Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΗΝ «ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΕΙΑ ΚΛΙΝΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΪΚΑΣ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!

(Δευτ. 6/10/14 - 11:02)
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΑΜΕΙΑ, ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ, ΕΦΑΠΑΞ, ΕΚΑΣ
Στην «προκρούστεια κλίνη» κυβέρνησης και τρόικας βρίσκεται το ασφαλιστικό! Συγκεκριμένα, νέες δραστικέςπερικοπές , οι οποίες, μάλιστα, θα ισχύσουν αναδρομικά για όσους και όσες συνταξιοδοτήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2013, ζητά η τρόικα από την όμηρο της τροϊκανής χρηματοδότησης, καταρρέουσα συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Μάλιστα, από τις αρχές του 2015 ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων ενώ στο στόχαστρο της τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) βρίσκεται το ΕΚΑΣ, με την θεσμοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων για την καταβολή του.

Εν τω μεταξύ,ανοιχτό παραμένει το θέμα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στη βάση και της περιβόητης μελέτης του ΚΕΠΕ. Λόγω της ενοποίησης δεν αποκλείονται νέες οριζόντιες περικοπές.

Η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν από κοινού συγκροτήσει μια αδίστακτη πολιτική συμμορία, που κλέβεισυστηματικά το ψωμί από το τραπέζι των συνταξιούχων, με γνώμονα , δήθεν, τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος!
6η ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ!
Νέες περικοπές αναμένεται να προκύψουν και στις επικουρικές συντάξεις. Η αρχή, ως γνωστόν, έγινε το Νοέμβριο , όπου το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), όπως ήταν αναμενόμενο παρά τηνπερικοπή κατά 5,2% των συντάξεων εντός του 2014 συνεχίζει να δημιουργεί ελλείμματα. Στο τέλος του 2014 το έλλειμμα αναμένεται να εκτιναχθεί στα 300 εκατ. ευρώ. Ήδη, μάλιστα, το ΕΤΕΑ έχει σταματήσει να εκδίδει νέες συντάξεις, με σκοπό την τεχνητή συγκράτηση των ελλεμμάτων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με 180.000 αιτήσεις να βρίσκονται στον αέρα. Με βάση, λοιπόν , το νόμο για το «μηδενικό έλλειμμα χρήσης», δηλαδή τον ισοσκελισμένο εξόδων – εσόδων, για το 2015 αναμένεται νέα μείωση των επικουρικών της τάξης του 15% περίπου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι θα πρόκειται για την 6η κατά σειρά (!) μείωση των επικουρικών συντάξεων από την υπογραφή του 1ου μνημονίου! Με τους δικαιούχους να έχουν χάσει πάνω από 35% των αποδοχών τους κατά μέσο όρο.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, δρομολογεί για τις επικουρικές μια δραματική συρρίκνωση, μέχρι εξαφάνισης, με την εφαρμογή ,ήδη από 1/7/2014, της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του συντελεστή βιωσιμότηταςπου σημαίνει ότι, αν ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης δεν πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις, τότε σταδιακά, όπως πλέον γίνεται και στην πράξη κατανοητό, δεν θα χορηγεί καθόλου συντάξεις.
ΝΕΟ''ΤΣΕΚΟΥΡΙ'' ΣΤΑ ΕΦΑΠΑΞ
Νέο «τσεκούρι» έρχεται και στα εφάπαξ. Δεν έχει προσδιορισθεί, όμως, ακόμα το ύψος της περικοπής, η οποία αναμένεται να είναι δραστικότατη και θα ισχύσει αναδρομικά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά.
Σύμφωνα με στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι μειώσεις αυτές οδηγούν σε νέο σφαγιασμότου προσδοκώμενου εισοδήματος των ασφαλισμένων, που έχουν καταβάλει κανονικά τις εισφορές τους, και συνιστούν κλοπή σε βάρος τους, η οποία γίνεται από την κυβέρνηση για λογαριασμό τωντοκογλύφων δανειστών της χώρας.
ΝΕΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ – ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΤΑΞΕΙΣ
Από τις αρχές του 2015 ξεκινά και η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων , η οποία αφορά όλους όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι και 31/12/14. Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ( ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.α.). Αυτό συμβαίνει διότι η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νοείται στην περίπτωση των συνταξιούχων ιδιωτικού τομέα τόσο με την συμπλήρωση ετών ασφάλισης όσο και της ηλικίας εξόδου. Όσοι συμπλήρωσαν και τις δύο προϋποθέσεις εντός του 2014 θα πάνε με το παλιό σύστημα (μέχρι 31/12/14). Πάντως, ο νέος υπολογισμός αναμένεται να οδηγήσει σε νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
Συγκεκριμένα, μετά την κατεδάφιση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ λόγω της εφαρμογής για τον υπολογισμό τους της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (δείκτη βιωσιμότητας), σειρά παίρνουν και οι δραματικές περικοπές στις κύριες συντάξεις.
Η νέα επίθεση στις κύριες συντάξεις, πραγματοποιείται, μάλιστα ,με πρόφαση τον επιστημονικοφανή μανδύα της μελέτης του ΚΕΠΕ για ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης στο κατώτερο δυνατόν επίπεδο όσον αφορά το ύψος των συντάξεων με επιβολή νέας εισφοράς σε όσες από αυτές υπερβαίνουν τα 600 ευρώ το μήνα και στο ανώτερο δυνατόν επίπεδο όσον αφορά τηναύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με την κατάργηση της δυνατότητας για πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων γυναικών με ανήλικα παιδιά, των ΑμεΑ και των εργαζομένων σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς επίσης και με την αύξηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης από 15 σε 20 ασφαλίσιμα έτη (από 4.500 ένσημα σε 6.000)
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣ
Στο στόχαστρο κυβέρνησης – τρόικας μπαίνει και το ΕΚΑΣ. Μετά και την υποχρέωση καταβολής στουςηλικιωμένους άνω των 65 ετών (από 60 που ίσχυε) και στους αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, καθώς και στα ανήλικα τέκνα που λαμβάνουν δικαίωμα σύνταξης από θάνατο γονέαΣύμφωνα με πληροφορίες του ημερήσιου τύπου, το κονδύλι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα για το λεγόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μέσα στον επόμενο χρόνο το ΕΚΑΣ αναμένεται να περιοριστεί δραστικά!
Θυμίζουμε ότι το ΕΚΑΣ το παίρνουν οι πιο φτωχοί συνταξιούχοι. Η πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, δε, το αντιμετωπίζει ως προνοιακό επίδομα το οποίο πρέπει να καταργηθεί από 1η Ιανουαρίου του 2015 που ισχύει ο νέος νόμος υπολογισμού των συντάξεων, ο ν. 3863/2010.
Μένει, λοιπόν , μετέωρο το ερώτημα , αν θα εφαρμοστούν οι οδηγίες του ΟΟΣΑ. Θα θεωρηθεί, δηλαδή, ότι είναι προνοιακό, ένα μεγάλο μέρος της βασικής κατώτερης σύνταξης;
ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Όλες αυτές οι σαρωτικές, βαθιά ταξικές και άδικες αλλαγές σε βάρος της πληττόμενης μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας ,δε, ντύνονται με τον μανδύα του εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που το χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα χρόνια ως εργαλείο γιαπελατειακές σχέσεις και ως αγελάδα για άρμεγμα για λογαριασμό τραπεζιτών, μεγαλοεφοπλιστών, μεγαλεμπόρων, μεγαλοβιομηχάνων. Αυτοί χρησιμοποιούσαν τα κατατεθειμένα άτοκα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για πολλά χρόνια στην Τράπεζα της Ελλάδας και τροφοδοτούσαν όλα αυτά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την υποτιθέμενη ανάπτυξη της χώρας.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που κατέστρεψε παντελώς τα ασφαλιστικά ταμεία, το λαό και την ίδια τη χώρα να ισχυρίζεται ότι μπορεί σήμερα να τα σώσει.
 
Πρέπει να φύγει, πριν ολοκληρώσει την καταστροφή του ασφαλιστικού , της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και τελικά της χώρας.
Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17986:asfalistiko-prokrousteia&catid=43:koinoniki-asfalisi&Itemid=169

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου