Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

(Δευτ. 13/10/14 - 14:32)
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής (10/10) έφτασε στο δήμο Χαλανδρίου απόφαση του ΓΓ Αποκεντρωμένης κ. Αγγελάκα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) – ο οποίος είναι διορισμένος από την κυβέρνηση- που ακυρώνει την ομόφωνη πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου σχετικά με το αποφασιστικό “όχι” στον προσχηματικό επανέλεγχο τον συμβάσεων αορίστου χρόνου και τη μη εφαρμογή της αξιολόγησης - “λαιμητόμου”. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθήσουν ανάλογες ακυρωτικές αποφάσεις και τους υπόλοιπους δήμους που αρνήθηκαν να υπακούσουν στη μνημονιακή “νομιμότητα”. 

Δηλαδή, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην ουσία η ίδια η κυβέρνηση, δια του Γ.Γ. κ. Αγγελάκα, πέρασε από... “έλεγχο νομιμότητας” και αποφάσισε την ακύρωση μιας ομόφωνης πολιτικής απόφασης δημοτικού συμβουλίου (Δ.Σ.)!
Σύμφωνα με στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς η κυβέρνηση καταργεί στην πράξη μετά τηνοικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ (με το Παρατηρητήριο και τον Καλλικράτη) και την όποια διοικητική αυτοτέλεια τους έχει απομείνει, η οποία είναι κατοχυρωμένη και από το άρθρο 102 του Συντάγματος.
Συμπλήρωναν , δε, πως είναι αδιανόητο,ακόμα και με όρους αστικής δημοκρατίας, ένας διορισμένος από την κυβέρνηση υπηρεσιακός παράγοντας να καταργεί πολιτικές αποφάσεις εκλεγμένων οργάνων. Ενώ τόνιζαν, ότι τέτοιες πρακτικές θυμίζουν πρακτικές επταετίας!
Η πρωτοφανής ,πραξικοπηματική και αντισυνταγματική ακύρωση της πολιτικής απόφασης του Δ.Σ. σημαίνει ότι ,πλέον, το δημοτικό συμβούλιο, δεν καλύπτει τυπικά το δήμαρχο Σίμο Ρούσσο σχετικά με το “εντέλλεσθαι” . Σύμφωνα με δημοτικούς συμβούλους της ριζοσπαστικής Αριστεράς όλες οι εξελίξεις, πλέον, από τη Δευτέρα (13/10) είναι ανοιχτές.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν, ότι είναι πιθανή μια νέα “επίσκεψη” των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης και απαίτηση τους για απόσπαση των στοιχείων είτε εισαγγελική ενέργεια είτε ακόμα και κλήση από τηνΑποκεντρωμένη Διοίκηση του Δημάρχου σε απολογία με σκοπό να τεθεί τελικά σε αργία. Τόνιζαν,δε, ότι ενδεχόμενες τέτοιες ενέργειες θα συναντήσουν τη δεδομένη αντίσταση τόσο των εργαζομένων των ΟΤΑ όσο και των αιρετών της Αριστεράς
Το πώς ακριβώς θα κινηθεί η κυβέρνηση ενάντια στο δήμο και το δήμαρχο, ο οποίος έχει δεχθεί αλλεπάλληλες επιθέσεις από την 1/9 όταν και ανέλαβε, δεν το γνωρίζει κανείς ακόμη, η εκτίμηση ,όμως, είναι ότι θα κινηθεί γρήγορα και σκληρά.
Το ίδιο γρήγορη και σκληρή βέβαια αναμένεται να είναι και η αντίδραση του μεγάλου μετώπου αιρετών και εργαζομένων στους ΟΤΑ το οποίο διαρκώς ενισχύεται.
H ΕΠΙΜΑΧΗ ΟΜΟΦΩΝΗ AΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Η απόφαση του Δ.Σ. η οποία έλαβε αύξοντα αριθμό 182/2014 και την οποία ακύρωσε ο κ. Αγγελάκας αναφέρει ότι:
  • Ομόφωνα καταγγέλλει και απαιτεί την κατάργηση του αντισυνταγματικού Ν. 4250/2014, ο οποίος στηρίζεται σε προκαθορισμένες ποσοστώσεις και οδηγεί στην εξαθλίωση, προωθώντας νέες απολύσεις εργαζομένων και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.
  • Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου ή οποιοσδήποτε αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας να μην προχωρήσει στην υπογραφή καμιάς κατανομής ποσοστώσεων αξιολόγησης για το προσωπικό του Δήμου Χαλανδρίου.
  • Δεσμεύεται ότι δε θα εφαρμόσει η διοίκηση του Δήμου ούτε θα ζητηθεί από αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα καμιά πειθαρχική διαδικασία που θέλει να επιβάλει ο νόμος εναντίον των εργαζομένων.
  • Όσον αφορά τον επανέλεγχο των συμβάσεων το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί αυτόν προσχηματικό μιας και το ασαφές νομικό πλαίσιο, η ανυπαρξία διευκρινίσεων για σειρά ζητημάτων που έχουν κριθεί ήδη από τα δικαστήρια, το ΑΣΕΠ και τα υπηρεσιακά συμβούλια αποβλέπει στην απόλυση εργαζομένων και στην κατάργηση θέσεων των ήδη αποδυναμωμένων Ο.Τ.Α.
  • Γι΄ αυτό αποφασίζει να μην επιτρέψει την έναρξη διενέργειας ελέγχου και να μην παρασχεθούν αιτούμενα στοιχεία και να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημοσιοποίηση του θέματος και την κινητοποίηση τόσο των εργαζομένων όσο και του συνόλου των πολιτών του Χαλανδρίου.
Μετά από αυτή την εξέλιξη θα συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να αντιμετωπιστεί η νέα κατάσταση.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Υπενθυμίζουμε ότι δεκαεννέα δήμαρχοι που είχαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου υπέγραψαν δήλωση ,στην οποία δήλωσαν ΑΝΥΠΑΚΟΗ στον προσχηματικό "επανέλεγχο" της μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων σε βάθος 20ετίας και με επαναπροσδιορισμό των προϋποθέσεων μετατροπής τους. Στέκονται, έτσι, στο πλευρό των εργαζομένων γνωρίζοντας ότι το μέτρο εξυπηρετεί μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης στην τρόικα για τις 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους αλλά πρωτίστως υπερασπίζονται τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θέλει η κυβέρνηση να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση.
Οι δέκα δήμαρχοι από τους δεκαεννέα (οι δήμαρχοι της Αττικής) προχώρησαν σε συνέντευξη τύπουγια το ζήτημα την Πέμπτη (18/9) στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής). Επί της ουσίας, έτσι , «έσπασαν» στην πράξη την κυρίαρχη νοοτροπία του "τίποτα δεν γίνεται και όλοι ίδιοι είναι" πιστοί και στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, δημιουργώντας τριγμούς στην μνημονιακή “νομιμότητα”.
Κατά της αξιολόγησης – "λαιμητόμου" τάχθηκαν και οι δύο περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου (Αττική) και Θ. Γαλιατσάτος (Ιόνια Νησιά).
Με μια μεγάλη εκστρατεία λάσπης και με παραπομπή στον Εισαγγελέα των 5 [(Σίμος Ρούσσος, Χαλανδρίου (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σχέδιο Β, Οικολόγοι Πράσινοι),Τίνα Καφατσάκη, Ζωγράφου (ΣΥΡΙΖΑ), Απόστολος Καλογιάννης, Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι),Κώστας Πελετίδης, Πάτρας (ΚΚΕ) ,Γιώργος Ιωακειμίδης, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι)] εκ των 19 “ανυπάκουων δημάρχων” απάντησε η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη στην άρνηση των 19 δημάρχων και των 2 Περιφερειαρχών.
Η μανία με την οποία επιτέθηκε η κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ στην άρνηση των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών να εφαρμόσουν νόμους που έχουν φτιαχτεί με μοναδικό στόχο την απόλυση εργαζομένων δείχνει τις δυνατότητες που μπορεί να έχει ο σχηματισμός ενός μετώπου αιρετών της Αριστεράς και εργαζομένων στους ΟΤΑ. Γιατί στην πραγματικότητα, στο βαθμό που αναπτυχθεί και αντέξει στις πιέσεις, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει.
Η δυνατότητα ,λοιπόν, υπάρχει. Χρειάζεται όμως και οι 5 δήμαρχοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με τον Εισαγγελέα καθώς και όσοι παραπεμφθούν στη συνέχεια, να μην κάνουν πίσω, αλλά και να υποστούν τις όποιες συνέπειες για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων στους ΟΤΑ και για το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών τους. Σε έναν τέτοιο αγώνα είναι σίγουρο ότι συμπαραστέκονται και θα συμπαραστέκονται όχι μόνο η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στους ΟΤΑ αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στις τοπικές κοινωνίες.
Στο βαθμό που γίνουν τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ (και στο δημόσιο συνολικότερα) αλλά και οι τοπικές κοινωνίες θα νιώσουν ότι μπορούν να ξαναβγούν στο προσκήνιο και να παλέψουν όχι μόνο για τα παραπάνω ζητήματα, αλλά να πάνε ακόμα παραπέρα στις διεκδικήσεις τους. Έτσι μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος για την έμπρακτη αμφισβήτηση των πολιτικών της Τρόικα και για την πτώση των υπαλλήλων τους που κυβερνούν.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΓΓΕΛΑΚΑ
Οι απειλές της κυβέρνησης σχετικά με ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις και οι επισκέψεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη σε εισαγγελείς είχαν μέχρι σήμερα κατά βάση επικοινωνιακό χαρακτήρα και καμία πραγματική και νομική βάση.
Πλέον, όμως, εφόσον η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου ακυρώθηκε, ο Δήμαρχος υπέχει διοικητικές και άλλες ευθύνες και συνεπώς ο κίνδυνος επιβολής της ποινής της αργίας είναι βάσιμος και πιθανός.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η νέα Δημοτική Αρχή στον 1ο μήνα της θητείας της, έχει δεχθεί μπαράζ επιθέσεων από την κυβέρνηση με την ανακίνηση θεμάτων που σέρνονται επί δεκαετίες στην πόλη ( θέμα των Ρομά του Νομισματοκοπείου, επιστολή για παραχώρηση του οικοπέδου όπου στεγάζεται η καθαριότητα στο ΤΑΙΠΕΔ κ.α.)
Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Ιskra, ότι το εγχείρημα ενός σχήματος που δραστηριοποιείται στην πόλη τα τελευταία 20 και πλέον έτη και συσπειρώνει το σύνολο της ριζοσπαστικής αλλά και ένα μέρος της κομμουνιστικής Αριστεράς έχει θορυβήσει την αυταρχική κυβέρνηση. Συμπλήρωναν , δε, ότι κανένας δεν πίστευε ότι τον Δήμο Χαλανδρίου θα ακολουθούσαν και άλλοι δήμοι και θα αμφισβητούσαν στην πράξη τα μνημονιακά θέσφατα.

ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Γ.Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Νομικά η απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (διορίζεται από την κυβέρνηση) να ακυρώσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να μην δοθούν στοιχεία και έγγραφα που αφορούν στην μετατροπή των Συμβάσεων από από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, οδηγεί στα εξής:
- Ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος με ρητή διάταξη ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος δεν ευθύνεται αστικά, ποινικά και πειθαρχικά για την εκτέλεση και μόνο των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και της δημαρχιακής επιτροπής, εφόσον αυτές δεν έχουν ακυρωθεί, ανακληθεί ή ανασταλεί.
Εάν δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις υπόκειται επίσης με ρητή διάταξη, σε διοικητικές, ποινικές και Αστικές κυρώσεις.
- Όλες οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων υπόκειται στον έλεγχο του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης ο οποίος με αιτιολογημένη απόφαση μπορεί να ακυρώσει απόφαση δημοτικού Συμβουλίου ως παράνομη. Εναντίον αυτής της απόφασης του Γ.Γ. γίνεται Προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152.
- Η Επιτροπή αυτή κρίνει την νομιμότητα της απόφασης του Γ.Γ. και αποτελείται από ένα (1) μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και έναν (1) αιρετό εκπρόσωπο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Αποφασίζει μέσα σε τριάντα μέρες από την υποβολή της Προσφυγής.
- Την απόφαση της Επιτροπής του 152 μπορεί να προσβάλλει κανείς στα Διοικητικά Εφετεία.
- Οι Αιρετοί έχουν υποχρέωση συμμόρφωσης, χωρίς καθυστέρηση, με τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας καθώς και της ειδικής επιτροπής του 152. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττουν σοβαρή παράβαση καθήκοντος, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά.
- Ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να επιβάλει στα πρόσωπα που δεν συμμορφώνονται την ποινή της αργίας έως έξι (6) μηνών, αν έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση των καθηκόντων τους ή υπέρβαση της αρμοδιότητάς τους από δόλο ή βαριά αμέλεια.
- Για την επιβολή της ποινής της αργίας και τη διάρκειά της, απαιτείται σύμφωνη γνώμη Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο συγκροτείται από τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου ως πρόεδρο, δύο (2) πρωτοδίκες, έναν (1) υπάλληλο της Διεύθυνσης Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης της Περιφέρειας και έναν (1) αιρετό εκπρόσωπο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Το συμβούλιο συνεδριάζει σε δημόσια συνεδρίαση και μπορεί να εξετάζει μάρτυρες και να εκτιμά οποιοδήποτε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο. Η απόφαση εκδίδεται δύο (2) μήνες το αργότερο, αφότου το συμβούλιο έλαβε το σχετικό παραπεμπτικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.
- Εκείνος που τιμωρείται έχει δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κατά της αποφάσεως που επιβάλλει οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες, αφότου η απόφαση του κοινοποιήθηκε. Ο Υπουργός μπορεί είτε να απορρίψει την προσφυγή είτε να τη δεχτεί και να εξαφανίσει ή να μειώσει την ποινή που έχει επιβληθεί.
- Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκησή της αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης που έχει επιβάλει την ποινή.
- Ο ενδιαφερόμενος μπορεί μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, να προσφύγει κατά της απόφασης αυτής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο κρίνει την υπόθεση και κατ’ ουσία. Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης που επιβάλλει την ποινή. Αν ασκηθεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η επιτροπή αναστολών του δικαστηρίου, ύστερα από αίτηση του προσφεύγοντος, κρίνει για τη χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής σταθμίζοντας και τη συνδρομή του δημοσίου συμφέροντος. Σε περίπτωση κατάθεσης αίτησης αναστολής, η ποινή που έχει επιβληθεί δεν εκτελείται, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της επιτροπής αναστολών.
Δευτέρα 13 Oκτωβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18082:dhmos-xalandri-apolyseis&catid=79:aytodioikisi&Itemid=179


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου