Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΟΪΚΑ: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΑ «ΠΑΖΑΡΙΑ», ΚΑΤ’ ΕΝΤΟΛΗΝ EUROGROUP

dhali_greece_wide(Τετ. 12/3/14 - 16:20)
Η ΤΡΟΪΚΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΠΩΣ Η ΓΑΤΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ!
Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (13/3) με συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους τωνδανειστών, ξεκινά ο νέος γύρος συνομιλιών τηςκυβέρνησης με την τρόικα, μετά και το χθεσινό εκβιασμό του Εurogroup, το οποίο έστειλε τελεσίγραφο στηνπαραδομένη κυβέρνηση για ολοκλήρωση των «παζαριών» μέχρι την Κυριακή (16/3).

Η κυβέρνηση, πανικόβλητη, προσπαθεί να περισώσει το "διαπραγματευτικό καμουφλάζ" που έχει υιοθετήσει στις συνομιλίες της με την τρόικα, προκειμένου να αποκρύψει την ουσιαστική της ταύτιση με τις τροϊκανές κατευθύνσεις.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα μπει η εφαρμογή των μέτρων - απορρυθμίσεων της  περιβόητης "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ, η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, οι όροιανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση  ΔΕΗ.
Ωστόσο, ξεχωριστή θέση των αντιλαϊκών παζαριών θα έχει ο νέος γύρος επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, τα όποια έβαλε στο τραπέζι η τρόικα και αφορούν, πέραν του θέματος της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση τριετιών και το απεργοκτόνο λοκ-άουτ . Ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση προκρίνει ως λύση το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) να έχει τον κυρίαρχο ρόλο του.
Με αυτόν τον τρόπο, το μέχρι σήμερα ισχύον υπουργικό βέτο παρακάμπτεται εντέχνως, κάτι για το οποίο η τρόικα διαφωνεί, απαιτώντας τη θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία να καταργεί το υπουργικό βέτο.
ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ"
Στα θέματα που παραμένουν ανοικτά, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προστίθεται η σκιαμαχία για τη διάθεση και το ύψος του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος από το "αιματοβαμμένο" πρωτογενές πλεόνασμα, μια κατάσταση η οποία φέρνει στο νου τη γνωστή λαϊκή ρήση: "να σε κάψω Γιάννηνα σ' αλείψω λάδι"...
Η τρόικα, από την πλευρά της, απειλεί να τινάξει στον αέρα το προεκλογικό επικοινωνιακό οικοδόμημα της κυβέρνησης, βάζοντας "πάγοστις εξαγγελίες του Α. Σαμαρά, δηλαδή ότι θα διατεθεί το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και τωνένστολων.
Πρωθυπουργικοί κύκλοι διαρρέουν ότι η κυβέρνηση θα επιμένει στις θέσεις της έναντι της τρόικας και παρουσιάζουν τον Α. Σαμαρά ανυποχώρητο στις υποσχέσεις του όσον αφορά στο "κοινωνικό μέρισμα". Η πραγματικότητα είναι ότι τα "ψίχουλα", που προτίθεται να επιστρέψει η κυβέρνηση, αφού φυσικά το εγκρίνει η τρόικα η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο, δεν συγκρίνονται ούτε κατά διάνοια με τη λεηλασία των μνημονιακών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15636:kyvernisi-troika-antilaika-pazaria&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου