Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Στο σκαμνί η Χρυσή Αυγή





Την παραπομπή σε δίκη των 70 εκ των 85 κατηγορούμενων βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής πρότεινε ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντoγιάκος, λέγοντας ότι η Χ.Α. είναι «εγκληματική οργάνωση».
Την παραπομπή σε δίκη των 70 εκ των 85 κατηγορούμενων βουλευτών και μελών της Χ.Α. πρότεινε ο εισαγγελέας Ισίδωρος ΝτoγιάκοςΑπό τα 70 πρόσωπα, τα 26 είναι ήδη προφυλακισμένα, ενώ τα 15 άτομα που απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες ενεπλάκησαν -όπως φαίνεται- σε τυχαία περιστατικά.

Ειδικότερα, ο κ. Ντογιάκος εισηγήθηκε την παραπομπή του Νίκου Μιχαλολιάκου και όλης της Kοινοβουλευτικής Oμάδας της Χρυσής Αυγής (σ.σ.: νυν και πρώην) για το αδίκημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Μίχος, Λαγός, Γερμενής και Μπούκουρας κατηγορούνται επιπλέον για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής για εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.



Η εισαγγελική πρόταση αριθμεί 700 σελίδες και αφορά σε 10 βασικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων η δολοφονία του Π. Φύσσα, οι επιθέσεις στο Πέραμα και ο φόνος του Πακιστανού Σαχζάντ Λουκμάν.

O I. Nτογιάκος
O I. Nτογιάκος

Βάσει της πρότασης υπήρχαν αναφορές για μικρής έκτασης περιστατικά από τη δεκαετία του 1980, ωστόσο ουδείς έδινε την πρέπουσα σημασία. Από το 2008 έγινε πιο έντονη η δράση της Χ.Α., η οποία σύμφωνα με τον εισαγγελέα βασιζόταν στη συλλογιστική «πας μη Έλλην βάρβαρος».

«Όταν κατατέθηκε το καταστατικό, τότε η οργάνωση κρύφτηκε πίσω από τον μανδύα πολιτικού κόμματος» αναφέρεται στο σκεπτικό του κ. Ντογιάκου, ενώ σημειώνεται ότι οι ισχυρισμοί των προστατευόμενων μαρτύρων επιβεβαιώθηκαν πλήρως από την έρευνα.

Κατά τον εισαγγελέα, η Χρυσή Αυγή από το 2008 συνιστά εγκληματική οργάνωση.

«Ένα κόμμα μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση αν και εφόσον χρησιμοποιεί μηχανισμούς και επιτελεία του για εγκληματικές πράξεις» αναφέρει στην 700σέλιδη πρόταση ο κ. Ντογιάκος.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η οργάνωση είχε ιεραρχική δομή με αρχηγό τον Νίκο Μιχαλολιάκο, υπαρχηγό τον Χρήστο Παππά, ενώ ακολουθούσαν οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Γιώργος Γερμενής.

Να σημειωθεί ότι η εισαγγελική πρόταση περιλαμβάνει ξεχωριστά κεφάλαια για κάθε επίθεση της Χ.Α. 

Για την υπόθεση Φύσσα αναφέρεται ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς «χτύπησε» αφού είχε ήδη προηγηθεί η «δημιουργία κλίματος». Δηλαδή «γίνονται τηλέφωνα, μαζεύεται τάγμα εφόδου, πηγαίνουν στην καφετέρια όπου βρισκόταν ο Παύλος Φύσσας, ειδοποιείται και ο Ρουπακιάς, του ρίχνει τρεις μαχαιριές αφού είχε γίνει σύρραξη. Οι χρυσαυγίτες είχαν ήδη δείρει φίλους του δολοφονηθέντος αλλά και τον ίδιο».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του εισαγγελέα, ο Παύλος Φύσσας «ήταν στοχοποιημένος… Ήξεραν ποιος είναι».

Δείτε απόσπασμα από την πρόταση του κ. Ντογιάκου:






Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το pdf με την 700σέλιδη εισήγηση του κ. Ντογιάκου 

Διαβάστε επίσης:
Tην Πέμπτη η πρόταση Ντογιάκου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγήςhttp://www.zougla.gr/greece/article/sto-skamni-i-xrisi-avgi







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου