Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ

(Κυρ. 10/08/14 – 11:54)
Ο ΕΝΦΙΑ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε στην εφημερίδα και στην ιστοσελίδα «ΧΩΝΙ» τις παρακάτω τοποθετήσεις:
Ο ΕΝΦΙΑ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕΡΕΜΕΤΙΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ
«Τα νοικοκυριά στη χώρα μας είχαν πάντα ένα όνειρο: να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι και να σπιτώσουν, αν είναι δυνατόν, και τα παιδιά τους. Το όνειρο αυτό έχει γίνει πια ένας μεγάλος εφιάλτης και ο δήμιος στη συγκεκριμένη περίπτωση λέγεται μνημονιακός καπιταλισμός, δηλαδή ο καπιταλισμός της εποχής μας.


Το σπίτι και το μικρό ακίνητο του ελληνικού νοικοκυριού τελούν υπό ''δήμευση'', από τη μια για χρέη προς τις τράπεζες και από την άλλη από το χαράτσι στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) και το μνημονιακό φοροεπιδρομικό κράτος.
Ο ΕΝΦΙΑ(λτης) έφτασε στο τρομακτικό ύψος περίπου των 4 δισ., προκαλώντας σοκ στην ελληνική κοινωνία. Το χαράτσι στα ακίνητα δεν έχει απλώς λάθη. Είναι το ίδιο λάθος. Ή καλύτερα συνιστά συνειδητή ληστρική επιδρομή
Ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται ούτε μερεμετίζεται αλλά μόνο αποσύρεται για να απαλλάξει από ένα ασήκωτο βάρος τα μικρομεσαία στρώματα και τις μικρομεσαίες ακίνητες ιδιοκτησίες»
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
«Η Ευρώπη και ο πλανήτης βρίσκονται στα πρόθυρα της αβύσσου. ΗΠΑ και ΕΕ εγκληματούν επεμβαίνοντας στην Ουκρανία και προσπαθώντας να διαμορφώσουν νέα ψυχροπολεμικά τείχη. Το εμπάργκο της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ για αγροτοδιατροφικά προϊόντα ήρθε ως απάντηση των ψυχροπολεμικών οικονομικών κυρώσεων των τελευταίων σε βάρος της Ρωσίας. Αυτό το εμπάργκο κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή στην αγροτική παραγωγή αλλά και στην οικονομία της χώρας μας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που διανύουν βαθύτατη κρίση.
Η μόνη λύση είναι να δηλώσει ευθέως η Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί καμία απολύτως κύρωση σε βάρος της Ρωσίας, εφόσον η ΕΕ επιμένει σε αυτήν την πολιτική. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί δορυφόρο των ΗΠΑ, της γερμανικής ΕΕ και του Ισραήλ. Η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ μια ανεξάρτητη πολιτική εξωτερικών και οικονομικών σχέσεων.»
Διαβάστε στη συνέχεια, σημεία από τη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο Π. Λαφαζάνης στον Real Fm και στον Αιμ. Λιάτσο:
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟΝ REAL FM ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΕΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ
Σε συνέντευξη του στον Real Fm και στον Αιμ. Λιάτσο το Σάββατο (09/08), ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντώντας σε ερώτηση για το ρωσικό εμπάργκο και την κατάσταση που διαμορφώνεται ανέφερε τα εξής:
«ΗΠΑ και ΕΕ έκαναν εγκληματικές επεμβάσεις στην Ουκρανία με στόχο να διαμορφωθεί στην Ουκρανία ένα αντιρωσικό τείχος και να ξεκινήσει ένας νέος ψυχρός πόλεμος, ίσως χειρότερος προοπτικά από τον παλιότερο. ΗΠΑ και ΕΕ έφτασαν στο σημείο, να επιβάλλουν απαράδεκτες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Το δυστύχημα είναι ότι αυτές τις απαράδεκτες κυρώσεις τις ακολουθεί κατά πόδας και η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα συμφέρον να έχει κακές σχέσεις με τη Ρωσία. Το αντίθετο, η Ελλάδα έπρεπε να είχε στρατηγική στόχευση την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Σε όλους τους τομείς το υπογραμμίζω, σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.»
Ενώ προσέθεσε πως: «Η Ελλάδα έπρεπε να είχε βάλει βέτο για την απόφαση των οικονομικών κυρώσεων σε επίπεδο ΕΕ και εφόσον δεν μπορούσε να αποτρέψει μια τέτοια απόφαση της ΕΕ για οικονομικές κυρώσεις, η Ελλάδα δεν έπρεπε σε καμμία περίπτωση να εφαρμόσει κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Είναι αδιανόητο, είναι τρελό. Να πηγαίνουμε εμείς ως χώρα, που βρισκόμαστε σε μια τόσο λεπτή πολιτικο-γεωγραφική θέση, που έχουμε τόσα προβλήματα και αντιμετωπίζουμε μια απίστευτη κρίση και λεηλασία της κοινωνίας και να βάζουμε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υφιστάμεθα αντίποινα από τη Ρωσία με τη διακοπή των εξαγωγών αγροτοδιατροφικών προϊόντων μας προς τη Ρωσία. Αυτό θα είναι η χαριστική βολή στην αγροτική μας παραγωγή, θα είναι η χαριστική βολή στην ελληνική περιφέρεια η οποία δοκιμάζεται σκληρά.»
Στη συνέχεια, σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το ρωσικό εμπάργκο αλλά και τους παραγωγούς που πλήττονται, ο Π. Λαφαζάνης τόνισε πως: «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή πρέπει να πει ευθέως και καθαρά ότιδιακόπτουμε οποιαδήποτε κύρωση προς τη Ρωσία. Και επομένως αυτόματα θα καταπέσουν τα αντίποινα από την πλευρά της Ρωσίας.»
ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Σε σχόλιο του Αιμ. Λιάτσου για τις εξελίξεις στη Γάζα και την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκεί, ο Π. Λαφαζάνης σημείωσε πως: "Αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται στη Γάζα είναι μια πρωτοφανής θηριωδία, η οποία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, ακόμα και για την κατοχική βαρβαρότητα που επιδεικνύει το Ισραήλ. Η πρόσφατη εκεχειρία δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με ευθύνη του Ισραή και το γνωρίζει όλος ο πλανήτης αλλά δεν θέλουν να το γνωρίζουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Ισραήλ και η ελληνική κυβέρνηση που είναι δορυφόρος τους. Λοιπόν, ξέρουμε ότι η εκεχειρία δεν κατέληξε σε συμφωνία γιατί το Ισραήλ επέμενε να διατηρεί τον αποκλεισμό της Γάζας από στεριά, αέρα και θάλασσα. Δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ζουν και υπό κατοχή αλλά και ευρισκόμενοι υπό κατοχή να είναι αποκλεισμένοι σε μια μεγάλη φυλακή. Όσο το Ισραήλ επιμένει σε αυτή την εγκληματική πολιτική, ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει από την πλευρά των Παλαιστινίων αντίσταση. Είναι υπεύθυνο το Ισραήλ για τη σφαγή στη Γάζα, τη συνέχιση των επιθέσεων, των βομβαρδισμών, που χτες κόστισαν πάλι νεκρούς αμάχους και ένα παιδί, ενώ η τραγωδία συνεχίζεται σήμερα».
Ενώ προσέθεσε πως: «Και σε αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να είχε πάρει εδώ και καιρό πρωτοβουλία. Πρωτοβουλία για την ειρήνη στην περιοχή και τη διαμόρφωση όρων για να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας και να προχωρήσουμε σε ειρηνευτική συμφωνία με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.
Ενώ τέλος ο Π. Λαφαζάνης τόνισε πως «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη μια διαφορετική οικονομική πορεία αλλά και εξίσου επειγόντως ένα διαφορετικό ενεργό προσανατολισμό στις εξωτερικές μας σχέσεις με γνώμονα της ανεξαρτησία και αποκλειστικά το συμφέρον της χώρας.»
Ο ΕΝΦΙΑ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Αιμ Λιάτσου για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την ανέχεια και την ανεργία που πλήττει τους πολίτες, ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε πως: "Ο ΕΝΦΙΑ ξεχείλισε πλέον το ποτήρι, μιλάμε για ένα χαράτσι που ισοδυναμεί με δήμευση των ακίνητων περιουσιών των Ελλήνων, της ελληνικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα, δήμευση, θα έλεγα, των μικρομεσαίων ακίνητων περιουσιών. Δήμευση ακόμη και της πρώτης κατοικίας, την οποία ξέρετε πολύ καλά ότι αρκετοί συμπολίτες μας, αρκετά νοικοκυριά, τη χρωστάνε ακόμη και πληρώνουν δόσεις για να την αποπληρώσουν και πολλά από αυτά τα νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν αυτές τις δόσεις. Σε αυτούς έρχεται τώρα η κυβέρνηση και τους λέει, δεν μπορείτε να αποπληρώσετε τις δόσεις για να ξοφλήσετε το σπίτι σας και έρχομαι και σας βάζω και άλλες δόσεις ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή τους δίνει τη χαριστική βολή. Αυτά τα νοικοκυριά πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο."
Ενώ προσέθεσε πως: "Ο ΕΝΦΙΑ αυτή τη στιγμή δεν μερεμετίζεται όπως προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, ούτε το θέμα είναι να αναβάλουν την πληρωμή του φόρου για ένα μήνα. Αυτός που δεν έχει να πληρώσει τώρα, δεν θα έχει, πολύ περισσότερο, να πληρώσει τη δόση και σε ένα μήνα. Επομένως δεν αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο με μία ριζοσπαστική λύση. Να ακυρώσουν αυτή τη φορολόγηση, αυτό το χαράτσι, το οποίο είναι καταστροφικό για τα νοικοκυριά.»
Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Και τι πρέπει να γίνει; Φορολογία θα πρέπει να υπάρξει μόνο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δεν μπορεί η μικρομεσαία ακίνητη ιδιοκτησία από τη στιγμή που δεν αποφέρει πρόσοδο να φορολογείται. Αν αποφέρει πρόσοδο, αν έχουν εισοδήματα από αυτήν την περιουσία τα νοικοκυριά, ασφαλώς τα έσοδα αυτά να φορολογηθούν. Με έναν λογικό τρόπο. Αλλά όταν η μικρομεσαία ακίνητη περιουσία δεν αποφέρει πρόσοδο, δεν καταλαβαίνω τι φορολογούμε.»
ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο Π. Λαφαζάνη ρωτήθηκε για το πώς βλέπει τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει του Φθινοπώρου και απάντησε πως ««Βλέπω αρκετά πιθανό να οδηγηθούμε σε εκλογές το Φθινόπωρο, όχι γιατί το θέλει η κυβέρνηση - η κυβέρνηση αυτή δεν θέλει με τίποτα εκλογές – αλλά γιατί τα αδιέξοδα της πολιτικής της θα οδηγήσουν εκ των πραγμάτων σε εκλογές και νομίζω ότι αυτές έρχονται το Φθινόπωρο.»
Ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως: «Δεν βλέπω να συγκεντρώνει τους 180 η κυβέρνηση. Δεν αντέχει και σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, πολύ περισσότερο όταν παίρνει τέτοια μέτρα και έρχονται και άλλα πρόσθετα μέτρα το Φθινόπωρο. Βλέπω ότι το Φθινόπωρο θα είναι πολύ θερμό, θα έχουμεμεγάλα κινηματικά γεγονότα και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, που πιθανόν, όπως σας είπα, πιθανόν γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος όταν κάνει προβλέψεις για το μέλλον, να πάμε σε εκλογές.»
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Στην αναφορά του δημοσιογράφου για τις συνεργασίες που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ζήτημα της αυτοδυναμίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως: «Νομίζω ότι ως ΣΥΡΙΖΑ- και πολύ σωστά – επιδιώκουμε το υψηλότερο δυνατό ποσοστό στις ερχόμενες εκλογές και αν είναι δυνατόν να πάρουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι ένας στόχος ο οποίος νομίζω ότι γίνεται όλο και περισσότερο ρεαλιστικός και θα τον επιδιώξουμε. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως αν θα κερδίσουμε πλειοψηφία ή όχι, πιστεύω ότι μπορεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ανεξαρτήτως τούτου, πρέπει να επιδιώξουμε συνεργασίες. Συνεργασίες όμως, πάνω στη βάση εφαρμογής με σταθερότητα και συνέπεια ενός αντιμνημονιακού προοδευτικού προγράμματος.»
Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Σε ερώτηση του Αιμ. Λιατσου για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς άλλους πολιτικούς χώρους, ο Π.Λαφαζάνης ανέφερε τα εξής: «Δεν νομίζω ότι κάνουμε εμείς διεύρυνση μέχρι και τη Δεξιά. Αυτό που κάνουμε εμείς, που προσπαθούμε, είναι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και κινηματικές δράσειςπροκειμένου να ενισχύσουμε την απήχηση, την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και προκειμένου να διαμορφώσουμε όρους για μεγάλους ενωτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Στη βάση αυτή επιδιώκουμε συνεργασίες, όπως σας είπα, αποκλειστικά και μόνο με προσανατολισμό την αντιμνημονιακή και προοδευτική κατεύθυνση. Γιατί θέλουμε να πάμε προς τα κει και να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο με συνέπεια, προσήλωση και σταθερότητα.»
ΤΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΣΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Στην αναφορά του Αιμ. Λιάτσου για το «άνοιγμα», όπως το χαρακτήρισε, του ΣΥΡΙΖΑ στους ενστόλους αναφορικά με το ζήτημα του επικουρικού τους ταμείου , ο Π. Λαφαζάνης απάντησε πως: «Το θέμα των ενστόλων δεν είναι άνοιγμα, αλίμονο. Οι ένστολοι, αξιωματικοί, οι άνδρες και οι γυναίκες στα σώματα ασφαλείας στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι εργαζόμενοι. Εμείς τους αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενους. Προσφέρουν υπηρεσίες και μάλιστα κρίσιμες στον Ελληνικό λαό. Εμείς δεν τους βλέπουμε, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ως ένοπλο τμήμα κάποιου μνημονιακού καθεστώτος που πρέπει να είναι απέναντι και να χτυπάει τον ελληνικό λαό για να επιβάλλονται αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές. Εμείς βλέπουμε τον απλό αξιωματικό, τον αξιωματικό του στρατού, της αστυνομίας, τους άνδρες και γυναίκες στα Σώματα Ασφαλείας , ως εργαζόμενους που επιτελούν ένα πολύ κρίσιμο ρόλο και έχουν δικαιώματα και πρέπει να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα τους και ιδιαίτερα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα που κατακρεουργούνται. Οι διατάξεις που έφερε η κυβέρνηση για τους ενστόλους κατακρεουργούν το εφάπαξ, κατακρεουργούν και τις επικουρικές τους συντάξεις. Εμείς είμαστε το πλευρό τους, 100% στο πλευρό τους γι αυτά τα δικαιώματα.»
 Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡ
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο διάλογος με τη ΔΗΜΑΡ αποσκοπεί σε ευρύτερη συνεργασία τόνισε: «Εμείς θα επιδιώξουμε συνεργασίες υπό μια προϋπόθεση. Δεν θα είναι συνεργασίες ήξεις αφίξεις, θα είναι συνεργασίες με προσανατολισμό, με κατεύθυνση και με προοδευτική αριστερή λογική. Δηλαδή συνεργασίες για να ακυρώσουμε τα μνημόνια και να ακολουθήσουμε ένα καινούργιο δρόμο προοδευτικών μετασχηματισμών στη χώρα με σοσιαλιστική προοπτική. Αυτές τις συνεργασίες επιδιώκουμε και σε αυτές επιμένουμε.»

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17292:2014-08-10-08-54-44&catid=85:synenteyxseis&Itemid=267


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου