Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Άρθρο Τσίπρα στον Guardian: Καθήκον και πεπρωμένο της Αριστεράς να οικοδομήσει μια καλύτερη Ευρώπη


Για λιτότητα που σπέρνει τον όλεθρο κάνει λόγο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον Guardian, επισημαίνοντας πως η Αριστερά μπορεί να ενώσει και να οικοδομήσει μια καλύτερη Ευρώπη.
"Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι προστίθενται καθημερινά στις τάξεις των Ευρωπαίων ανέργων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο στρατός των ανέργων στην Ήπειρο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως η λιτότητα ήταν επιτυχημένο σχέδιο, ο προϋπολογισμός του 2014 επιβάλλει νέες περικοπές των δημοσίων δαπανών και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας.
Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή είναι πρωτοφανής σε καιρό ειρήνης: 27% ανεργία, 60% ανεργία των νέων, συρρίκνωση 25% του ΑΕΠ, μείωση 40% του οικογενειακού εισοδήματος.
Και παρά τον αμείλικτο πόνο, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι σχεδόν 180%. Ήταν μόνο 120% το 2010 όταν επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα λιτότητας.
Η ανθρώπινη τραγωδία όμως δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Οι μισθοί μειώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Εκατομμύρια αγωνίζονται να πληρώσουν τις υποθήκες, τους λογαριασμούς ρεύματος, τα φοιτητικά δάνεια ή εκείνα για ιατρικούς λόγους", υπογραμμίζει.
Αναφέρει ακόμα πως η ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχουμε βιώσει τα τελευταία 60 χρόνια, τονίζοντας πως αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο. "Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα, πρόκειται για ανθρωπογενή φτώχεια", επισημαίνει.

Σημειώνοντας πως οι ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού έχουν φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές των ανθρώπων, τονίζει πως η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ηγετών είναι απελπιστική.
"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που ισχυρίζονται ότι το φάρμακο που χρησιμοποιείται είναι "επιτυχημένο", είναι υποκριτές. Για εκατομμύρια ανθρώπους, το ευρωπαϊκό όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη", υπογραμμίζει.
Θέλοντας να υποστηρίξει τη θέση του, σημειώνει πως οι έρευνες του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν την αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης στην ΕΕ και την καταστροφική άνοδο της δημοτικότητας των ακροδεξιών κομμάτων.
"Οι ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου παρέχουν επίσης την ευκαιρία ώστε να ξεκινήσει ένας πραγματικός διάλογος με τους πολίτες -ειδικά εκείνους που αισθάνονται ότι κανείς δεν νοιάζεται για αυτούς- για μια νέα βάση για την ουσιαστική δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια", σημειώνει.
Η Ευρώπη, συνεχίζει, χρειάζεται ένα μέτωπο κατά της λιτότητας και της ύφεσης, ένα κίνημα αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους σε βορά και νότο.
"Πρέπει να ανοικοδομήσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στους νέους, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους για να "σπάσουμε" τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους Ευρωπαίους", τονίζει.
Αναφέρει, τέλος, ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπώντας το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
"Επιθυμούμε να επανενώσουμε την Ευρώπη και να την "ξαναχτίσουμε" σε μια δημοκρατική και προοδευτική βάση. Υπάρχει μια εναλλακτική λύση στην παρούσα κρίση και είναι καθήκον και πεπρωμένο μας να αγωνιστούμε για αυτό", καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου