Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Η ΝΔ στην κυβέρνηση, το Δίκτυο 21 στην εξουσία

 Του Δημήτρη Μπεκιάρη - "Hot Doc"

Στις 4 Δεκεμβρίου 1997,100 χρόνια ακριβώς μετά τον καταστροφικό ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και την επαίσχυντη ήττα, για την οποία σημαντική ευθύνη έφερε η Εθνική Εταιρεία, κάνει την εμφάνιση της μία οργάνωση με σαφή εθνικιστικό προσανατολισμό και δραστηριότητα επικεντρωμένη στα ελληνοτουρκικά θέματα, στο Κυπριακό, στο Κουρδικό, στο Θρακικό, στο Βορειοηπειρωτικό, στο Σκοπιανό και στο Ποντιακό ζήτημα.


Το Δίκτυο 21 φιλοδοξεί να διαδραματίσει τον ρόλο μια νέας Φιλικής Εταιρείας, όπως διακηρύσσουν τα μέλη του σε δημόσιες τοποθετήσεις, σε ομιλίες και σε άρθρα τους.

Στην ίδρυση του συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Κώστας Ζουράρις, Νεοκλής Σαρρής, Σαράντος Καρνάκ,ο, Άγγελος Συρίγος και Αλέξανδρος Λυκουρέζος και η οργάνωση εμφανίζεται ως το think tank του «πατριωτικού χώρου», που ως αντικειμενικό σκοπό θέτει «να μετατρέψει τους παθητικούς υπηκόους σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας».
Ο Σαράντος Καργάκος δεν αργεί να αποκαλύψει ότι το Δίκτυο 21 δρα και λειτουργεί κατά τα πρότυπα της Εθνικής Εταιρείας, και στις 14 Δεκεμβρίου 1997 προσδιορίζει τη νέα οργάνωση ως τη νέα «Εθνική Εταιρεία που μας εμπνέει».

Η υπόθεση Οτσαλάν και ο ρόλος Σαμαρά

Το 1999, με αφορμή τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Οτσαλάν, το Δίκτυο 21 βρίσκεται αντιμέτωπο με κατηγορίες για «παρακρατική δράση», καθώς μέλη του φέρονταν να έχουν συμμετάσχει στην επιχείρηση εισόδου και διαμονής του κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα.

Δημοσιεύματα εκείνης της εποχής εμπλέκουν και τον Αντώνη Σαμαρά στην υπόθεση, λόγω της στενής φιλικής σχέσης που διατηρεί με μέλη του Δικτύου κι εκείνος, όπως και η ηγεσία του ακροδεξιού think tank απαντά με αγωγές και εξώδικα. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν εκείνη την εποχή ότι η ιδέα της ίδρυσης του Δικτύου 21 ανήκει στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά.

Η υπόθεση Οτσαλάν και οι δικαστικές διαμάχες γύρω από αυτή συντήρησαν για κάποια χρόνια το Δίκτυο 21 στην επικαιρότητα και του έδωσαν τη δημοσιότητα που δεν έλαβε από το 1997 έως το 1999. Έπειτα τα ίχνη του χάνονται, για να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο με την έλευση του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το φθινόπωρο του 2009. Εξάλλου το Δίκτυο στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά στην κούρσα της διαδοχής του Κώστα Καραμανλή, τον Νοέμβριο του 2009, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ επικράτησε της Ντόρας Μπακογιάννη.

Στις 29 Νοεμβρίου 2009, ημέρα ανάδειξης του Αντώνη Σαμαρά σε πρόεδρο της ΝΔ, το Δίκτυο 21 βρέθηκε από το περιθώριο της δημόσιας ζωής στο επίκεντρο. Σήμερα το Δίκτυο 21 κατοικοεδρεύει, μέσω του στενότερου συνεργάτη του πρωθυπουργού, του Χρύσανθου Λαζαρίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου και επεξεργάζεται τη νέα στρατηγική του: Την ανατροπή της «μεταπολιτευτικής ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς».

Τα πρόσωπα

Με την ίδρυση του Δικτύου 21 ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος τότε της Πολιτικής Άνοιξης, χαρακτηρίζει την ιδέα της σύστασης του ως «πολυσήμαντο γεγονός» και ασπάζεται το σύνθημα «Να ενωθούμε για να τους σαρώσουμε».
Πρωταγωνιστές στην ίδρυση αλλά και στη δράση της οργάνωσης είναι οι πιο εκλεκτοί πολιτικοί φίλοι του σημερινού πρωθυπουργού και συνοδοιπόροι στο εγχείρημα της Πολιτικής Άνοιξης: Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Διονύσης Καραχάλιος, ο Στέφανος Αγιάσογλου, ο Φαήλος Κρανιδιώτης και άλλοι. Ο Αντώνης Σαμαράς απέδειξε ότι δεν τους ξέχασε για τη συμπαράσταση που του πρόσφεραν την περίοδο της πολιτικής ερήμου, κι έτσι διένειμε κάποιους σε θεσμικούς ρόλους, ενώ άλλους τους επέβαλλε σταδιακά στα όργανα και στις δομές λειτουργίας του κόμματος.

Ο στενότερος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, το alter ego του σημερινού πρωθυπουργού, ο άνθρωπος τον οποίο συμβουλεύεται τελευταίο και συνήθως τον ακούει, πρωταγωνιστεί το 1997 -κι ενώ ήδη οι δύο άνδρες έχουν συνδεθεί φιλικά- στην ίδρυση της εν λόγω «δεξαμενής σκέψης του πατριωτικού χώρου». Στη συνέχεια ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο ως ο βασικότερος σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, έχοντας γραφείο στη Ρηγίλλης και στη Συγγρού και πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης λέγεται ότι έχει ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής της ΝΔ και της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο το Δίκτυο 21 μπαίνει στην πολιτική από την πίσω πόρτα, ή μέσω της Ομάδας Αλήθειας. Εξάλλου πρόσφατατο σαμαρικό antinews.gr αναδημοσίευσε ένα άρθρο, το οποίο πραγματοποιώντας αναδρομική αναφορά στη σχέση του Χρύσανθου Λαζαρίδη με το Δίκτυο 21 σημείωνε μεταξύ άλλων: «Ο ρόλος της "Ομάδας Αλήθειας" συνδέεται με τις διεργασίες γύρω από ένα μαχητικό, συντηρητικό πολιτικό think tank, που θα αντιστρέψει αυτό που ο Μάκης Βορίδης έχει κατ' επανάληψη περιγράψει ως "ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς"».

Ο Διονύσης Καραχάλιος, πρώην αντιπρόεδρος του Δικτύου 21, ακραιφνής αβερωφικός και στενός πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, πρώην νομάρχης Ροδόπης, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εχθρική συμπεριφορά απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τοποθετείται επικεφαλής της Γραμματείας Σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης ο Στέφανος Αγιάσογλου, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια, ο οποίος τοποθετήθηκε πρόσφατα στη νέα εταιρία συντήρησης τροχαίου υλικού (ROSCO), ενώ και η σύζυγος του τουλάχιστον μέχρι πρότινος βρισκόταν στη γραμματεία του πρωθυπουργού, υπήρξε και αυτός μέλος του ΔΣ του Δικτύου 21.

Ο Στέφανος Αγιάσογλου τοποθετήθηκε αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, εκλέχθηκε μέλος της πολιτικής επιτροπής του κόμματος και συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.

Εξαιρετικά σημαντικός στο πλαίσιο της δράσης της οργάνωσης υπήρξε ο ρόλος του φίλου και άτυπου συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, του δικηγόρου του κούρδου ηγέτη Αμντουλάχ Οτσαλάν Φαήλου Κρανιδιώτη, ο οποίος είχε σημαίνοντα ρόλο στην ενεργοποίηση της βιομηχανίας εξώδικων και αγωγών με αφορμή τις κατηγορίες για την εμπλοκή του Δικτύου 21 στην υπόθεση Οτσαλάν.
Σήμερα ο Φαήλος Κρανιδιώτης έχει εκλεγεί στη νέα Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας (είχε αποτύχει να εκλεγεί το 2010), ενώ στις εκλογές του Μαΐου του 2012 δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής.

Στη νέα Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας εκλέχθηκε και η 35χρονη πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ Βασιλική Τζότζολα, το νέο αίμα του Δικτύου 21 σύμφωνα με κάποιους, το ιδεολογικό τέκνο του Κώστα Ζουράρι, η κουμπάρα του Φαήλου Κρανιδιώτη που έχει δηλώσει «ερωτευμένη με τον Αντώνη Σαμαρά». Με λίγα λόγια το Δίκτυο 21 είναι εδώ και κυβερνά. 


http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2013/07/21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου