Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Το twitter μηνύει τις ΗΠΑ για την κατασκοπεία των χρηστών της




To twitter μηνύει το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για κατασκοπεία! Συγκεκριμένα η εταιρεία καταγγέλλει την αμερικανική κυβέρνηση επειδή δεν της επέτρεψε να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για τα αιτήματα που δέχτηκε από FBI και NSA ώστε να παραδώσει στοιχεία και δεδομένα των χρηστών του.


Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, το Twitter δεν μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις για τα δεδομένα χρηστών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, όπως αυτή ορίζεται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

«Αποτελεί πεποίθησή μας το ότι υποχρεούμαστε, σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος, να απαντήσουμε στις ανησυχίες των χρηστών μας σχετικά με το πλαίσιο εποπτείας των αμερικανικών αρχών» τόνισε σχετικά με την υπόθεση ο αντιπρόεδρος του Twitter Μπέντζαμιν Λι.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι το FBI και το υπ. Δικαιοσύνης δεν επέτρεψαν στο Twitter να αποκαλύψει συγκεκριμένα στοιχεία από την «έκθεση διαφάνειας» που δημοσίευσε τον Απρίλιο. Οι αμερικανικές αρχές απαγόρεψαν στην εταιρεία να μοιραστεί την πλήρη έκθεση με το κοινό. Τα στοιχεία που «κόπηκαν» είχαν να κάνουν με τη φύση και των αριθμό των αιτήσεων που η NSA κατέθεσε στο twitter για δεδομένα χρηστών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αποκαλύπτει πλήρως το πεδίο εφαρμογής των υπηρεσιών επιτήρησης των παρόχων επικοινωνίας. Ταυτόχρονα απαγορεύει στους παρόχους, όπως το Twitter να παρέχουν τις δικές τους πληροφορίες αναφορικά με τα αιτήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια» σημειώνει το twitter.

Αν και το twitter λαμβάνει σημαντικά λιγότερα αιτήματα από την κυβέρνηση για τα δεδομένα των χρηστών του σε σχέση με άλλες εταιρείες έκανε την αρχή. «Ίσως η κίνησή του παρακινήσει και τις άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα τη Google να δράσουν» αναφέρει η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

«Ελπίζουμε ότι οι άλλες εταιρείες τεχνολογίας θα ακολουθήσουν το twitter» δήλωσε σχετικά ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Jameel Jaffer. «Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τις ευαίσθητες πληροφορίες των πελατών τους από την επιτήρηση της κυβέρνησης και να είναι ειλικρινείς με τους πελάτες τους σχετικά με το πως τα προσωπικά τους δεδομένα χρησιμοποιούνται» προσθέτει.

Πολλές από τις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να αποκρούσουν τα αιτήματα της κυβέρνησης για την παράδοση προσωπικών δεδομένων χρηστών τους. Ανάμεσα σε αυτές η Microsoft, η Google, το Facebook και το Dropbox. Μάλιστα η Apple έχει λάβει μέτρα ώστε να παρακάμψει τα αιτήματα μέσω της κρυπτογράφησης των δεδομένων του χρήστη με τρόπο που δεν υπόκειται σε νομικές συνέπειες.
Οι εταιρείες θέλουν να παραδίδουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους μόνο εφόσον αυτό ζητηθεί με δικαστική απόφαση και θέλουν να μοιράζονται πληροφορίες για τις δραστηριότητες της κυβέρνησης με τους πελάτες τους. Το Twitter όμως κάνει ένα βήμα παραπάνω. Θέλει να μπορεί να αποκαλύψει και τι είδους πληροφορίες ζητά η αμερικανική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη απάντηση από την αμερικανική κυβέρνηση για τη μήνυση που κατέθεσε το twitter.
http://tvxs.gr/news/internet-mme/twitter-minyei-tis-ipa-gia-tin-kataskopeia-ton-xriston-tis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου