Στην Κουμουνδούρου μιλούν ήδη για «νέο κόμμα» και για πραγματική «νέα αρχή». Ο στόχος που είχε τεθεί για την ανοιχτή εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από την βάση ήταν να σπάσει το φράγμα των 100.000 ψηφοφόρων και ο πήχης ξεπεράστηκε κατά πολύ: Λίγο μετά τις 9 το βράδυ οι πολίτες που ψήφισαν στις προεδρικές κάλπες είχαν ξεπεράσει τις 140.000 σύμφωνα με κομματικές πηγές, και σε όποια εκλογικά τμήματα υπήρχαν ουρές η διαδικασία πήρε κι άλλη παράταση.
Η ικανοποίηση για την συμμετοχή αυτή ήταν έκδηλη στο προεδρικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη αποτίμηση να λέει ότι «από αύριο υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό κόμμα». Η κριτική ότι η συμμετοχή στις κάλπες για την εκλογή Τσίπρα ήταν χαμηλότερη από τις 170.000 των ψηφοφόρων που πήγαν να ψηφίσουν μόνον για την αλλαγή ονόματος του ΚΙΝΑΛ αποκρούεται με δύο επιχειρήματα. Το πρώτο είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν μόνον όσοι γράφονταν μέλη και όχι και οι «φίλοι» όπως συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Το δεύτερο είναι ότι τα στοιχεία για τους ψηφίσαντες στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι «απολύτως πραγματικά» και «καταγεγραμμένα στα tablets» - γεγονός, που εμπερικλείει αιχμές για «χαλαρές διαδικασίες» σε αντίστοιχες διαδικασίες άλλων κομμάτων.
Διαβάστε επίσης: Α. Τσίπρας: Γίναμε ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη - Θα είμαστε πρώτοι στις επόμενες εκλογές
Από εκεί και πέρα σε πολιτικό επίπεδο, στελέχη της προεδρικής ομάδας λένε ότι η συμμετοχή στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το προϊόν της αντίδρασης των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους αντιπολιτευτικούς τόνους στο εξής. Όπως λένε επίσης ότι το μήνυμα προς όλα πια τα κόμματα του προοδευτικού τόξου είναι ότι, ανεξαρτήτως της στάσης των ηγεσιών, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από εκείνη του αγώνα για την προοδευτική διακυβέρνηση.
Οι απλοί αριθμοί λένε ότι τα νέα μέλη που γράφτηκαν την Κυριακή και ψήφισαν για πρόεδρο ήταν περισσότερα από 80.000, γεγονός που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερδιπλασίασε την κομματική του βάση.
Η αναλογία επίσης παλαιών και νέων μελών σε εκείνους που προσήλθαν στις κάλπες για την εκλογή προέδρου ήταν 1 προς 2+.
Πολύ πιο χαμηλή, όπως ήταν προδιαγεγραμμένο άλλωστε, ήταν η συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς εκεί είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνον όσοι εγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ έως τις 21 Μαρτίου.
H τελική εικόνα για τις πρωτιές και τους εκλεγέντες στην Κεντρική Επιτροπή δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν ενδεχομένως και από την Τετάρτη, η μάχη των τάσεων εδώ όμως ήταν θερμή με σκληρές «γραμμές» απ’ όλες τις πλευρές.
Ουσιαστικά διαμορφώθηκαν και κινητοποιήθηκαν τρία μπλοκ – οι προεδρικοί με σκληρό πυρήνα την Κίνηση Μελών, η «Ομπρέλα» και η νέα τάση Τζανακόπουλου-Ηλιόπουλου που είναι απολύτως πιστή στον Αλέξη Τσίπρα αλλά επιχειρεί να κινηθεί ενδιαμέσως των άλλων δύο πόλων.
Στόχος της «Ομπρέλας» ήταν να ανατρέψει την ήττα της στο συνέδριο όπου οι προεδρικοί υπερίσχυσαν συντριπτικά με ένα ποσοστό 75%-25% και να μετατρέψει αυτή την αναλογία σε 65%-35% ή ακόμη και σε 60%-40% στην νέα Κεντρική Επιτροπή.
Η πιο σκληρή μάχη για τους συσχετισμούς και τις πρωτιές δόθηκε στην Αττική όπου εκλέγονται τα 150 από τα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Εκεί, η πρώτη εικόνα δείχνει ότι ο βασικός προεδρικός άξονας (Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ. Γέφυρα-ΔΗΜΑΡ) πάει για να εκλέξει τουλάχιστον 80 μέλη, η «Ομπρέλα» θέλει να ξεπεράσει τα 50, ενώ επιτυχία για την τάση Τζανακόπουλου – Ηλιόπουλου θεωρείται η εκλογή 30 μελών.
Από τις σκληρές λίστες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες έχει ενδιαφέρον ότι σε όλες τις παραλλαγές και τις «γραμμές» και των τριών μπλοκ ήταν παρόν το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Το όνομα της πρώην γραμματέως του ΠΑΣΟΚ έχει συζητηθεί έντονα και για την θέση του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει καλές σχέσεις και ανοιχτούς διαύλους με όλες τις πλευρές, μηδέ της «Ομπρέλας» εξαιρουμένης.
Στις περισσότερες λίστες των προεδρικών επίσης είχαν σταθερή θέση τα στελέχη της διεύρυνσης και της Προοδευτικής Συμμαχίας (Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίκος Μπίστης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος), ενώ αντιθέτως υπήρξαν προεδρικές λίστες από τις οποίες απουσίαζε το όνομα της Ρένας Δούρου.
Η τάση Τζανακόπουλου-Ηλιόπουλου πριμοδότησε ισχυρά την Εφη Αχτσιόγλου για την οποία πολλοί προσδοκούν ακόμη και πρωτιά στην νέα Κεντρική Επιτροπή, ενώ στην «Ομπρέλα» η μάχη δόθηκε όχι τόσο για τις πρώτες θέσεις όσο για να περάσει «en bloc» η γραμμή και να βελτιωθούν οι εσωκομματικοι συσχετισμοί. Τις «σκληρές» υποψηφιότητες της «Ομπρέλας» πάντως στο λεκανοπέδιο συγκρότησε η ομάδα Νίκου Βούτη, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Θοδωρή Δρίτσα, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, Μιχάλη Σαμπατακάκη, Πάνου Λάμπρου, Θεανώς Φωτίου, Εφης Καλαμαρά και Κατερίνας Κνήτου.
Ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της μάχης της Αττικής υπάρχει ήδη μία βεβαιότητα – ότι εκτός της νέας Κεντρικής Επιτροπής θα μείνουν πέντε βουλευτές του λεκανοπεδίου λόγω της ποσόστωσης. Εκτός Κ. Ε. θα μείνουν και πολλοί άνδρες υποψήφιοι λόγω της ποσόστωσης 50:50 ανδρών και γυναικών.
https://tvxs.gr/news/ellada/syriza-eklogi-tsipra-me-pano-apo-140000-psifoys-i-maxi-gia-tin-kentriki-epitropi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου