Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

(Τα νέα μέτρα είναι εδώ)! Μαχαίρι στις συντάξεις για ΔΕΚΟ, τράπεζες, εμπόρους


Νέο μαχαίρι στις συντάξεις χιλιάδων ασφαλισμένων στα πρώην "ευγενή" ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών αλλά και στο πρώην ΤΕΒΕ σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.
Τη βόμβα των νέων παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό έριξε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως "υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους".
Κυβερνητικές πηγές φωτογράφιζαν ως πιθανές "κοστοβόρες εξαιρέσεις" τις υψηλότερες συντάξεις που εξακολουθούν να λαμβάνουν πρώην ασφαλισμένοι στα "ευγενή" Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, και πρώην ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ, οι οποίοι αποτελούν πλέον κομμάτι του ΟΑΕΕ. Ενδεχομένως να μην είναι οι μοναδικές.
Πάτημα για τις κυοφορούμενες αλλαγές αναμένεται να αποτελέσει η προβλεπόμενη από τον νόμο διάταξη σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μειωθούν οι εισφορές στα λεγόμενα πρώην "ευγενή" ταμεία σταδιακά έως το 2022.
Το Μνημόνιο άλλωστε ορίζει ότι έως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί αντίστοιχα και οι παροχές ώστε η εφαρμογή της μείωσης των εισφορών να γίνει με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των δεδομένων του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το ύψος των συντάξεων αναδεικνύουν τις διαφορές που υπάρχουν στις αποδοχές συνταξιούχων εντός του ίδιου ταμείου.
Για παράδειγμα, ενώ στο ΙΚΑ η μέση σύνταξη είναι 640,06 ευρώ, η μέση σύνταξη στο ΤΑΠ - ΟΤΕ που αποτελεί αυτοτελή κλάδο του ΙΚΑ διαμορφώνεται στα 1.230,29 ευρώ και στο σκέλος του ΤΑΠ - ΔΕΗ η μέση σύνταξη φτάνει στα 1.370,39 ευρώ.
Σημαντικές αποκλίσεις στις μέσες συντάξεις καταγράφονται και εντός του ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ λαμβάνουν μέση σύνταξη 788,66 ευρώ, κατά περίπου 100 ευρώ υψηλότερη από την αντίστοιχη των συνταξιούχων στο πρώην Ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ), όπου οι μέσες αποδοχές ανέρχονται στα 684,24 ευρώ.
Στο πρώην Ταμείο Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ) άλλωστε, το οποίο έχει επίσης μπει κάτω από την ομπρέλα του ΟΑΕΕ, η μέση σύνταξη είναι 572,06 ευρώ.
Πηγή: Τα Νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου