Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Συνεχίζεται η απεργία στο ΕΜΠ – Στηρίζουν τους διοικητικούς στο ΕΚΠΑ


Την συνέχιση της απεργίας αποφάσισε η Γενική Συνέλευση Μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ με πλειοψηφία 85 ψήφων υπέρ έναντι 49 κατά, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 4/11/13 και την πραγματοποίηση νέας συνέλευσης την Τρίτη 5/11. Η αντίθετη πρόταση αφορούσε συνέχιση της απεργίας για την τρέχουσα εβδομάδα και αναστολή της από την ερχόμενη Δευτέρα.


Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ θα συνεδριάσει για το θέμα της διαθεσιμότητας των Διοικητικών των Πανεπιστημίων τη Δευτέρα 4/11/13 και ώρα 09:30 στην Αίθουσα Διασκέψεων Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Την ίδια στιγμή, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών σε σημερινή της συνεδρίαση διαπίστωσε ότι «η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οδηγεί αντικειμενικώς σε βέβαιη διακοπή των ακαδημαϊκών λειτουργιών, παρά τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας να συνεχίσει να προσφέρει το Πανεπιστήμιο ακαδημαϊκό έργο».

Κατά συνέπεια, τα μέλη της Συγκλήτου εξέφρασαν «την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων» και καταδίκασαν τον τρόπο με τον οποίο ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, βασιζόμενος στην έκθεση της Ομάδας Διαχείρισης Έργου, εισηγήθηκε να υπολογισθούν οι ανάγκες των Πανεπιστημίων, και ιδιαιτέρως του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε διοικητικό προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα στην εισήγησή του, που έγινε δεκτή από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και ενσωματώθηκε στην σχετική Κ.Υ.Α, προβλέπεται δείκτης που ορίζει 1 διοικητικό υπάλληλο ανά 100 μέλη Δ.Ε.Π. Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα έπρεπε να έχει μόνο 20 διοικητικούς υπαλλήλους στο σύνολό του, ενώ ορισμένα Α.Ε.Ι. δεν θα έπρεπε να έχουν καθόλου διοικητικούς υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι ο διεθνής μέσος όρος, σύμφωνα με έγκυρες μετρήσεις, κυμαίνεται από 70 έως 110 διοικητικούς υπαλλήλους ανά 100 μέλη Δ.Ε.Π.

Κατά τον ίδιο τρόπο υπολογίζονται από τον αρμόδιο Υπουργό 1,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες διεθνείς μετρήσεις ο μέσος όρος στα ξένα Πανεπιστήμια είναι 7-10 διοικητικοί ανά 100 φοιτητές.

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί το Υπουργείο Παιδείας «να αντιμετωπίσει τα Πανεπιστήμια με υπευθυνότητα, εγκυρότητα και με ορθώς τεκμηριωμένες προτάσεις, εφόσον μέλημα όλων μας παραμένει η Παιδεία» και προτείνει στον υπουργό «να αποδεχθεί, έστω και σήμερα, την έναρξη ουσιαστικού και χρονικά προσδιορισμένου διαλόγου, προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίες λύσεις».

Παράλληλα, όρισε τριμελή Επιτροπή Συγκλητικών για να εξετάσουν από κοινού με το Διοικητικό Προσωπικό τις δυνατότητες αντιμετώπισης ιδιαιτέρως επιτακτικών λειτουργιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου