Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

(Εξαιρετικό)! Μεταμοντέρνος ναζισμός: Αυτός ο κωλολαός ζει σε βάρος των τραπεζών και των υγιών επιχειρήσεων

  askordoulakos
 «Δεν το γράφομεν εκ λόγων κολακείας, αλλά διότι είναι γενική εντύπωσις: Οι Γερμανοί στρατιώται, όσοι εκυκλοφόρησαν κατά τας ημέρας αυτάς εις την πόλιν, υπήρξαν όλοι υποδείγματα ευπρέπειας και ευγενείας...»

«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 30 Απρίλη 1941, σελ. 127.
_____________________

Οι χιτλερικοί με τα ξυρισμένα κι άδεια κεφάλια είναι ορατοί κι ευκόλως αναγνωρίσιμοι. Αποτελούν την ηλίθια πτέρυγα του «κινήματος». Το πιο επικίνδυνο είδος μισανθρώπων φασιστών,  ανέκαθεν εμφιλοχωρούσε στην ...  pνευματική πτέρυγα, όρα Πλεύρης.

Εις εκ των ερπετών της μεταμοντέρνας ναζιστικής αντίληψης για την κοινωνία και την οικονομία, είναι και κάποιος Κώστας Στούπας, ο οποίος τυγχάνει και οικονομικός συντάκτης του δελτίου του STAR και οικονομικός συντάκτης του REAL FM και αρθογράφος τουcapital.gr.



Τ’ αφεντικά διασπείρουν τους υπαλλήλους τους παντού και με το αζημίωτο. Ο εν λόγω τύπος μας πληροφορεί ότι ... δεν ανέχεται να τον πιάνει κορόιδο αυτός ο παρασιτικός σκατολαός, που έχει βαλθεί να τινάξει στον αέρα τις τράπεζες.
Ιδού κι οι υπογραμίσεις δικές μας.

Θα σταματήσω να πληρώνω γιατί πιάστηκα κορόιδο!!!

Από τον Κώστα Στούπα (capital.gr, 08-10-2014).

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση προσπαθούν να πετύχουν «φιλολαϊκές» ρυθμίσεις στα  «κόκκινα» δάνεια χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθούν πως παίζουν με μια πυρηνική βόμβα.

Αν τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται στα 80 δισ. και αποτελούν εκρηκτικό πρόβλημα για τις τράπεζες και αυτούς που χρωστούν, η ανάμειξη της κυβέρνησης και των πολιτικών με ψηφοθηρικούς στόχους, απειλεί να μετατρέψει το δύσκολο πρόβλημα σε πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Με λίγα λόγια, απειλούν, τα 80 δισ. Ευρώ των «κόκκινων» δανείων που δεν εξυπηρετούνται, να τα κάνουν 180 δισ. βάζοντας οριστικά ταφόπλακα σε καταθέσεις και οικονομία.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν θεωρητικές προσεγγίσεις με βάση την οικονομική θεωρία ή την επιστήμη της οικονομικής συμπεριφοράς. Αποτελούν συμπεράσματα από τις συζητήσεις με ανθρώπους της αγοράς που κράτησαν όρθιες τις επιχειρήσεις τους, με θυσίες χωρίς να σταματήσουν να πληρώνουν τράπεζες, εισφορές  και φόρους.

«Θα σταματήσω να πληρώνω και εγώ... Γιατί πιάστηκα κορόιδο...»

Ήταν η μόνιμη επωδός με όσους προσπάθησα να μιλήσω σχετικά με το θέμα ...Αν η κυβέρνηση χαρίσει στους μπαταχτσήδες μέρος των «κόκκινων» δανείων, το μόνο που θα πετύχει θα είναι να αυξήσει το αριθμό των «κόκκινων» δανείων. Θα σταματήσουν να πληρώνουν και οι συνεπείς...

Αυτό είναι σαφές. Υπάρχουν δυο κατηγορίες επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή: Αυτές που έχουν «κόκκινα» δάνεια και αυτές που δεν έχουν.

Αυτές που έχουν κόκκινα δάνεια χωρίζονται μεταξύ αυτών που είναι βιώσιμες και αυτών που δεν είναι βιώσιμες και ζουν σε βάρος των τραπεζών και των υγιών επιχειρήσεων.

Ο μόνος αρμόδιος να κρίνει ποιος είναι βιώσιμος και ποιος όχι είναι αυτός που έχει συμφέρον από τη υπόθεση. Δηλαδή η τράπεζα...

Αν η πολιτεία σώσει τους μη βιώσιμους το μόνο που θα πετύχει είναι να καταστρέψει και τους βιώσιμους. Αυτός είναι αδιαμφισβήτητος κανόνας της οικονομικής δραστηριότητας.

Στις κατηγορίες των βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων υπάρχουν αυτές που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν γιατί ελπίζουν να τους διαγραφούν τα χρέη και αυτές που αγκομαχούν κάθε μήνα να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Οποιαδήποτε οριζόντια ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων σημαίνει πως η πολιτεία δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους μη συνεπείς στις υποχρεώσεις, σε βάρος των συνεπών. Δίνει ένα κίνητρο στους συνεπείς να σταματήσουν να είναι συνεπείς. Να σταματήσουν να πληρώνουν ευελπιστώντας στην επόμενη ρύθμιση «κούρεμα». Το ίδιο συμβαίνει και με τους ιδιώτες που έχουν στεγαστικά δάνεια. Οποιοδήποτε «κούρεμα» κόκκινων στεγαστικών σημαίνει κίνητρο να σταματήσουν οι συνεπείς να πληρώνουν. Σημαίνει αύξηση των «κόκκινων» δανείων...

Το επιχείρημα της άλλης πλευράς είναι πως, είτε ιδιώτες είτε επιχειρήσεις όταν πήραν τα δάνεια τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Μετά τα εισοδήματα μειώθηκαν, όπως και οι αξίες των ακινήτων ή των επιχειρήσεων. Άρα, είναι δίκαιο να μειωθούν κατά ένα ποσοστό και τα δάνεια. Αν συμβεί αυτό όμως τα οφέλη για το σύνολο θα είναι μικρότερα από τη ζημιά που θα προκαλέσει η αύξηση των «κόκκινων» δανείων με την προσδοκία ενός νέου «κουρέματος».

Και το σενάριο να πράξουν κατά περίσταση και κατά το δοκούν οι τράπεζες με βάση το συμφέρον των μετόχων και των καταθετών αλλά και του οριζόντιου «κουρέματος» θα έχουν επίπτωση στις καταθέσεις...

Μετά την Κύπρο τα δεδομένα έχουν αλλάξει για όλη την Ευρώπη σε σχέση θέμα αυτό.

Αν και ο κίνδυνος γενίκευσης της απιστίας είναι εμφανής, τότε γιατί η πολιτική ηγεσία ανακινεί συνεχώς το θέμα;

Η απάντηση είναι απλή. Οι Έλληνες πολιτικοί μοιάζουν με την πρώτη γενιά πολιτικών σταμετασοβιετικά καθεστώτα. Η αποξένωση από την οικονομία της αγοράς τους είχε οδηγήσει σε πλήρη άγνοια των κανόνων της. Η  πολιτική ηγεσία που μας κυβερνά και χαράσσει «κόκκινες» γραμμές στην τρόικα, είναι παιδί του δόγματος της μεταπολιτευτικής Παπανδρεϊκής «ανθρωπιάς». Της φληναφολογίας περί αλληλεγγύης στους αδυνάμους (με το αζημίωτο) που εξασθενεί τους δυνατούς και στο τέλος οδηγεί τους αδυνάμους στην εξόντωση και την αναζήτηση τροφής στα σκουπίδια. Αυτή ήταν η κατάληξη της επικράτησης του παπανδρεϊκού κλεπτοκρατικού και παρασιτικού σοσιαλισμού στη μεταπολίτευση.
Πλέον επιφανείς εκπρόσωποι αυτής της σχολής ψηφοθηρικής αλληλεγγύης στα λόγια ήταν και παραμένουν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο μακαρίτης πρώην ιδιοκτήτης της ροζ βίλας.
_____________________
 


Συμφωνούμε απόλυτα μ’ αυτόν το Στούπα.!

Αυτός ο κωλολαός ζει εις βάρος των τραπεζών. Για αυτό κι οι 3 καλοί μας υπουργοί, Κ. Μητσοτάκης, Γ. Στουρνάρας και Γ. Βρούτσης, επανέφεραν υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο  για τους δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο να σβήσουν αναδρομικά (!) να χαρίσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες (Μotor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και η δεύτερη τα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση), που -μέσω offshore εταιρειών -πραγματοποιούν τριγωνικές συναλλαγές και πωλήσεις.

Αυτός ο κωλολαός ζει εις βάρος των τραπεζών. Γι αυτό–όπως καταγράφει και το περιοδικό UNFOLLOW- τα πρόστιμα κι οι βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις, μόνο για τη Motor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και μόνο για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται στα 480 εκ. ευρώ, από 800 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικό πρόστιμο, ενώ υπολογίζεται ότι, αν ελεγχθούν και οι άλλες χρονιές, το ποσό μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. Ευρώ!

Αυτός ο κωλολαός ζει εις βάρος των τραπεζών, εξ ου και το δώρο ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ –μέσω του άρθρου 33 του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ– να καταργήσει ακόμα και τον ελάχιστο φόρο της τάξης του 15%, που καλούνταν να πληρώσουν, βάσει του νόμου 3842/2010, την τελευταία τριετία ναυτιλιακές, οff shore και άλλες εταιρείες που διαθέτουν χιλιάδες ακίνητα στη χώρα, και ταυτόχρονα να τις απαλλάξει οριστικά και αμετάκλητα από οποιαδήποτε επιβάρυνση στο μέλλον.

Αυτός ο κωλολαός ζει εις βάρος των τραπεζών, γι’ αυτό και πληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ώρα που οι μεγαλοεπιχειρηματίες ρυθμίζουν τα κόκκινα επιχειρηματικά τους δάνεια, όπως πχ η εφοπλίστρια Φράγκου, που είχε εμπλακεί, μέσω της offshore εταιρείας της IRF, με την Proton κατά την περίοδο που απορρόφησε την Omega bank του Παπανδρέου - Μπακατσέλου και έπειτα την πούλησε υπό την ... εποπτεία Προβόπουλου. «

Λεπτομέρεια» 1η: όταν την πούλησε, η τράπεζα είχε 1,2 δις δάνεια, ενώ μολις 45 εκ. ήταν στεγαστικά. Τα υπόλοιπα ήταν επιχειρηματικά. Και κατά σύμπωση, η Proton χρειάστηκε ακριβώς το ίδιο ποσό για ανακεφαλαιοποίηση (1,2 δις).
«Λεπτομέρεια» 2η: η offshore εταιρεία της Φράγκου, ήταν και μεγαλομέτοχος στηνΜαρφιν του Βγενόπουλου, έχοντας δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων με εγγύηση τις μετοχές!

Αυτός ο κωλολαός ζει εις βάρος των τραπεζών, εξ ου και τα 700 εκατομμύρια, που δόθηκαν ως δάνεια από την Marfin στον εφοπλιστή Ζολώτα, χωρίς εγγυήσεις, για να αγοράσει μετοχές του ίδιου του ομίλου Βγενόπουλου!

Αυτός ο κωλολαός ζει εις βάρος των τραπεζών κι ιδού η αποδειξη: ΝΔ: δάνεια 132 εκατ. ευρώ (106 εκατ. από την ΑΤΕ, 15 εκατ. από την Πειραιώς, 5 εκατ. από την Εθνική, 3 εκατ. από την Eurobank και 2 εκατ. από τηνAttica).

ΠΑΣΟΚ δάνεια 120 εκατ. ευρώ (92 εκατ. από την ΑΤΕ, 8 εκατ. από την Εθνική, 6 εκατ. από την Πειραιώς, 5 εκατ. από την Attica, 5 εκατ. από την Eurobank, 3 εκατ. από την Marfin),

ΣΥΡΙΖΑ δάνεια 8 εκατ. ευρώ (σχεδόν όλο από την Εθνική) και

ΚΚΕ δάνεια 10 εκατ. ευρώ (7 εκατ. από την Εθνική, 2 εκατ. από την Marfin και 1 εκατ από την Attica).

Αυτός ο ίδιος ο...κωλολαός όμως, θα ξαναγίνει λαός. Θα συνειδητοποιήσει, δηλαδή, ότι δεν είναι σκόρπιος νομάς, αλλά υποκείμενο της ιστορικής εξέλιξης, ότι έχειδικαιώματα, τα οποία μπορεί να διεκδικήσει και να κατοχυρώσει συλλογικά. Και τότε θα λογοδοτήσουν, όσοι πραγματικά ζουν εις βάρος των άλλων. Δεν είναι και πολλοί άλλωστε.

Και μην ξεχνάμε: Να κρατήσουμε ψηλά, το πνεύμα του μετώπου!


http://gregordergrieche.blogspot.gr/2014/10/blog-post_736.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου