Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Εκτεταμένη χρήση χημικών και συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη

Eκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν τα ισχυρά μέτρα ασφάλειας και τις απειλές Ερντογάν και κατέβηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για την επέτειο του ενός χρόνου από τις διαδηλώσεις κατά της απόφασης της κυβέρνησης να φτιάξει εμπορικό κέντρο στο πάρκο Γκεζί. Η αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών σε βάρος των συγκεντρωμένων ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για 32 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφου του CNN την ώρα του ρεπορτάζ. 

Όπως μετέδωσε απεσταλμένος του Γαλλικού πρακτορείου η αστυνομία επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους πλησίον της πλατείας Ταξίμ...
ενώ και στην Άγκυρα έγινε χρήση κανονιών νερού για να απομακρυνθούν περίπου 1.000 διαδηλωτές.

Νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει: "Οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να κρατήσουν την περιοχή ασφαλή και καθαρή", παρατάσσοντας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά του Γκεζί, οχήματα με αντλίες νερού υπό πίεση ενώ έκλεισε ο σταθμός του Μετρό στην Ταξίμ και σταμάτησαν τα δρομολόγια των φέρι μπόουτ που συνδέουν την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Το κίνημα Αλληλεγγύη στην Ταξίμ-ένα εξ αυτών που είχαν ηγηθεί των περσινών διαδηλώσεων- είχε προγραμματίσει πορεία στην Ταξίμ στις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στον τουρκικό λαό να μην ξεγελαστεί, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για οικολογική εκστρατεία ωστόσο οι διαδηλωτές επιμένουν ότι δεν πρέπει να καταστραφεί ένας από τους ελάχιστες πνεύμονες πρασίνου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο.

Συλλήψεις δημοσιογράφων του CNN
Eλεύθεροι αφέθηκαν δημοσιογράφοι του CNN,οι οποίοι συνελήφθησαν κατά την διάρκεια απευθείας μετάδοσης του ρεπορτάζ από την πλατεία Ταξίμ. Εικόνες που ελήφθησαν από το κανάλι δείχνουν τον ανταποκριτή του στην Τουρκία Ίβαν Ουότσον να μιλάει απευθείας στην κάμερα από την πλατεία Ταξίμ μπροστά από δεκάδες ένστολους και ντυμένους με πολιτικά αξιωματικούς που έχουν αναπτυχθεί εκεί για να κρατήσουν μακριά από την πλατεία τους διαδηλωτές.

Οι εικόνες δείχνουν έναν αξιωματικό με πολιτικά να πλησιάζει τον Ουάτσον την ώρα που ένας άλλος κινείται για να καλύψει τον φακό της κάμερας με το σώμα του. Στην συνέχεια ο Ουότσον δείχνει την δημοσιογραφική του διαπίστευση και η ομάδα απομακρύνεται από εκεί. Ο Ουότσον, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από περίπου μισή ώρα, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε με το γόνατο στους γλουτούς καθώς και οτι ζητήθηκε το διαβατήριό του. Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο του CNN.

http://greki-gr.blogspot.gr/2014/05/blog-post_3430.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου