Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Του Αλέξη Τσίπρα


Σε ένα συνολικό εθνικό σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας. Θέμα της συζήτησης, που διεξήχθη στα πλαίσια του οικονομικού συνεδρίου "Μπορεί να σωθεί η Ευρώπη;", ήταν οι "Συμβουλές σε μια μελλοντική κυβέρνηση". Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το εθνικό σχέδιο θα διέπουν τρεις πυλώνες. Ακολουθείολόκληρη η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.


Καθώς συζητάμε σήμερα εδώ, οι εκπρόσωποι της Τρόικας βρίσκονται ξανά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ανεργία της τάξης του 30% και νεανική ανεργία σε ποσοστό 60%.
Εντούτοις το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και της Τρόικας εστιάζεται στο πως θα απολύσουν εργαζομένους απο τον δημόσιο τομέα και πως θα αποσύρουν κάθε εμπόδιο για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Σκοπεύουν ακόμα να κλείσουν την αμυντική βιομηχανία και να περικόψουν έτι περαιτέρω τις συντάξεις. Πρόκειται για μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση και θα καταστήσουν την Ελλάδα ανίκανη να αποπληρώσει τα χρέη της για άλλη μια φορά.
Μολαταύτα ο κος Σαμαράς υποσχέθηκε σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα, όπως και να 'χει. Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.
Ήταν κατά τη δεκαετία του '80, όταν η Μαργκαρετ Θάτσερ εφηύρε το σύνθημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, θέλοντας να μας πείσει, τότε, ότι ο μόνος δρόμος ήταν ο νεοφιλελευθερισμός.
Εμείς πάλι πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να τελειώσουμε με τη λιτότητα. Μετά από χρόνια καταστροφικής λιτότητας, θεωρούμε ότι η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης με την ελπίδα μιας ανάπτυξης που θα στηρίζεται στις εξαγωγές, έχει αποτύχει δραματικά. Και γιαυτό παρουσιάζουμε ένα σχέδιο το οποίο αποκαθιστά την εσωτερική ζήτηση και δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Ρώτησα χθές αν υπάρχει έστω και ένας που θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει 83 δισεκατομμύρια σε τοκοχρεολύσια. Πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% ετησίως ως το 2020;
Ακόμα και ο ίδιος ο κος Σαμαράς εμφανίστηκε αβέβαιος για το αν θα τα καταφέρει τελικά η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές το Μάιο του επομένου χρόνου, όπως έχει διακηρυχθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα τρίτο μνημόνιο είναι στα σκαριά και οι όροι ενός νέου δανείου και ενός νέου προγράμματος λιτότητας είναι αυτή τη στιγμή ήδη υπό διαπραγμάτευση.
Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου.
Από την αρχή ακόμα της κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το προφανές: ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας αποτελεί αυτό καθαυτό ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και εφόσον ένα πρόβλημα επιλύεται ευχερέστερα στο πεδίο μέσα στο οποίο εμφανίζεται, τότε μιλάμε για ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί μια Ευρωπαϊκή λύση.
Κυρίες και Κύριοι
Εχουν περάσει λίγες μόλις μέρες από τότε που ο υπουργός Οικονομικών, ο κος Στουρνάρας, υπερασπίστηκε το μνημόνιο σαν το μόναδικό αξιόπιστο πολιτικό ντοκουμέντο που διαθετει η χώρα. Αυτό μοιαζει περισσότερο με πολιτική απολογία παρά με ακριβή κατοπτρισμό της πολιτικής πραγματικότητας, την οποία βιώνει η χώρα.
Κάθε μέρα που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ βελτιώνει το πρόγραμμα και τις πολιτικές που σκοπεύει να ακολουθήσει στα πλαίσια του Εθνικού σχεδίου παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, το οποίο έχουμε ήδη εκπονήσει και με το οποίο θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο, με λεπτομέρεια.
Είναι ένα σχέδιο με σκοπό να σταθεροποιήσει τόσο την οικονομία, όσο και την κοινωνία την ίδια στιγμή. Να σταματήσει την ελεύθερη πτώση μισθών και συντάξεων, ενώ θα επιτυγχάνει την δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Είναι ένα σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Σκοπεύουμε να θέσουμε σε προτεραιότητα την χρηματοδότηση και συνολική υποστήριξη των κλάδων εκείνων της οικονομίας στους οποία διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, μαζί με νέες πηγές ανάπτυξης. Σχεδιάζουμε να εγγυηθούμε την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά.
Το γενικό εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομκή, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας βασίζεται σε τρείς αμοιβαία αλληλοτροφοδοτούμενους πυλώνες:
Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην σταθεροποίηση της οικονομίας.
Αυτό θα το πετύχουμε μέσω της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων, της αναδιοργάνωσης του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να συνεισφέρουν τα υψηλά εισοδήματα και ο πλούτος, να καταπολεμηθούν η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. Θα σταματήσουμε την πτώση των δημοσίων εξόδων, αλλά θα τα αναδιοργανώσουμε με τέτοιο τρόπο που να αντιμετωπιζει την ανθρωπιστική κρίση που βιώψνει η Ελλάδα.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η υπέρβαση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσω της στροφής προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του επείγοντος χαρακτήρα της, των δημόσιων πόρων, όπως ήδη σας ειπα.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην αναδιοργάνωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Ο στόχος είναι να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας, αξιοπρεπώς αμειβόμενες, μακριά από τις πρακτικές του παρελθόντος οι οποίες βύθισαν την Ελλάδα σε κρίση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου