Όταν δυναμώνει το ΚΚΕ θα έχουμε και επιμέρους ανάσες ανακούφισης.
Για το κάλεσμα του ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές
Σήμερα, ο Ριζοσπάστης έχει το κάλεσμα της ΚΕ. Καλό είναι όλοι να αγοράσουν τον Ριζοσπάστη σήμερα. Εκεί είναι οι προτάσεις, οι θέσεις του ΚΚΕ, με τις οποίες θα δώσουμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών, είναι το σχέδιο του ΚΚΕ για το πως πρέπει να ανοίξει ο δρόμος ώστε πραγματικά σε μια πορεία να βρεθεί ο λαός στην εξουσία, να υπάρχει λαϊκή διακυβέρνηση. Είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ για το σήμερα. Γιατί βεβαίως ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι στις 8 του Ιούλη θα εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, καπιταλισμός θα είναι, στην ΕΕ θα είμαστε πάλι, στο ΝΑΤΟ θα είμαστε, δε θα αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί σε αυτές τις εκλογές, διότι εκεί βρίσκονται σε αυτή τη ρότα τα βασικά κόμματα της ελληνικής κοινωνίας. Άρα, αφού δεν θα αλλάξει αυτό πρέπει να δει ποιον χρειάζεται σήμερα ως αντιπολίτευση να παλέψει για αυτά τα θέματα. Και ειδικά στην σελίδα 3 αυτού του καλέσματος, αναφέρεται τι προτάσεις νόμου θα καταθέσουμε εμείς στη Βουλή, τι θα καλέσουμε εμείς πρωτοπόρα, μέσα στους αγώνες το λαό να πιέσει, να διεκδικήσει απέναντι σε οποιονδήποτε είναι στην κυβερνητική εξουσία την επ’ αύριο των εκλογών. Για αυξήσεις σε μισθούς, για συντάξεις, για δωρεάν αναβαθμισμένες κοινωνικές παροχές, για επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων, για 751 ευρώ κατώτερο μισθό, για μια σειρά προσλήψεις και βεβαίως για να καταργηθούν όλοι αυτοί οι νόμοι και να υπάρξει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε μια σειρά υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, και ο κόσμος έχει ανάγκη για δουλειά αλλά και οι υπηρεσίες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, μια σειρά άλλες δομές και λοιπά.
Για το θέμα των μετατάξεων στη Βουλή
Για το θέμα των μετατάξεων σωστά σηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων κ. Γραμματέα;
Το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που δεν έκανε χρήση. Και μάλιστα το είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημόσια, προς τιμήν του. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι όλα αυτά τα ζητήματα, ο αδερφός του αδερφού, η κόρη και η μητέρα και το ένα και το άλλο, αυτά προκαλούν και το λαϊκό αίσθημα και είναι έξω από τις αρχές τις οποίες εμείς πιστεύουμε και όπως θα έπρεπε να είναι.
Ήταν όμως κυρίαρχα;
Όχι, δεν είναι κυρίαρχα αυτά τα ζητήματα, για μας δεν είναι. Αλλά εφόσον μπαίνει και το θέτετε ως ζήτημα, εμείς έχουμε να σχολιάσουμε το εξής: Είναι ένα ακόμα ζήτημα αυτό, στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν την ίδια πρακτική που ακολουθούσε πριν η δεξιά, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, άλλα κόμματα κυβερνητικά. Άρα λοιπόν και εδώ δεν μπορεί να μιλήσει ότι έκανε κάτι διαφορετικό. Και μάλιστα το έκανε πολύ άγαρμπα και με πιο κορυφαία στελέχη απ' ό,τι πιθανόν οι άλλοι. Άρα λοιπόν εδώ ο ελληνικός λαός θα πρέπει και από αυτό το επιμέρους, το δευτερεύον, το τριτεύον ζήτημα, όπως και για άλλα τέτοια, να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα.
Σε ό,τι αφορά τους υπολοίπους υπαλλήλους θεωρείτε ότι σωστά πήγε να ολοκληρωθεί, γιατί δε θα ολοκληρωθεί. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να παγώσουν μετά από όσα έγιναν οι μετατάξεις, θεωρείτε ότι σωστά πήγε να ολοκληρωθεί η διαδικασία;
Γενικότερα θεωρούμε ότι εφόσον μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο και είναι 4 βδομάδες μόνο, όλα αυτά θα έπρεπε να αποφευχθούν. Μια κυβέρνηση η οποία σέβεται τον ελληνικό λαό πρέπει σ' αυτά τα ζητήματα να είναι πολύ πιο προσεκτική και μάλιστα όταν μιλά εν ονόματι της αριστεράς, εν ονόματι της εντιμότητας και διάφορα τέτοια. Εμείς φυσικά δεν τα συμμεριζόμαστε αυτά, ούτε ως χαρακτηρισμούς πλέον, διότι δυστυχώς η βρώμικη δουλειά που έβγαλε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αυτά τα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλη και γονάτισε τον λαό και αυτό θα το πληρώνουμε μακροπρόθεσμα. 
Για τις βουλευτικές αποζημιώσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
Πού ανεβάζει τον πήχη το ΚΚΕ για τις εθνικές εκλογές; Και δεύτερον – μουρμούρες είναι τώρα αυτό, είναι λίγο παραπολιτική - μήπως δίνουν πολλά για το Κόμμα οι βουλευτές ή μπορούν να ζήσουν με τόσα λίγα;
Οι βουλευτές του ΚΚΕ και αυτό είναι προς τιμήν του ΚΚΕ και αυτό το εισπράττουμε και από τον ελληνικό λαό σ' αυτά που μας λέει, δε βάζουν στην τσέπη τους τις βουλευτικές αποζημιώσεις και όλα τα υπόλοιπα. Δίνουν για τις ανάγκες να οργανωθεί ο αγώνας, να οργανωθεί το κίνημα, να μπορεί να παίζει το ΚΚΕ το ρόλο του, ως πρωτοπορία των αγώνων των εργαζομένων, να μπορεί να πιέζει, να διεκδικεί από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία, έτσι ώστε να γυρίζουν αυτά στους εργαζόμενους.
Για το διακύβευμα των εκλογών
Για πάμε στο άλλο σκέλος της ερώτησης, μάλλον άλλη ερώτηση ήταν.
Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός – γιατί ο ελληνικός λαός αποφασίζει, όχι εμείς, εμείς δεν είμαστε δημοσκοπική εταιρία να κάνουμε προβλέψεις – λέμε ότι οι 302.000 που ψήφισαν στις ευρωεκλογές, οι 375.000 που ψήφισαν στις περιφερειακές εκλογές, θα πρέπει με σταθερότητα και οι 302.000 και οι υπόλοιποι 70.000 που ψήφισαν στις περιφερειακές να δουν αυτά που τους έλεγε και που τους λέει σήμερα εν όψει εθνικών εκλογών - γιατί οπωσδήποτε είναι και διαφορετική μάχη εκτός από το ότι το πολιτικό στίγμα δόθηκε από τις ευρωεκλογές - και να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Ποσοστά δε βάζουμε...
Να διατηρήσετε δηλαδή τις δυνάμεις σας;
Έχουμε 15 βουλευτές, όσοι περισσότεροι είναι στη Βουλή και 20 βουλευτές και 17 βουλευτές και 19 και 25... αυτό θα είναι καλό για το λαό. Δεν είναι το ερώτημα τι θα είναι καλό για το ΚΚΕ, για ένα κόμμα, δεν είναι εκεί το ερώτημα. Το ερώτημα είναι τι θα είναι καλό για τον ελληνικό λαό, για τους ψηφοφόρους, γι' αυτούς που καλούνται να αποφασίσουν. Και εμείς λέμε να σκεφτούν αυτό: Ότι το ΚΚΕ δεν τους πρόδωσε ποτέ, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων για να πιεστεί οποιαδήποτε κυβέρνηση θα εφαρμόσει τέτοια μέτρα απαράδεκτα για τον λαό και βεβαίως, θα βρεθεί και μέσα στη Βουλή με προτάσεις νόμου. Όσο πιο ισχυρή είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή, όσο πιο ισχυρό είναι το λαϊκό κίνημα και δυναμώσει με την ενίσχυση του ΚΚΕ, τόσο περισσότερα ακόμα και μέτρα ανακούφισης μπορούν να τεθούν, να διεκδικηθούν και να ικανοποιηθούν λαϊκά συμφέροντα. Μπορούμε να εμποδίσουμε δηλαδή χειρότερα.
Νομίζω ότι διαβλέπετε ότι θα υπάρξει πόλωση στις εκλογές;
Μα ήδη διαφαίνεται. Και στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε, τις ευρωεκλογές, παρότι μπορεί να είναι κάπως διαφορετική η ψήφος, ενιαία πολιτικά ψήφισε ο κόσμος, γι' αυτό άλλωστε και η ψαλίδα μεταξύ των κομμάτων μειώθηκε πάρα πολύ ακόμα και για τις περιφερειακές ή αν θέλετε και για το σύνολο των δημοτικών εκλογών, περίπου οι ψηφοφόροι κινήθηκαν πολιτικά.  Όμως επειδή είναι πιο κρίσιμη οπωσδήποτε μάχη οι εθνικές εκλογές θα πρέπει διπλά και τριπλά να σταθμίσουν την ψήφο τους και κυρίως την ψήφο που πρέπει να δώσουν για να ενισχυθεί το ΚΚΕ.
Για την έκθεση της Κομισιόν
Κύριε Γραμματέα πόσο σας ανησυχούν οι δηλώσεις και η έκθεση της Κομισιόν; Ο πρωθυπουργός βγήκε και δήλωσε ευθέως ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη σε ορισμένους στις Βρυξέλλες και μπορεί να γυρίσουμε πίσω. Να μας ζητήσουν απολύσεις κ.λπ.
Δε χρειαζόταν να ανοίξει παραπάνω η όρεξη της Κομισιόν και της τρόικας. Είναι ανοιχτή εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μετά τον Αύγουστο που ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για το τέλος των μνημονίων, για τη “μεταμνημονιακή” εποχή, για τη “δίκαιη ανάπτυξη”. Η Κομισιόν είναι εδώ πανταχού παρούσα, διότι εδώ είναι τα μνημόνια, εδώ είναι η “μεταμνημονιακή” εποχή, εδώ είναι ο έλεγχος της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εποπτεία. Η συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, είναι ότι θα συνεχιστεί αυτή η εποπτεία, θα συνεχιστούν τα “ματωμένα” πλεονάσματα και θα βλέπουμε κάθε φορά τι γίνεται, “πως πάνε τα έσοδα”, “πως πάνε τα έξοδα”, “τι θα μπει”, “τι θα βγει”. Δεν αλλάζει τίποτε σ’ αυτό. Αν για παράδειγμα δεν πάνε καλά κάποιοι στόχοι, απ’ αυτά τα ματωμένα πλεονάσματα που πληρώνει με τους φόρους ο λαός μας, τα λαϊκά στρώματα, τότε θα του πουν: “περιόρισε αυτές τις κοινωνικές δαπάνες”, “περιόρισε αυτά απ’ τον προϋπολογισμό”, “κατάργησε ένα θετικό αντίμετρο που είχες πάρει για τα λαϊκά στρώματα”. Αυτό το έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και έχει συμφωνήσει και ο κ. Μητσοτάκης. Άρα λοιπόν αυτό πρέπει να έχει καθαρό στο μυαλό του ο ελληνικός λαός όταν πάει να ψηφίσει.
Για την πρόταση του ΚΚΕ 
Το ΚΚΕ με πολύ μεγάλη σαφήνεια και σταθερότητα λέει “εκτός της ΕΕ”...
Εμείς λέμε ότι πρέπει να συγκρουστούμε με αυτές τις πολιτικές και συνολικά με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν.
Το ερώτημα είναι που θα βρεθούν οι πόροι σε αυτή την περίπτωση;
Οι πόροι υπάρχουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες, έχει πλούτο που τον παράγουν οι παραγωγικές της δυνάμεις, που τον παράγει πρώτα απ’ όλα ο εργαζόμενος λαός.  Τα άλλα πολιτικά κόμματα που κυβερνούν λένε “ότι είναι δεδομένη αυτή η κατάσταση και πρέπει να πειθαρχήσουμε σε όλα γιατί η εντολή της Κομισιόν θα μας φέρει επενδύσεις”. Λέει ο κ. Μητσοτάκης για “βιώσιμη ανάπτυξη”, ο κ. Τσίπρας για “δίκαιη ανάπτυξη” και ξέρουμε όλοι ότι κοροϊδεύουν. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη στα πλαίσια της ΕΕ, της “μεταμνημονιακής” αυτής εποχής που βιώνουμε, με όλα αυτά τα μέτρα και τους νόμους σε ισχύ. Αυτοί εννοούν ότι θα είναι μια “δίκαιη” ανάπτυξη με τις επενδύσεις που θα έρθουν και με κάποιες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Κι εμείς θέτουμε το ερώτημα: Να κάνουν επενδύσεις οι καπιταλιστές, να τους φοροαπαλλάσσουν, να τους δίνουν “δωράκια” και την ίδια ώρα ο λαός να πληρώνει τους φόρους που δεν πληρώνουν οι μεγαλοκαπιταλιστές, τα μονοπώλια και να πληρώνουν το λαό με μισθούς πείνας; Γιατί τις είδαμε αυτές τις δουλειές. Μειώθηκε και η ανεργία και το θεωρεί θρίαμβο αυτό ο κ. Τσίπρας, όμως με 300 ευρώ πείτε μου εσείς αν μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος 25 – 30 χρονών ή κάποιος που έχει οικογένεια. Άρα λοιπόν αυτό θα είναι το σχέδιό μας; Αυτό θα είναι το όραμά μας; Αυτό είναι το σχέδιο όσων μας έχουν κυβερνήσει: ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Άρα πρέπει να φύγουμε απ’ αυτούς.
Εσείς λέτε η Ελλάδα να πάρει έναν άλλο προσανατολισμό, να εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχει ως χώρα και εγώ σας ρωτώ αν αυτός είναι και ο ενδοιασμός το ότι σας συμπαθούν αλλά δε θα σας ψηφίζουν, πέραν ενός ποσοστού, διότι είναι ολιστική η αλλαγή η οποία προτείνετε. Άρα, θέλω να καταλάβω το εξής: Η Ελλάδα έχει μια άλλη κατεύθυνση με το ΚΚΕ, βασίζεται στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, μπορεί να αντέξει σε ένα διεθνές περιβάλλον με αγορές που είναι θεριά ανήμερα;
Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί, διότι αυτό είναι η δύναμη του λαού. Αν κατανοήσει ο ίδιος ότι είναι δυνατός – και αυτό του λέει το ΚΚΕ – μπορεί να αντιδράσει, μπορεί να έρθει στην επιφάνεια αυτή η δυναμική και να μπορέσει να επιβάλλει ανατρεπτικές αλλαγές. Αν δεν πάμε σε ριζικές αλλαγές, θα μεμψιμοιρούμε και θα βρισκόμαστε σε μια από τα ίδια. Πότε με 3ο μνημόνιο, πότε με 4ο, πότε με μέτρα, πότε με πλεονάσματα και πάντα θα την πληρώνει ο λαός. Άρα λοιπόν πρέπει ν’ ανοίξει αυτός ο δρόμος και αυτό είναι το κάλεσμα στην πλειοψηφία των λαϊκών δυνάμεων.
Για τη συμπόρευση με το ΚΚΕ
Τελευταία ερώτηση κ. Κουτσούμπα. Θα έχετε συνεργασία και συμπόρευση με άλλες δυνάμεις τις αριστεράς σ’ αυτές τις εκλογές και ποιο είναι το διακύβευμα για το ΚΚΕ;
Υπάρχει ήδη σημαντική συμπόρευση αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών, ριζοσπαστικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας και στις ευρωεκλογές και συνεχίζεται και σήμερα με πιο δυναμικό τρόπο. Έχουμε ανθρώπους που έφυγαν απ’ το ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του, πρώην βουλευτές, άλλους που είχαν πάει στη ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη και έχουν φύγει και συζητούν σήμερα με το ΚΚΕ. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σκέφτονται να στηρίξουν το ΚΚΕ και μαχητικά έρχονται μαζί μας. Και βεβαίως υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα δυνάμεων μέσα στο κίνημα, συνδικαλιστές, εργάτες, επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, επίσης απόστρατοι απ’ τις ένοπλες δυνάμεις, που είναι πολιτικά πρόσωπα και ήταν μέλη άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως του ΠΑΣΟΚ κ.λπ.
Σε τέτοιο επίπεδο δηλαδή συνεργασίες, όχι σε επίπεδο ηγεσιών;
Όχι. Και θα διευρυνθεί αυτή η συνεργασία και βεβαίως το διακύβευμα είναι ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ γιατί αυτή η ψήφος είναι που μετράει».
902  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου