Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

(Δευτ. 6/10/14 - 11:15)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ν. ΧΟΥΝΤΗ* ΣΤΗΝ ΕΦ.ΣΥΝ. (06/10) ΚΑΙ ΣΤΟΝ Ν. ΣΒΕΡΚΟ
- Η κυβέρνηση θα ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Γιατί επέλεξε αυτήν την κίνηση;
Η κίνηση των Σαμαρά και Βενιζέλου είναι μια κίνηση απελπισίας. Είναι η προσπάθεια να ελέγξουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, η απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσουν πολιτικό χρόνο μπροστά στα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει με την ασκούμενη πολιτική τους. Η κίνηση αυτή δείχνει πλέον ξεκάθαρα τα σημάδια της κυβερνητικής αποσύνθεσης και των «συγκρούσεων» που γίνονται μεταξύ τους και στο εσωτερικό των κομμάτων τους. Υπακούει όμως στις απαιτήσεις της τρόικας και των δανειστών που θεωρούν ότι έχουν ακόμα περιθώρια για να ξεζουμίζουν τον ελληνικό λαό με αντάλλαγμα και προϋπόθεση, την παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης. Ζητούν δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της Μέρκελ, στην πολιτική της ατελείωτης λιτότητας.

- Θεωρείτε ότι θα γίνουν άμεσα πρόωρες εκλογές;
Η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής που μάλλον εξασφαλίζει η συγκυβέρνηση, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχιση του καταστροφικού της έργου. Η λαϊκή ετυμηγορία και εμπιστοσύνη και οι κοινωνικοί αγώνες είναι σίγουρο ότι γρήγορα θα δώσουν εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τον κατήφορο, να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να βάλει σε εφαρμογή το ριζοσπαστικό του πρόγραμμα ανάταξης κι ανάπτυξης της οικονομίας και του τόπου.
- Αναλάβατε τη σύσταση μιας συμβουλευτικής επιτροπής που θα συνδράμει τα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Ποιοί θα συμμετάσχουν σε αυτή την επιτροπή;
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας με εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση της συμβουλευτικής επιτροπής επιδιώκει την προετοιμασία, της αυριανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τους θεσμούς της ΕΕ. Η επιτροπή είναι υπό συγκρότηση και θα στελεχωθεί από επιστήμονες, ειδικούς και στελέχη, οι οποίοι με τις γνώσεις τους θα συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση κι επιχειρηματολογία της πολιτικής μας απόφασης για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα ανόρθωσης κι ανάπτυξης του τόπου.
-Θεωρείτε ότι έχει αλλάξει το σκηνικό στην Ευρώπη; Είναι πιο εύκολη πλέον η συζήτηση με τους δανειστές μας ή κινδυνεύει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναντήσει αδιαπέραστο «τείχος» που θα οδηγήσει σε επώδυνους συμβιβασμούς;
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται οι φωνές που ζητούν να σταματήσει η πολιτική λιτότητας που οδηγεί στην ύφεση, στην ανεργία, στην καταστροφή του κοινωνικού κράτους. Σ' αυτές τις εξελίξεις θέλουμε να είναι πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας, στις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη. Η αντιμετώπιση του χρέους (δημόσιου & ιδιωτικού) που είναι κομβικό σημείο για το που πάει η Ευρώπη, το ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοχλοί των αλλαγών και των ανατροπών. Δύσκολο αλλά αναγκαίο βήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι με τη στήριξη του λαού  θα το κάνει, χωρίς ταλαντεύσεις και υποχωρήσεις. Είναι ο στόχος μας, είναι η δέσμευσή μας. Είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών, να μπει σε προοδευτική κι αναπτυξιακή τροχιά ο τόπος.
- Θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ το κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους;
Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου και το μορατόριουμ στις πληρωμές τόκων και χρεολυσίων είναι στόχος μας και ζητάμε τηλαϊκή υποστήριξη να το καταφέρουμε. Το προηγούμενο της Γερμανίας του 1953 αλλά και τα παραδείγματα άλλων χωρών, δείχνουν ότι η λύση δεν είναι οι πολιτικές της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης, της περιφρόνησης της δημοκρατίας. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν και οιΓερμανικές αποζημιώσεις, το αναγκαίο κατοχικό δάνειο και βεβαίως το κόστος από τις ζημιές (οικονομικές και κοινωνικές) που επήλθαν στη χώρα από τη μνημονιακή δράση των ευρωπαϊκών θεσμών. Εκτός λοιπόν από το δίκιο έχουμε και πολλά επιχειρήματα και στοιχεία στη φαρέτρα μας.
- Αρκετοί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μην αναφέροντας την ανάγκη λογιστικού ελέγχου του χρέους για να διαπιστωθεί το «επαχθές» μέρος του, ουσιαστικά δίνει στίγμα «συμβιβασμού» με τους δανειστές...
Θυμίζω ότι έχουμε ζητήσει πανευρωπαϊκή διάσκεψη για την αντιμετώπιση του χρέους. Στην ατζέντα μιας τέτοιας διάσκεψης αλλά και στις διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, είναι προφανώς θέματα όπως - ποιο είναι τελικά το χρέος, που οφείλεται, ποιες είναι οι αιτίες του και εν τέλει πως και γιατί το θέμα του χρέους αποτελεί μοχλό άσκησης πιέσεων κι επιβολής πολιτικών λιτότητας κι εξαθλίωσης των κοινωνιών. Θα επαναλάβω, αυτό που είπα και στην προηγουμένη απάντηση μου. Υπάρχουν αποφάσεις και θέσεις που είναι δεσμευτικές για το κόμμα.Υπάρχει απόφαση και θέση του ΣΥΡΙΖΑ που τον δεσμεύει απέναντι στους ψηφοφόρους του, αλλά και απέναντι στους Έλληνες πολίτες συνολικά, που μιλάει για λογιστικό έλεγχο του χρέους.
* Ο Νίκος Χουντής είναι υπεύθυνος της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγματευση του χρέους
Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17988:xounths-efsyn&catid=83:aristera&Itemid=200

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου