Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Sex & Drugs & Ανάπτυξη



Πρώτα η “καλή” είδηση. Η ιταλική οικονομία δεν παρουσίασε αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, άρα και επίσημα δεν βρίσκεται σε ύφεση. Η μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να στεναχωρήσει τους θαυμαστές του Ματέο Ρέντσι. Το “κατόρθωμα” αυτό οφείλεται ουσιαστικά στην απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να συνυπολογίζει πλέον “κατά εκτίμηση” στο ΑΕΠ της χώρας και το τζίρο από διάφορες παράνομες δραστηριότητες, όπως η πορνεία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τσιγάρων και όπλων.
Δεν πρόκειται πάντως για καμιά ιταλική “πατέντα”, αφού η συγκεκριμένη μεθοδολογία είναι πλέον επιτρεπτή στην Ευρώπη και την χρησιμοποιούν ή έχουν ανακοινώσει ότι θα την χρησιμοποιήσουν όλες οι μεγάλες χώρες με εξαίρεση της Γαλλίας. (Kάποιες μάλιστα όπως η Αυστρία την χρησιμοποιούσαν στα “μουλωχτά” εδώ και μια πενταετία.) Απλά στην περίπτωση της Ιταλίας η “πρόσθεση” αυτή κυμαίνεται μεταξύ του 1 και 2% επί του συνόλου του ΑΕΠ, όταν για παράδειγμα η Ισπανία, που επίσης χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο πρόσθεσε 0,87%. Ανάλογα είναι τα ποσά και στη Βρετανία, που εδώ δεν είχε πρόβλημα να προσαρμοστεί με τις “ευρωπαϊκές προδιαγραφές”. Πάντως και οι “τίμιοι” Γερμανοί έχουν αποφασίσει να συνυπολογίζουν στο ΑΕΠ τους τέτοιες δραστηριότητες της παραοικονομίας, αφού αυτός ο τρόπος θεωρείται “σωστότερος” και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και “αντικατοπτρίζει πιο εύστοχα” τις πραγματικές συνθήκες ζωής. Κάποιες κακές γλώσσες είπαν βέβαια ότι αν οι Ιταλοί συνυπολόγιζαν όλο το τζίρο της “γκρίζας οικονομίας” τους, τότε το ΑΕΠ τους θα αυξανόταν κατά 25% περίπου. Εκεί δεν έχουν φτάσει πάντως ακόμα. Είναι όμως ένα ζήτημα το πώς υπολογίζει κανείς αυτά τα νούμερα και πόσο εύκολα θα μπορεί να τα “φουσκώσει” αν χρειαστεί.
Η μεθοδολογία αυτή, όσο και αν βασίζεται σε “αξιόπιστους” και “επιστημονικούς” υπολογισμούς περιέχει το στοιχείο της “δημιουργικής λογιστικής” και δείχνει ότι τελικά αν κάποιοι κυβερνώντες θέλουν να κάνουν ένα καλό ρετουσάρισμα στους οικονομικούς δείκτες των χωρών τους βρίσκουν πάντα τα κατάλληλα εργαλεία. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, δεν έχεις να επιδείξεις απλά ανάπτυξη, αλλά βελτιώνεις και τη σχέση του χρέους απέναντι του.
Από την άλλη ακούγεται μάλλον σουρεαλιστικό να μιλά κάποιος ισχυρός Δυτικοευρωπαίος για τόνωση της “ανάπτυξης” και να εννοεί με αυτό ότι είχαν αυξημένη πελατεία οι μαστρωποί και οι έμποροι ναρκωτικών. Θα αντιτείνει κανείς ότι “χρήμα είναι κι αυτό” από το οποίο ζουν κάποιοι και ορισμένοι ίσως και υπερβολικά καλά. Αλλά ταιριάζει ο χαρακτηρισμός “ανάπτυξη”; Προφανώς και κάποιοι που προειδοποιούν ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ως “δυτικός κόσμος” τη λογική της αέναης ανάπτυξης δεν έχουν ακριβώς αυτό στο μυαλό τους. Αλλά είναι κι αυτή μια απόδειξη για το πού μπορεί να οδηγήσει τελικά η τυφλή προσήλωση σε κάποιους δείκτες, που οφείλουν να ευημερούν ακόμα και όταν οι κοινωνίες δείχνουν να διολισθαίνουν προς το... παρελθόν ή σίγουρα προς ένα πολύ πιο αβέβαιο μέλλον. Ψιλά γράμματα θα πείτε. Αυτό που μετράει όπως έγραψε μια αυστριακή εφημερίδα είναι ότι “Η Ευρώπη επιδεικνύει ένα μικρό αναπτυξιακό θαύμα στα χαρτιά”.
* Ο Κώστας Αργυρός είναι δημοσιογράφος κι έχει βραβευτεί για το δημοσιογραφικό του έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ίδρυμα Μπότση και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας κυρίως ευρωπαϊκά θέματα.
http://news247.gr/eidiseis/gnomes/kostas-argyros/sex_drugs_anaptyksh.3085598.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου