Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Λουκέτο από αύριο στα φαρμακεία

Λουκέτο από αύριο στα φαρμακεία
Από αύριο, Τετάρτη οι φαρμακοποιοί αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση «αιφνιδιαστικά και με ύπουλο τρόπο φέρνει την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την τρόικα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων οδηγώντας τον κλάδο σε καταστροφή και την Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο». 


Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς υπεύθυνος της όλης κατάστασης είναι ο υπυργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και καλούν τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας «να παρέμβουν και να επαναφέρουν στην τάξη τους συντάκτες του νομοσχεδίου». 

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι οι εν λόγω διατάξεις καταστρέφουν εκτός από τον κλάδο των 12.000 φαρμακοποιών, την κοινωνική πολιτική, αλλά και τη Δημόσια Υγεία, ενώ βάζουν τα φαρμακεία από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ. «Ο Έλληνας ασφαλισμένος», σημειώνουν, «χάνει το φαρμακείο της γειτονιάς του. Πρόκειται για καταστάσεις πέραν κάθε λογικής που ευνοούν πέντε ισχυρούς για να ελέγχουν την περίθαλψη». 

Στο επίμαχο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Με το άρθρο 2 καταργούνται διατάξεις με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα: α) σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί, και β) σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με super markets. 

- Με το άρθρο 1 επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, ήτοι να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%. 

- Με το άρθρο 4 καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, με αποτέλεσμα όλα τα φαρμακεία να μεταφερθούν στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα Νοσοκομεία. 


http://www.zougla.gr/greece/article/louketo-apo-avrio-sta-farmakia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου