Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΡΘΡΟ- ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΗΣ LIBERATION! Πως οι Γερμανοί με τις μίζες εκτόξευσαν το ελληνικό χρέος



Το ρόλο της Γερμανίας και των γερμανικών εταιριών στην γιγάντωση του ελληνικού χρέους αναδεικνύει δημοσίευμα των της εφημερίδας Liberation που στηρίζεται σε έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). 


Siemens, Daimler, Rheinmetall, όλες οι μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες, έχουν εμπλακεί σε κάμποσες υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα, την ώρα που το Βερολίνο συνεχίζει να προειδοποιεί για την επισφαλή κατάσταση των οικονομικών της Αθήνας σημειώνει. 

Μπορεί να μην έχει οριστεί δικάσιμος για τα 19 πρώην μεγάλα στελέχη της Siemens, ωστόσο αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές δίκες της δεκαετίας στην Ελλάδα. Συνολικά, περισσότερα από 60 άτομα έχουν ελεγχθεί για διαφθορά, με το αμερικανικό CorpWatch να έχει δώσει στην υπόθεση τον χαρακτηρισμό «το... μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο στη μεταπολεμική Ελλάδα».

Όπως αναφέρει το άρθρο, η σύνδεση της Siemens με την Ελλάδα άρχεται από τον 19ο αιώνα, με την εταιρεία να είναι ύποπτη για το «λάδωμα» διάφορων υπαλλήλων έτσι ώστε να καταφέρει να συνάψει επικερδή συμβόλαια – ειδικά για τη μεγάλη αναβάθμιση του ελληνικού τηλεφωνικού δικτύου στα τέλη της δεκαετίας του 1990. 

Συνολικά, η Siemens φέρεται να δαπάνησε 70 εκατομμύρια ευρώ για δωροδοκίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ελληνικές δικαστικές πηγές. Η έρευνα της υπόθεσης βρίσκεται στον ένατο χρόνο της και η δικογραφία αριθμεί πάνω από 2.300 σελίδες. Το γαλλικό πρακτορείο, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ζήτησε την άποψη του εκπροσώπου της εταιρείας, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν: «Δεν κάνουμε κανένα σχόλιο γι” αυτήν την υπόθεση». 

Το άρθρο σημειώνει πως ένας εκ των υπόπτων για διαφθορά είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Ο 62χρονος Χριστοφοράκος, ο οποίος κατέχει τόσο την ελληνική όσο και τη γερμανική ιθαγένεια, είναι απίθανο να προσαχθεί σε δίκη. Το 2009 κατέφυγε στη Γερμανία και η γερμανική Δικαιοσύνη αρνήθηκε να τον εκδώσει. 

Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση και επιμονή της Γερμανίας στα μέτρα λιτότητας για να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης οι σχέσεις της Αθήνας και του Βερολίνου δεν βοήθησαν για να προχωρήσει η υπόθεση της Siemens. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα Liberation είχε κατηγορήσει τη γερμανική πλευρά για διγλωσσία, την ίδια ώρα που γερμανικό think tank έκανε λόγο για κοινή πρακτική των γερμανικών εταιρειών να εμπλέκονται σε καταστάσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Μόνο που αυτές οι περιπτώσεις διερευνώνται μόνο περιστασιακά. 

Σύμφωνα με το Transparency International, ο δείκτης διαφθοράς για το 2014 φέρνει την Ελλάδα ψηλά στη λίστα των πιο διεφθαρμένων χωρών της ΕΕ. Το 2011, στο απόγειο της ελληνικής οικονομικής κρίσης, μια κοινοβουλευτική έρευνα υπολόγισε τη ζημιά για τα δημόσια ταμεία στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, με το αυξημένο κόστος της σύμβασης να βαραίνει, τελικά, τους Έλληνες φορολογούμενους. 

Άλλος κερδοφόρος τομέας για τις γερμανικές επιχειρήσεις ήταν η προμήθεια όπλων, με την Ελλάδα να δαπανάει για χρόνια το 2,2% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Κάτι που επισήμανε η Σάρα Βάγκενκνεκτ, βουλευτής του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke στο ΑFP. Υπογράμμισε, δε, πως, «οι γερμανικές εταιρείες έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τις κολοσσιαίες αγορές όπλων στην Ελλάδα». 

Για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler η ελληνική Δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα στις αρχές του 2015 με την υποψία της δωροδοκίας κατά την ανάθεση της σύμβασης για στρατιωτικά οχήματα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, ο Κράους Μαφέι Βέγκμαν, εκ των δημιουργών των Leopard, τέθηκε, επίσης, υπό έρευνα στο Μόναχο. 

Στο μεταξύ, το 2012 επιβλήθηκε πρόστιμο 37 εκατομμυρίων ευρώ στη Rheinmetall από δικαστήριο της Βρέμης για την υπόθεση δωροδοκίας που αφορούσε την πώληση αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. 

Επίσης, και τα δύο πρώην διευθυντικά στελέχη της Ferrostaal καταδικάστηκαν στο Μόναχο, για την υπόθεση των υποβρυχίων, ενώ στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 140 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο παρατηρητές αναφέρουν ότι τα πρόστιμα είναι δυσανάλογα με τις μίζες και λειτουργούν αποτρεπτικά. 

ΠΗΓΗ: crashonline 


http://gregordergrieche.blogspot.com/2015/09/liberation.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου