Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

(Προδοσία παχύδερμου)! Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Σε θέση άμυνας η Ελλάδα μετά τη δήλωση Πάγκαλου


Σάλο εντός και εκτός Ελλάδας, προκάλεσε η "περίεργη" δήλωση Πάγκαλου, ο οποίος την ώρα που οι ΗΠΑ είναι στα σχοινιά για τις παρακολουθήσεις, ομολόγησε ότι και η χώρα μας παρακολουθούσε τον... Αμερικανό πρέσβη.
Ο κ. Πάγκαλος με ιλαρό ύφος δήλωσε ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών γίνονταν παρακολουθήσεις.
"Εγώ θα σας πω και θα σας φανεί παράξενο ότι κάποτε η ΕΥΠ είχε καταφέρει να παρακολουθεί, όχι μόνο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα. Και κάθε φορά που πήγαινα μαζί με τον καφέ μου και το κουλούρι μου, είχα στο γραφείο μου μια στοίβα με χαρτιά που μου έστελναν, όχι όλα, αλλά αυτά που με ενδιέφεραν. Τον καιρό που ήμουν υπουργός (Εξωτερικών)…"
Η δήλωση του πρώην υπουργού, ήρθε λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel για το ρόλο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο παιχνίδι των παρακολουθήσεων, που είχαν στήσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με μια πολύ προσεκτική ανακοίνωση, πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Πάγκαλου, σημειώνοντας ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την πάταξη της τρομοκρατίας.
Μάλιστα, ένας πολίτης, κατέθεσε μήνυση εναντίον του κ. Πάγκαλουγια τα όσα είπε για τις παρακολουθήσεις.
Γεγονός είναι ότι η Ελλάδα βρέθηκε ξαφνικά στο κάδρο των παρακολουθήσεων, μετά το "αστείο" του κ. Πάγκαλου, δίνοντας επιχείρημα στις ΗΠΑ να ισχυριστεί ότι και οι Ευρωπαίοι κάνουν παρακολουθήσεις.
Αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν και σχολιάζουν τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των Αμερικανών πρέσβεων σε Αθήνα και 'Άγκυρα, κατά τη δεκαετία του 1990.
Σε επαφή με την Ελλάδα
Αργά το βράδυ της Τρίτης, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση αν έχει οποιαδήποτε αντίδραση στις πληροφορίες για έναν "κόμβο υποκλοπών" που λειτούργησε από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και αλλού, καθώς και για άλλες 18 τοποθεσίες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου και αν έχει καμία απάντηση από τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό, ανέφερε ότι απ' ό,τι έχει πει, σε γενικές γραμμές, που σίγουρα ισχύει για τους "φίλους μας στην Ελλάδα", όπως τόνισε, "είμαστε ανοιχτοί για συμμετοχή και συζήτηση σε τυχόν ανησυχίες σχετικά με αυτά τα προγράμματα".
Επίσης, υπογράμμισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμετέχει στη διαδικασία επαναξιολόγησης του τρόπου συγκέντρωσης απόρρητων πληροφοριών από μέρους των ΗΠΑ, της οποίας ηγείται ο Λευκός Οίκος και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, όπως σημείωσε, βρισκόμαστε σε επαφή με τους συμμάχους μας ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανακοίνωσε ότι "δεν σκοπεύουμε να σχολιάσουμε κάθε καταγγελία για συγκέντρωση απόρρητων πληροφοριών και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν απόρρητες πληροφορίες σαν αυτές που συγκεντρώνουν όλες οι χώρες του κόσμου".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου