Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Λαφαζάνης:ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

(Τρ. 29/10/13 - 16:32)
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΩΣ ΩΡΙΜΟ ΦΡΟΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΟΝ "ΚΑΝΑΠΕ"
ΠΙΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" (29/10) ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Ερ.: Κύριε Λαφαζάνη, γιατί στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους στην υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Απ.: Δεν θα ήθελα αυτήν την ώρα να αναφερθώ σε ένα θέμα που έχει δρομολογηθεί και προχωράει, όπως είναι η υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα για την Προεδρία της Κομισιόν με τη στήριξη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ευρώπη.
Από εκει και πέρα, όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούμε ότι θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη δεν μπορεί να προκύψουν με τους σημερινούς αρνητικότατους πολιτικούς συσχετισμούς στην ήπειρο, οι οποίοι και διαμορφώνουν το σημερινό απαράδεκτο ρόλο της Κομισιόν και καθορίζουν στο πλαίσιο αυτό τον Πρόεδρό της.
Θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη μπορεί να προκύψουν μόνο από προοδευτικές και σοσιαλιστικές ανατροπές στις χώρες της. Τα ευρωπαϊκά κατεστημένα τρέμουν μια ουσιαστική προοδευτική ανατροπή με σοσιαλιστικό ορίζοντα στην Ελλάδα, σαν κι αυτή που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή θα λειτουργήσει μεταδοτικά και θα επιφέρει ένα θετικό ντόμινο ανατρεπτικών εξελίξεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 
Ερ.: Επιμένετε στο όχι στο ευρώ, έχετε συνεκτιμήσει ότι αυτή η άποψη μπορεί να οδηγήσει και εκτός Ε.Ε.;
Απ.: Οι προσωπικές απόψεις μου για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ευρωζώνης και ειδικότερα τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι πάγιες και δημόσια γνωστές από την δεκαετία του ’90. Από κει και πέρα είναι γνωστές και οι επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν θέτει θέμα εξόδου από την ευρωζώνη, θέσεις τις οποίες σέβομαι και όπως γνωρίζετε κινούμαι με βάση αυτές στο δημόσιο λόγο μου.
Πάντως, νομίζω ότι όλοι/ες στο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούμε πως η υλοποίηση του προοδευτικού προγράμματός μας και φυσικά το συμφέρον της χώρας, η επιβίωση και η προοπτική του λαού μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση διαπραγματεύσιμα με κανένα αντίτιμο και βρίσκονται πάνω απ’ όλα. Πάνω από οποιουσδήποτε εκβιασμούς και για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιαδήποτε υπερεθνική ένωση.
Ερ.: Η δήλωσή σας με την οποία δικαιολογήσατε την ψήφο σας για την παύση χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, προκάλεσε ερωτηματικά, από τη μια «νομιμόφρων» από την άλλη λίγο εκτός γραμμής, δεν είναι αντιφατικό;
Απ.: Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε με τη λέξη «νομιμόφρων» ούτε κατανοώ το «εκτός γραμμής» και μάλιστα «ολίγον», που αναφέρεστε. Ποια είναι η ουσία. Η ουσία είναι ότι προσωπικά, μαζί με πολλούς άλλους/ες συν/φους και συν/σες από την Αριστερή Πλατφόρμα, διαφωνήσαμε στα όργανα του Κόμματος, πράγμα που έλαβε δημοσιότητα, με την τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων και συγκεκριμένα με τη συμπερίληψη σε αυτήν του άρθρου 187Α που αφορά τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», για λόγους που αναλυτικά εξηγήσαμε. Όλοι εμείς, παρά τη ριζική διαφωνία μας, ψηφίσαμε τελικά την τροπολογία κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Και ψηφίσαμε θετικά, όπως εξηγήσαμε και δημόσια, σεβόμενοι την κομματική πλειοψηφία και συνεκτιμώντας τη συγκυρία, τα επείγοντα διακυβεύματα αλλά και τις κυνικές σκοπιμότητες από μέρους του ΠΑΣΟΚ, που κατέθεσε την τροπολογία με μόνο στόχο να αξιοποιήσει προπαγανδιστικά σε όφελος του μνημονιακού μπλοκ, το «διχασμό», όπως θα τον εμφάνιζε, του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν νομίζω ότι αυτή η στάση μας, ανεξάρτητα αν με αυτή συμφωνεί κάποιος ή όχι, προκάλεσε οποιαδήποτε ερωτηματικά και σε κανένα.
Ερ.: Η κυβέρνηση θέτει νέες «κόκκινες» γραμμές, η τρόικα καταφθάνει, νέα μέτρα προαλείφονται, έχει μέλλον αυτή η κυβέρνηση;
Απ.: Η κυβέρνηση θέτει μόνο «παραπλανητικές» και «προπαγανδιστικές» γραμμές προς το λαό και όχι «κόκκινες» γραμμές προς την τρόικα. Οι εξουθενωτικές ρυθμίσεις, που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά μέσα στο 2014, θα έχουν τη μορφή καταιγίδας και αυτή η καταιγίδα έχει ήδη αρχίσει με «όξινες» βροχές νέων μέτρων. Η κυβέρνηση αυτή σέρνεται χωρίς μέλλον. Δεν θα πέσει, όμως, ως ώριμο φρούτο, με το λαό στον καναπέ. Για να φύγει μια ώρα αρχύτερα αλλά και για ανοίξουν γνήσια προοδευτικοί δρόμοι, χρειάζονται μεγάλοι και δυναμικοί ενωτικοί ταξικοί κοινωνικοί αγώνες με σαφές προοδευτικό πολιτικό πρόσημο.
Ερ.: Οι διεργασίες που δημιουργούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς μπορεί να «κόψουν» ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Η λεγόμενη κεντροαριστερά, με όλες τις μορφές και τις παραλλαγές της, είναι η κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για την κρίση στη χώρα και, μετά το 2009, για την ανεπανάληπτη λεηλασία και την καταστροφή του τόπου. Η κεντροαριστερά είναι συνώνυμη της μεγαλύτερης οικονομικοκοινωνικής τραγωδίας της Ελλάδας και του ελληνικού λαού σε ειρηνική περίοδο. Αυτή η κεντροαριστερά, κάτω από οποιαδήποτε μεταμφίεση, όχι μόνο δεν μπορεί να ανακόψει τη δυναμική της Αριστεράς και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε κίνηση που θα κάνει για την ανάκαμψή της, όπως αυτή των 58, το μόνο που θα επιτυγχάνει είναι να προκαλεί το λαό και να δίνει νέα ώθηση στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερ.: Γιατί όμως το κόμμα σας δεν έχει δημιουργήσει κλίμα νίκης, παρά το ότι η κοινωνία στενάζει, μήπως δεν πείθετε κρίσιμα μεσοστρώματα;
Απ.: Κλίμα νίκης για το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μέσα στο λαό, ανεξάρτητα από το κλίμα σε βάρος μας που προσπαθούν να εμφανίσουν τα κυρίαρχα κέντρα και τα κυρίαρχα μίντια.
Από κει και πέρα, όπως έχω τονίσει πολλές φορές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτη ανάγκη από ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης. Και το έχει ανάγκη όχι τόσο για εκλογικούς λόγους αλλά κυρίως για να μπορέσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και με ευρεία κοινωνική κινητοποίηση και συμμετοχή, να φέρουμε πιο ουσιαστικά σε πέρας με σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια τη μεγάληανορθωτική προοδευτική και σοσιαλιστική προσπάθεια που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα.
Ερ.: Γιατί επιμένετε στη συνεργασία με το ΚΚΕ, ο Περισσός σας αγνοεί, ήδη τάχθηκε κατά της ευρωπαϊκής υποψηφιότητας του Α. Τσίπρα, και ο Δ. Κουτσούμπας δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει διάλογο;
Απ.: Δεν νομίζω ότι η στάση όποιας ηγεσίας στο ΚΚΕ πρέπει να καθορίσει τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική της συμπόρευσης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς είναι μια μεγάλη και αναγκαία στρατηγική, που ξεκινάει από το σήμερα και πάει πολύ μακριά. Και αυτή η στρατηγική απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στον κόσμο της Αριστεράς, που θέλει διακαώς τη συνεργασία και όχι «εμφύλιους» πολέμους. Αν υπάρχει ένα θέμα αυτό έγκειται στο να υπηρετήσουμε την υπόθεση της αριστερής συνεργασίας με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια, με περισσότερη ουσία και με πιο συγκεκριμένες και ρεαλιστικές πρωτοβουλίες.
Ερ.: Γιατί απορρίπτετε το ενδεχόμενο να στηρίξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κόμμα όπως η ΔΗΜΑΡ που είχε φιλομνημομιακή στάση, με ποιόν θα συνεργαστείτε;
Απ.: Η ΔΗΜΑΡ από τότε που συγκροτήθηκε σε κόμμα, αποχωρώντας από το ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί μια ταχύτατη και πολύ αρνητική πορεία μεταστροφής, πράγμα που καθιστά αδύνατο να στηρίξει ένα βαθύ ριζοσπαστικό πρόγραμμα για τη χώρα, που για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να έχει ως αναγκαίες αφετηρίες την άμεση ακύρωση των μνημονίων, τη διαγραφή του συντριπτικά μεγάλου μέρους του χρέους, την εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών και άλλες ριζοσπαστικές αλλαγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί ή από τα πράγματα θα στηριχτεί από όλες τις ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις αλλά και από δυνάμεις του ευρύτερου χώρου που κινούνται αξιόπιστα και με συνέπεια προς τ’ αριστερά και δεν έχουν ευθύνη για την τραγωδία που βιώνουμε.
Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου