Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Επίσκεψη στο "Μουσείο της Επανάστασης" στην Αβάνα


Το Μουσείο της Επανάστασης στεγάζεται στο παλαιό κυβερνητικό Μέγαρο στην γραφική Παλιά Αβάνα (Habana Vieja). Το Μουσείο, που δημιουργήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1959, φιλοξενεί εκθέματα από την ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης. Στις περισσότερες από τις 30 αίθουσες του φιλοξενούνται περίπου 9 χιλιάδες εκθέματα από διαφορετικές περιόδους.

Τα εκθέματα αυτά κατά περιόδους ανανεώνονταν. Υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα του Τσε Γκεβάρα, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για την Επανάσταση, το θρυλικό σκάφος «Γκράνμα» με το οποίο ο Φιντέλ Κάστρο έφθασε στην Κούβα από το Μεξικό στην αρχή της Επανάστασης, αλλά και πολλές φωτογραφίες που φωτίζουν την περίοδο πριν από την Επανάσταση αλλά και μετά. Η είσοδος στο Μουσείο κοστίζει 8 πέσος κονβερτίβλες (8 δολάρια) και δεν επιτρέπεται να μπείτε μέσα με σακίδιο ή τσάντες, τα οποία σας υποχρεώνουν να αφήσετε στην είσοδο.


 
Ομοίωμα του Καμίλο Σιενφουέγος και του Τσε Γκεβάρα στην είσοδο του Μουσείου της Επανάστασης στην Κούβα


Η ιστορία


Το 1909 ο Στρατηγός Ερνέστο Άσμπερτ, τότε κυβερνήτης της Αβάνα, αποφάσισε να χτίσει μια νέα έδρα για την τοπική κυβέρνηση. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο δημιουργήθηκε από τον Κουβανό αρχιτέκτονα Ροδόλφο Μαρούρι και την Βέλγα Παούλ Μελάου. Για τα πατώματα του χρησιμοποιήθηκε μάρμαρο τύπου Καρράρα από την Ιταλία. Το κτίριο έχει τέσσερις ορόφους. Στο ισόγειο βρισκόταν το προεδρικό γραφείο, η Αίθουσα των Καθρεφτών, η αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου.


Πρώτος όροφος


Είναι αφιερωμένος στην Επανάσταση και περιλαμβάνει την περίοδο από το 1959 μέχρι το 1989, αλλά καλύπτει κυρίως την περίοδο των πρώτων χρόνων μετά από τον θρίαμβο της Επανάστασης. Παρουσιάζονται σημαντικά γεγονότα όπως είναι η δημιουργία της Πρώτης Επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος στις 2 Οκτωβρίου του 1965, η δημιουργία του πρώτου Συντάγματος, οι διεθνείς σχέσεις, κλπ.


Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν προσωπικά αντικείμενα του Τσε Γκεβάρα, όπως η πίπα του, ορισμένα ιατρικά εργαλεία, ο μπερές του, η φωτογραφική του μηχανή, στρατιωτικά εξαρτήματα, κλπ. Επίσης υπάρχει μια κούκλα με την οποία οι αντάρτες μετέφεραν κρυφά μηνύματα, υπάρχουν πολλοί χάρτες και φωτογραφίες, σημαίες που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της επανάστασης και πυρομαχικά. Επίσης πολύ σημαντικό έκθεμα είναι ο ασύρματος τον οποίον χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες στον ένοπλο αγώνα.




 Στρατιωτικά ρούχα, μια πίπα, ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο Τσε Γκεβάρα κατά την διάρκεια της Επανάστασης στην Κούβα




Η πίπα και η φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιούσε ο Τσε Γκεβάρα




Το σκάφος "Γκράνμα" με το οποίο ο Φιντέλ Κάστρο έφθασε στην Κούβα από το Μεξικό




Ρεβόλβερ που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες της Κουβανικής Επανάστασης
Δεύτερος όροφος


Περιλαμβάνει εκθέματα από την εποχή της ισπανικής κατάκτησης και τους πολέμους ενάντια στους Ισπανούς και αργότερα στις ΗΠΑ. Περιλαμβάνει επίσης την περίοδο από το 1953, χρονιά κατά την οποία σημειώνεται η εισβολή στο στρατόπεδο Μονκάδα από τους αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο που αποσκοπούσε στην πτώση του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την Κουβανική Επανάσταση. Πολλά από τα αντικείμενα που εκτίθενται προέρχονται από τον αγώνα στη Σιέρρα Μαέστρα. Υπάρχουν ρούχα που φορούσε ο Τσε Γκεβάρα, όπλα και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στον ένοπλο αγώνα από τον Φιντέλ Κάστρο και τους άλλους αγωνιστές.


Εξωτερικοί χώροι


Στους εξωτερικούς χώροι του Μουσείου υπάρχουν οχήματα στρατιωτικά και άρματα μάχης που χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα κατά του δικτάτορα Μπατίστα και φυσικά το σκάφος «Γκράνμα» με το οποίο έφθασε στην Κούβα ο Φιντέλ Κάστρο από το Μεξικό. Το «Γκράνμα» βέβαια δεν μπορεί ο επισκέπτης να το δει από κοντά αφού βρίσκεται μέσα σε ένα κλειστό χώρο από όπου φαίνεται πίσω από τζαμαρία.




Άρμα μάχης το οποίο χρησιμοποίησαν οι αντάρτες στην Επανάσταση στην Κούβα




Ομοιώματα των αγωνιστών της Κουβανικής Επανάστασης


 


Το προεδρικό γραφείο στο Κυβερνητικό Μέγαρο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο της Επανάστασης στην Κούβα




Χιλιάδες φωτογραφίες και χάρτες εκτίθενται στο Μουσείο της Επανάστασης στην Κούβα


 

Ο συντάκτης του americalatina.com.gr Ιάσων Πιπίνης μπροστά από μια εικόνα με τον Φιντέλ Κάστρο και τους αντάρτες και την επιγραφή "Μπατίστα φύγε", στο Μουσείο της Επανάστασης στην Κούβα 
Αποστολή στην ΚΟΥΒΑ
Κείμενο - φωτογραφίες: Ιάσων Πιπίνης

http://e-oikodomos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_4452.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου