Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Καταδίκη λιμενικών για βασανισμό μεταναστών στη Χίο


Ένοχοι για κακοποίηση δύο Μαροκινών μεταναστών το 2007 στη Χίο, κρίθηκαν από το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά οι δύο από τους τρεις λιμενικούς που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου.
Στους δύο λιμενικούς, που κρίθηκαν ένοχοι με ψήφους 3 υπέρ-2 κατά, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 και 6 ετών αντίστοιχα με ανασταλτικό χαρακτήρα και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων ενώ ο τρίτος αθωώθηκε ομόφωνα.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, οι λιμενικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες ενώ ο ένας από τους δύο Μαροκινούς, που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο (ο άλλος βρίσκεται στη Νορβηγία), τόνισε ότι οι λιμενικοί του βύθιζαν το κεφάλι μέσα σε κουβά μέχρι πνιγμού και ότι τον υπέβαλαν και στο βασανιστήριο της "εικονικής εκτέλεσης".
"Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή της στρατιωτικής δικαιοσύνης και ελπίζουμε ότι θα δώσει ένα μήνυμα αποτροπής εγκληματικών συμπεριφορών σε βάρος προσφύγων και μεταναστών για τις οποίες δυστυχώς έχουν κατηγορηθεί μέλη του Λιμενικού Σώματος, ενός σώματος ασφαλείας με στρατιωτική δομή, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια" αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.
Και συνεχίζει: "Ελπίζουμε ότι η ως άνω καταδίκη θα αποτελέσει παράδειγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, έχουν καταγραφεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλαίσιο αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, που όμως βάζει σε κίνδυνο τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου