Τι δήλωσε ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τη δημοτική αστυνομία, την κυβέρνηση, το μεταναστευτικό αλλά και τα Εξάρχεια
"Πρέπει να σας πω ότι μια από τις – μην το πω φιλοδοξίες – αλλά μία από τις επιθυμίες της ζωής μου είναι να ξανακάνω αυτό το οποίο έκανα παιδί, φοιτητής αν θέλετε, να ξαναπάω στο Floral να πιω έναν καφέ.
Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει και οι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι τα Εξάρχεια είναι ένας χώρος εκτός νομιμότητας ή εν πάση περιπτώσει που μπορούν να δρουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, να αντιληφθούν ότι και τα Εξάρχεια έχουν ανάγκη την παρουσία της νομιμότητας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Και νομίζω ότι ο χρόνος αυτός δεν θα αργήσει . Πιστεύω ότι αλλάζει η κοινωνία, αλλάζουν οι αντιλήψεις, νομίζω ότι σιγά – σιγά θα ομαλοποιηθεί όλο το κέντρο της Αθήνας και τα Εξάρχεια".
"Κάθε βράδυ γυρίζω την Αθήνα. Αργά το βράδυ και πολλές φορές και τις πρώτες πρωινές ώρες, γιατί κακά είναι τα ψέματα, η Ελληνική Αστυνομία μου κάνει ενημερωτικά, μου κάνει αναφορές, μου κάνει πράγματα, αλλά νομίζω ότι πάντα το να δεις με τα μάτια σου είναι διαφορετικά", είπε μεταξύ άλλων.
Στους δρόμους οι δημοτικοί αστυνόμοι που θα προσχωρήσουν στην ΕΛ.ΑΣ.
Σε ότι αφορά το καυτό θέμα της απορρόφησης στην ΕΛ.ΑΣ. των ανδρών της δημοτικής αστυνομίας που θα μετακινηθούν, ο Ν. Δένδιας επανέλαβε ότι θέση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να απορροφηθεί το σύνολο των εργαζομένων στις Δημοτικές Αστυνομίες διευκρινίζοντας όμως ότι θα είναι "μετά από μία στοιχειώδη διαδικασία αξιολόγησης".
Διευκρίνισε ότι "αυτά δεν αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου" στο οποίο είναι πολιτικός υπεύθυνος, και σημείωσε ότι δεν έχει απόλυτη γνώση όλων των στοιχείων τα οποία η Δημοτική Αστυνομία θα μπορέσει να καλύψει εντεταγμένη στην ΕΛ.ΑΣ.
"Οι άνθρωποι αυτοί, οι άνδρες και οι γυναίκες, οι κυρίες και οι κύριοι, θα εργαστούν κάποιοι σε διοικητικές θέσεις και άλλοι εάν επιθυμούν μετά από μετεκπαίδευση θα μπουν σε μάχιμες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, κύριε Δένδια;", ήταν η σχετική ερώτηση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε ως εξής:
"Διοικητικές θέσεις… Θα το αδικούσα, για να σας είμαι ειλικρινής. Γενικά, η κοινωνία, ο Έλληνας πολίτης, δεν χρειάζεται πια ανθρώπους πίσω από γραφεία. Η προσπάθεια θα γίνει μέσα από τη δημιουργία μίας Γενικής Διεύθυνσης, η οποία ήδη υπάρχει στο οργανόγραμμα, διότι η ανάγκη προϋπήρχε. Πρέπει να σας πω δεν δημιουργήθηκε το οργανόγραμμα για να καλύψει αυτή τη μετακίνηση. Αυτό το οποίο θα γίνεται είναι να υποστούν μία μετεκπαίδευση και από εκεί και πέρα θα βγουν πάλι στο δρόμο για να μπορέσουν να υπηρετήσουν τον Έλληνα πολίτη. Εάν θα πρέπει να περιγράψω με κάποιο τρόπο τα καθήκοντα των περισσότερων από αυτούς, θα τα συνόψιζα σε αυτά που κάνει σήμερα ο Αστυνομικός της Γειτονιάς".
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μίλησε και για το θέμα της μετανάστευσης τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν ψήφισε το αναθεωρημένο Δουβλίνο ΙΙ επειδή αυτό "προτείνει αρμόδια χώρα για την εκδίκαση των υποθέσεων ασύλου να είναι η χώρα που πρώτα μπήκε ο μετανάστης".
Όπως είπε, "ενώ στα αυτιά ακούγεται λογικό, στην πράξη έχει το εξής πρόβλημα: ότι μία μικρή χώρα εμείς με δέκα, έντεκα εκατομμύρια κατοίκους, είμαστε αρμόδιοι για την εκδίκαση των αιτημάτων ασύλου του 95% των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λέμε λοιπόν, δεν μπορεί αυτό το πράγμα να είναι έτσι".
"Το 2012 22.500 μετανάστες έφυγαν απ’ τη χώρα, από την Ελλάδα και πήγαν πίσω στις χώρες τους. Όταν λέω έφυγαν, εννοώ είτε με τα προγράμματά εθελούσιας επιστροφής είτε με τα προγράμματά υποχρεωτικής επιστροφής που τρέχει αυτό το Υπουργείο. Δεν εννοώ ότι απλώς μία ημέρα πήγαν στο αεροδρόμιο, πήραν το εισιτήριο και γύρισαν εθελούσια πίσω. Αυτό είναι θέμα που εμείς δεν το κοιτάμε, δεν το ξέρουμε. Άρα, 22.500 άτομα το ’12, το ’13 υπολογίζουμε ότι θα υπερβούμε τα 25.000 άτομα. Και επίσης έχουμε κάνει μία μεγάλη προσπάθεια για τον έλεγχο των συνόρων. Το γνωρίζουμε όλοι, από τον Έβρο αυτή τη στιγμή δεν εισέρχονται παράνομοι μετανάστες, ό,τι εισέρχεται είναι από το Αιγαίο και αυτό που εισέρχεται είναι λιγότερο από το 20% αυτού που εισερχόταν από τον Έβρο πριν κάνουμε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Το ερώτημα είναι όμως πάλι, υπάρχουν στην Ελλάδα κάποιοι παράνομοι μετανάστες;
Πολλούς από αυτούς θα μπορέσουμε να τους γυρίσουμε πίσω, ωραία. Θα μείνουν κάποιοι που δεν θα μπορέσουμε να τους γυρίσουμε πίσω και που δεν θα δικαιούνται άσυλο. Τι γίνεται με αυτούς; Εμείς είπαμε στους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας ότι κύριοι, αυτοί δεν ήρθαν σε εμάς γιατί ήθελαν εμάς, ήρθαν σε εμάς γιατί ήθελαν την Ευρώπη. Άρα, για αυτούς θα πρέπει να συμφωνήσουμε μία διαδικασία επαναδιανομής, το λέμε κλείδα επαναδιανομής, "relocation key ", με την οποία θα κατανεμηθούν ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. επί τη βάση του ΑΕΠ, επί τη βάση του πληθυσμού, επί τη βάση της έκτασης. Δεν είναι σωστό επειδή εμείς είμαστε οι πρώτοι στη σειρά να παίρνουμε όλο το βάρος εμείς. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι συνεταιρικά σωστό. Αν θέλετε , δεν είναι και ηθικό στο τέλος - τέλος", είπε χαρακτηριστικά.
Για το κεφάλαιο "τρομοκρατία" και τις πρόσφατες συλλήψεις, είπε:
"Καταρχήν εδώ αντιμετωπίζουμε μια τάση διεθνοποίησης του φαινομένου της τρομοκρατίας και αυτό είναι πολύ κακό για την Ελλάδα. Είναι πολύ κακό η Ελλάδα να εμφανίζεται ως έχουσα εκπροσώπους διεθνούς δικτύου τρομοκρατίας. Και για την εικόνα της και για τον τουρισμό της και οτιδήποτε. Η εξάρθρωση λοιπόν του συγκεκριμένου πυρήνα ήταν κάτι το εξαιρετικά θετικό. Γενικά, στην τρομοκρατία τα πράγματα έχουν πάει καλά, όμως με κανένα τρόπο αυτό δεν πρέπει να σημάνει εφησυχασμό. Με κανένα τρόπο. Υπάρχει μεγάλη διασπορά του φαινομένου, υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα. Και εμείς δεν είμαστε μία Ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να αντέξει τέτοια πράγματα. Ένα σημαντικό τρομοκρατικό χτύπημα για παράδειγμα θα ακυρώσει τελείως το ελληνικό τουριστικό προϊόν, για να δείξω πως αυτό επηρεάζει το μέσο άνθρωπο".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου