Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

(Εξαιρετικό)! Αρχιεπισκοπική «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση

Ποιος είπε πως η Εκκλησία δεν ανακατεύεται στην τρέχουσα πολιτική; Ανακατεύεται και πολύ μάλιστα. Και χτυπάει την ώρα και εκεί που πρέπει. Και πάντα από το 1833 που έγινε αυτοκέφαλη μέχρι σήμερα στέκεται στο πλευρό του εκάστοτε γκουβέρνου. Μόνο που οι τοποθετήσεις των εκκλησιαστικών ταγών γίνονται πάντα με το γνωστό καλογερικό και ταλμουδικό τρόπο. Θυμίζουνε Πυθία, χρειάζονται αποκρυπτογράφηση και διάβασμα...
«κάτω από τις γραμμές».

Βγήκε λοιπόν την Τρίτη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και μιλώντας στην Ιεραρχία (στο σύνολο των μητροπολιτών, σαν να λέμε στη «Βουλή» της Εκκλησίας της Ελλάδος)  ζήτησε να υπάρξει «πολιτική ενότητα»  και «σταθερότητα των βουλευτικών δομών». Άς τα κάνουμε λιανά.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: « Απαιτείται πολιτική ενότητα για τα επόμενα χρόνια εν μέσω των συνθηκών που έχουν αναπτυχθεί γύρω μας» είπε ο αρχιεπίσκοπος. Αυτά ακριβώς που λένε και οι Σαμαράς –Βενιζέλος για να αποφύγουν το πικρό ποτήρι των εκλογών. Μια απλή παράθεση των δηλώσεων το αποδεικνύει.

Πάμε παρακάτω: « Χωρίς λοιπόν την ενότητα των πολιτικών μας και τη σταθερότητα  των βουλευτικών δομών , οι θυσίες του ελληνικού λαού κινδυνεύουν να πάνε χαμένες, να πέσουν στο κενό, γεγονός το οποίο θα οξύνει έτι περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες και θα δώσει χώρο σε όσους επιβουλεύονται το μέλλον της χώρας μας».  Ακριβώς αυτά που μας λένε από το πρωί έως το βράδυ οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης: « προς Θεού μην χαθούν οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός». Με μια διαφορά: Ο αρχιεπίσκοπος τα λέει πολύ πιο καλά από τον Άδωνι και την κυρία Μισέλ Ασημακοπούλου  και μάλιστα με το κύρος του αξιώματός του.

Με δυό λόγια: Καλύτερο «δώρο» δεν θα μπορούσαν να περιμένουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος την  ώρα που το σκάφος τους κλυδωνίζεται. Πολύ περισσότερο που όπως δείχνει η εκκλησιαστική  πρακτική δεκάδων χρόνων ο αρχιεπίσκοπος «έδωσε γραμμή» που μέσω των μητροπολιτών θα περάσει και στην τελευταία ενορία της χώρας μετατρέποντας τους απλούς ιερείς σε προπαγανδιστές. Και όλοι καταλαβαίνουν τη δύναμη που έχει η Εκκλησία σε μια προεκλογική περίοδο. Μια ματιά στην πολιτική ιστορία του τόπου αρκεί για να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι.

Kαι για όσους  εξακολουθούν να αμφιβάλουν πιστεύοντας τις συνεχείς αρχιεπισκοπικές διαβεβαιώσεις ότι η Εκκλησία δεν ανακατεύεται στην πολιτική τους συνιστούμε να διαβάσουν και τη συνέχεια του αρχιεπισκοπικού λόγου. Εκεί θα βρούν και την εξήγηση γιατί είπε τα παραπάνω ο Ιερώνυμος.

«Οφείλω πάντως να ευχαριστήσω την Ελληνική Πολιτεία για συγκεκριμένα θέματα. Με τη συνεργασία μας και κατά την παρελθούσα Συνοδική Περίοδο δόθηκαν λύσεις σε πολλές εκκρεμότητες. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που ενέκρινε η Βουλή προ ολίγων ημερών» είπε ο αρχιεπίσκοπος και απαρίθμησε 15 ρυθμίσεις που ικανοποιούσαν απαιτήσεις της  Εκκλησίας όπως είναι:  η κατάργηση των ανταποδοτικών τελών ΟΤΑ για όλες τις εκκλησίες, η δωρεάν τακτοποίηση αυθαιρέτων που ανήκουν σε εκκλησίες , εκκλησιαστικά προσκυνήματα  ιδρύματα και μουσεία, η κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχή του προισταμένου της εφορίας και δικηγόρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στα μητροπολιτικά συμβούλια, η παραμονή στην κυριότητα των μητροπόλεων των περιουσιών διαλυμένων μοναστηριών και άλλες ρυθμίσεις κυρίως περιουσιακές για ακίνητα όπου υπήρχαν εκκρεμότητες.

Ηθικόν δίδαγμα που λέγαμε και στα κατηχητικά: Οι ιεράρχες μας πήραν πολλά και τώρα τα ανταποδίδουν. Έτσι γίνεται πάντα στις συναλλαγές με τους μεγαλόσχημους ρασοφόρους…


Γιώργος Καραγιάννης από imerodromos.

http://greki-gr.blogspot.gr/2014/10/blog-post_513.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου