Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

(O πατριωτισμός είναι φερετζές λαμογιών)! Άνθιμε δεύρο... έσω

Ένα αμαρτωλό ίδρυμα, ένας πολυθεσίτης ιερέας και καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος συμπληρώνουν το παζλ του ρεπορτάζ σχετικά με την μακροχρόνια δράση ανώτατων εκκλησιαστικών στελεχών, τα οποία ανήκουν στον στενό πυρήνα του Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμου.

Τον Νοέμβριο του 2012 στελέχη του Συνδικάτου Επισιτιστικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) είχαν καταγγείλει σε συνέντευξη Τύπου ότι το ξενοδοχείο «Διακονία», το οποίο ανήκει στο Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Ίδρυμα «Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς» της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, με πρόσχημα τις περικοπές χρηματοδότηση της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης απέλυε σωρηδόν εργαζομένους. 

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου σπουδαστές της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης -που επίσης ανήκει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα- ανέφεραν ότι το εν λόγω ξενοδοχείο, ένεκα των οικονομικών προβλημάτων που επικαλείται, ζήτησε σε 12 από τους 60 φοιτητές που φιλοξενούσε να εγκαταλείψουν τα δωμάτια και να αποχωρήσουν. 

Και όλα αυτά την στιγμή που από τον Οκτώβρη του 2007 έως και τον Ιούνη του 2012 η Εστία
Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης είχε εισπράξει 1.244.553 ευρώ για τη σίτιση και τη στέγαση των σπουδαστών της ΑΕΑ Θεσσαλονίκης, δηλαδή χρηματοδοτούνταν με περισσότερα από 20.000 ευρώ το μήνα για τη σίτιση και τη στέγαση των σπουδαστών.

Σήμερα, το zougla.gr, ανοίγει τον φάκελο ενός από τα πιο «αμαρτωλά» πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, στο οποίο κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. 

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι μετά από έλεγχο που διεξήγαγαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ το 2006, διαπιστώθηκε ότι ο τότε επικεφαλής πατήρ Δ. Β. είχε εμπλακεί σε παραβατικές πράξεις. 

Ο ιερέας που ήταν τότε επικεφαλής του ιδρύματος, απομακρύνθηκε, ωστόσο τα παράδοξα δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς ο ρασοφόρος που έχει τώρα το τιμόνι της διοίκησης κατέχει -άγνωστο πως- οχτώ (!) θέσεις εργασίας. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Κακοδιαχείριση
Στο επίκεντρο του σημερινού ρεπορτάζ βρίσκεται το «ιερό» συγκρότημα συνολικού εμβαδού 8.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων, εντός του οποίου βρίσκονται κτήρια τα οποία ανήκουν στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Ο χώρος ανήκε στη Ρωσική παροικία Θεσσαλονίκης και μέχρι το 1974, στις εγκαταστάσεις στεγάζονταν ένα Ρωσικό Γηροκομείο. Κατόπιν, μέσω ειδικής συμφωνίας, το συγκρότημα περιήλθε στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης.

Ο τότε Μητροπολίτης Παντελεήμων Χρυσοφάκης, συνέστησε ένα «Ορθόδοξο Ίδρυμα Παιδείας και Πολιτισμού» και προέβη στο διορισμό του διοικητικού συμβουλίου. Ο ιερέας όμως που ουσιαστικά ανέλαβε την διοίκηση του, ονόματι Δ. Β., όπως προαναφέρθηκε δεν ήταν και τόσο «καλός» στα θέματα οικονομικής διαχείρισης. 

Όπως εξηγούν στελέχη του ΣΔΟΕ στο zougla.gr «ο έλεγχος είχε γίνει στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας και είχαν διαπιστωθεί παρανομίες. Εν συνεχεία υποβλήθηκε αναφορά στον εισαγγελέα και η υπόθεση είναι πλέον στο ακροατήριο».

Με την έλευση του Μητροπολίτη Άνθιμου, το Ίδρυμα, αφήνοντας υπέρογκα χρέη προς ιδιώτες και Δημόσιο, έπαυσε να λειτουργεί ως «Ορθόδοξο Ίδρυμα Παιδείας και Πολιτισμού» και μετονομάστηκε σε «Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς».

Όπως είναι λογικό, μετά την αλλαγή επωνυμίας, αντικαταστάθηκε και το Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι ότι ο νέος διευθυντής του ιδρύματος (κληρικός και αυτός), κατέχει οχτώ (!) θέσεις εργασίας.

Ο… πολυτάλαντος διευθυντής

Συγκεκριμένα, ο πατήρ Γρηγόριος Σταμκόπουλος είναι:

- Γενικός Διευθυντής στο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα της Μητρόπολης



- Διευθυντής και διδάσκων σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης



- Γενικός Διευθυντής στο ξενοδοχείο «Διακονία» της Μητροπόλεως



- Επίκουρος καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης



- Διδάσκων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης



- Διευθυντής σε περιοδικό της Μητροπόλεως 



- Κληρικός σε ενορία που ανήκει στην Μητρόπολης Θεσσαλονίκης



Για την περίπτωση του πατήρ Γρηγόριου, έγινε πριν από μερικούς μήνες καταγγελία στον υπουργό Παιδείας, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. 

Οι συντάκτες της καταγγελίας έκαναν λόγο για διορισμούς σκάνδαλο και αναρωτιόντουσαν αν «αφενός το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει τις δραστηριότητες του εν λόγω ιερέα και αφετέρου αν ο ίδιος ο ρασοφόρος κατέχει για όλες αυτές τις ασχολίες την άδεια, διότι ασκεί ιδιωτικό έργο με αμοιβή την ώρα που κατέχει θέση Δημόσιου Λειτουργού».

Τριτοκοσμικές συνθήκες
Την ίδια ώρα, οι υπάλληλοι του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος αλλά και οι σπουδαστές της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας κάνουν λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, οι οποίες, σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τις «ιερές» υποχρεώσεις που έχει η Μητρόπολη.

«Το προσωπικό που δουλεύει στο ίδρυμα και στο ξενοδοχείο αργεί να πληρωθεί. Τα χρήματα δίδονται μετά από μήνες. Το ίδρυμα χρησιμοποιεί προσωπικό ευκαιρίας με ανασφάλιστη εργασία, απολύει όποιον αντιδρά, δεν εκδίδει φορολογικά παραστατικά και λειτουργεί χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους. Όσον αφορά στους φοιτητές της Ακαδημίας, αυτοί εξευτελίζονται και απαξιώνονται. Τα δωμάτια τους δεν καθαρίζονται, κάνουν μπάνιο με κρύο νερό και υποσιτίζονται, αν και το Δημόσιο χορηγεί ικανά ποσά για την σίτισή τους. Επίσης, τον χειμώνα για λόγους οικονομίας δεν θερμαίνονται» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Το zougla.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο, ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή, καθώς ο ιερέας ήταν στο εξωτερικό.

http://www.zougla.gr/greece/article/an8ime-devro-eso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου