Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Τσίπρας: "Μια ανάσα πριν από τη μεγάλη νίκη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα"


Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «μια ανάσα» από τη μεγάλη νίκη, την οποία κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει και μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία είναι μη αναστρέψιμη, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, να μην φοβούνται την κυβερνητική προπαγάνδα -για την οποία προέβλεψε ότι θα ενταθεί- και, κυρίως, να μην επηρεάζονται από «ιστορίες συνωμοσίας», όπως είπε χαρακτηριστικά, που εκπορεύονται από το πρωθυπουργικό επιτελείο.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι ένας αντίπαλος που πολιτεύεται χωρίς κανόνες, για να καθηλώσει τη χώρα στη ζώνη του λυκόφωτος. Ωστόσο, σημείωσε, η κοινωνία είναι σε κίνηση, που καμία συμβατική δημοσκόπηση δεν μπορεί να εκτιμήσει, ούτε και να καταγράψει τις υπόγειες διεργασίες που συντελούνται, την ορμή της κίνησης, καθώς κάθε μέρα η οργή και η αντίσταση φέρουν νέες αλλαγές στους συσχετισμούς.
Στο πλαίσιο δε αυτό, κάλεσε οπαδούς και στελέχη να μην δίνουν σημασία στις «προπαγανδιστικές ανοησίες του μνημονιακού μπλοκ που αναπαράγονται από τους βαρόνους ΜΜΕ» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι επίκειται η ανακοίνωση νέων μέτρων εις βάρος των αδυνάτων.
Ιδιαίτερα σκληρές αναφορές έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό, με επίκεντρο τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ:
Αφού έκανε λόγο για «κωμωδία αντίστασης στην τρόικα», αναφερόμενος στο κλίμα που είχε δημιουργηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «υποταγή» του κ. Σαμαρά και για «εξευτελιστική συμπεριφορά από την κ. Μέρκελ» προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι όλα αυτά συνιστούν το στρατηγικό αδιέξοδο της κυβέρνησης, αλλά, όπως τόνισε, αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της κυβέρνησης, είναι πρόβλημα της χώρας, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του στρατηγικού αδιεξόδου της κυβέρνησης, αλλά αφορά τη χώρα. Η πλήρης απαξίωση του πρωθυπουργού δεν είναι μόνο κατάντια για τον κ. Σαμαρά, αλλά είναι ντροπή για τη χώρα, είπε ο κ Τσίπρας.
Ο Αντώνης Σαμαράς, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι στερείται στόχων και στρατηγικής, ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα. Γιατί να τον πάρουν στα σοβαρά τον κ. Σαμαρά, όταν ομνύει στο μνημόνιο, όταν σε όλους τους τόνους δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται να κινηθεί μονομερώς, αλλά να είναι σε συμφωνία και κατ' υπόδειξη των εταίρων, ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός δεν διεκδικεί μείωση του χρέους, όταν όλος ο κόσμος λέει ότι δεν είναι βιώσιμο, δεν θέλει κόκκινες γραμμές, παρά μόνο λίγη συμπόνοια.
Αυτά δημόσια, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες, το επιχείρημά του δεν είναι πως ο λαός δεν αντέχει, αλλά ζητά να τον λυπηθούν, γιατί θα χάσει την εξουσία και θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτά «τα φαιδρά επιχειρήματα» πώς να τον πάρουν στα σοβαρά και να μην τον εξευτελίζουν, δίνοντάς του πέντε λεπτά στη Σύνοδο Κορυφής, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Με αφορμή νέα ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Σαμαράς, επί ενάμιση χρόνο απαξιώνει τη Βουλή και την κοινοβουλευτική διαδικασία, συρρικνώνει τη δημοκρατία και εξέφρασε την ελπίδα ότι τώρα θα σταματήσει να φυγομαχεί και θα έλθει στη Βουλή για να υπερασπιστεί την πολιτική του και τον κάλεσε «να σταματήσει να είναι κοινοβουλευτικός λιποτάκτης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των υποβρυχίων και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο.
Αφού επανέλαβε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει νέο κύμα συκοφαντικών επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν έπρεπε κάποιοι να φοβούνται, είναι αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια, είναι αυτοί που προκάλεσαν το πρόβλημα της διαφθοράς και τη διαπλοκή.
Αυτοί που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση είναι κατηγορούμενοι, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο κ. Βενιζέλος στη συνείδηση του λαού είναι κατηγορούμενος. Τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά ομάδα του; Θα καλύπτει τον κ. Βενιζέλο μέχρι τέλους, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θα δώσει την ευκαιρία στη Βουλή και τη δικαιοσύνη να διερευνήσει το σκάνδαλο αυτό.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου