Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

(Eξαιρετικό)! Στη μνήμη των 105 καμένων στο Μάτι!!!

 

Από

Υπάρχει Δικαιοσύνη σ’ αυτήν τη χώρα, ανεξάρτητη και όχι εγκάθετη του εκάστοτε κυβερνητικού σχηματισμού; Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει…!!!

Αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι και τον τραγικό θάνατο 105 ανθρώπων, ο Αξιωματικός της Πυροσβεστικής κ. Δημήτρης Λιότσιος ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Γνωρίζοντας πως ήταν μια δύσκολη αποστολή… θεώρησε πως θα έπρεπε να αναζητήσει τυχόν ευθύνες ανωτέρων του! Γνώριζε πως οι ισορροπίες θα είναι λεπτές. Δέχτηκε όμως χωρίς δεύτερη σκέψη!


 

Όσο προχωρούσε το εισαγγελικό πόρισμα και η έρευνα του κ. Λιότσου, τόσο αυξάνονταν και γίνονταν αφόρητες οι πιέσεις…, οι απειλές…, τ’ αγκάθια…, τα εμπόδια… προκειμένου να σταματήσει την έρευνά του… Πρωταγωνιστικό ρόλο φέρονται να είχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απειλώντας και εκβιάζοντάς τον, του ζήτησαν να θάψει στοιχεία προκειμένου να μην εκτεθούν τόσο εκείνοι, όσο και η Ρένα Δούρου και όλοι όσοι εμπλέκονταν στη διαχείριση της τραγικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
Απίστευτες απειλές, που αποδίδονται στον τέως Αρχηγό της Πυροσβεστικής, κ., Ματθαιόπουλο, εναντίον του κ. Λιότσου όπως: «Θάψε τα έγγραφα γιατί θα σε σκίσουμε…» ενώ ο τότε Αρχηγός επικαλείται τέως Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φέρεται να «…έχει δώσει την εντολή για συγκάλυψη», ενώ τονίζεται πως υπήρξαν αναφορές για «άνωθεν» εντολές της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο χειρισμό της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, υπάρχει και οσμή παραδικαστικής παρέμβασης και συγκάλυψης, που εμπλέκει την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου και την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου. Στα δημοσιεύματα φέρεται η κ. Δημητρίου να ενημέρωσε τον Εισαγγελέα κ. Ζαγοραίο, ο οποίος χειριζόταν την υπόθεση και ήταν γνώστης των απειλών και εκβιασμών που ασκούνταν στους ερευνητές, να μην προχωρήσει στην έρευνά του, προτού συμπεριλάβει πόρισμα της κας Παπασπύρου… Να σημειωθεί δε, ότι οι αποκαλύψεις για τις πιέσεις και τους εκβιασμούς στους ερευνητές της υπόθεσης στο Μάτι, τεκμηριώνονται και από ηχητικό υλικό που κατατέθηκε αμέσως στον Εισαγγελέα της υπόθεσης.
Πέρα από την παράθεση των στοιχείων, που δείχνουν τα τραγικά λάθη που έγιναν εκείνη την ημέρα μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να θρηνούμε 105 συνανθρώπους μας, οι αποκαλύψεις για τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον κ. Λιότσο πραγματικά σοκάρουν.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συζήτησε με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος απείλησε ευθέως τον κ. Λιότσο να μην προχωρήσει το πόρισμά του, και μάλιστα με χυδαιότατες εκφράσεις. Οι απειλές και η συνομιλία χαρακτηρίζονται από μία λέξη: ΝΤΡΟΠΗ!!!

 Όπως υποστηρίζει ο κ. Λιότσος, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος τον κάλεσε στο γραφείο του για να μιλήσουν για την έρευνα και το πόρισμα που θα έβγαζε ο πραγματογνώμονας – πυραγός. Ο κ. Λιότσος ηχογράφησε τη συνομιλία, ώστε όποιος την ακούσει να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για το τι ειπώθηκε.
Σε αυτή ακούγεται αρχικά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να αναφέρει ότι, του ζήτησαν από “ανώτατο επίπεδο” να μεταφέρει στον κ. Λιότσο, πως δεν έχει δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους του και πως θα πρέπει απλά να αναφέρει για τη φωτιά και όχι ποιος έχει ευθύνες.
«Σε κάλεσα λοιπόν για να σε ξυπνήσω…» ήταν η χαρακτηριστική του έκφραση. Ο κ. Ματθαιόπουλος προσπαθεί πότε να τον καλοπιάσει και πότε να τον εκφοβίσει προκειμένου να μην βγει το πόρισμα για το Μάτι με ευθύνες για πρόσωπα.
«Σ’ έχω στην άκρη της καρδιάς μου, και θα σε στηρίξω γιατί είσαι εξελίξιμος, έχεις τα προσόντα για να φτάσεις στην ηγεσία(…) Που πας να δείξεις ικανότητες με τα θηρία; Με 100 νεκρούς. Που πας ρε; “Θα σε σκίσουμε… Η Δούρου θα σου ανοίξει τα καπούλια…»
Κάπου εκεί οι δήθεν ευγένειες φαίνεται να τελειώνουν αφού ακούγεται να του λέει «…εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε…».
Μάλιστα του επιτίθεται που ζητά έγγραφα από τη Δούρου, το Δασαρχείο ή το Πυροσβεστικό Σώμα και τον κατηγορεί ότι δεν έχει κατάλληλες γνώσεις για τα αξιολογήσει.
«Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ**λο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια. Μόλις δούμε ποιοι θα κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους. Δεν είναι απλά τα πράγματα…».
Όταν ο κ. Λιότσος αναφέρει πως το πόρισμα βασίζεται σε στοιχεία που έχει συλλέξει, ο κ. Ματθαιόπουλος φέρεται να του λέει επί της ουσίας να το “πειράξει” και να μιλήσει γενικά για αίτια φωτιάς (αέρας, πεύκα, αυθαίρετα κ.τ.λ) και να μην αναφέρει τις ευθύνες.
«Φτιαχ’ τα απλά και ας σε περάσουν για κουτό: Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα να φύγει. Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Αν είναι ελλιπή τα στοιχεία στ’ αρ***ια σου, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. Εάν δε σας κάνουν βάλτε άλλους (Πραγματογνώμονες). Θάψε τα έγγραφα… Θα γίνει όπως το 2007…»
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να ρωτά αν ο εισαγγελέας ξέρει τι χαρτιά έχει ζητήσεις ο Δημήτρης Λιότσος. Όταν του εξηγεί ότι τα περισσότερα έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία, τότε ο κ. Ματθαιόπουλος του λέει όσα δεν έχουν κοινοποιηθεί να… τα θάψει!

 


«Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν και θαψ’ τα. Με ηρεμία, δε χρειάζεται πανικός. (…) Τι είναι ο εισαγγελέας; Τώρα είναι αύριο έφυγε. Και θα φύγει ο Ζαγοραίος, θα πάει πιο ψηλά. Θα έρθει άλλος, ποιος σε είδε ποιος σε ξέρει. Θα μπλέξεις. Μη νομίζεις, πες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις εκλογές και έρχεται η Νέα Δημοκρατία. Εκεί πάλι θα είσαι φαγωμένος 1.000% από τους ίδιους (…) Κάτσε εκεί, πέντε αράδες, πέντε λέξεις και δωσ’το. Οι εισαγγελείς; Κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ θα πάρεις την π***α. Έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα. Το 2007 στον Πύργο φάγανε και τα λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος και μοίρασαν και τις αποζημιώσεις μετά εισαγγελείς και δικηγόροι. Η φωτιά στην Κινέτα θα στοιχίσει 500 εκατ. ευρώ η φωτιά στο Μάτι 1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 100 θα μοιραστούνε, τα 200 θα μοιραστούνε… Πρόσεξε, πρόσεξε. Καλύτερα να ήσουν στη φωτιά παρά αυτό που έχεις αναλάβει. Έκανα ότι μπορούσα, ήμουν στο Κέντρο, παρουσία των υπουργών. Δεν πήγα στη φωτιά γιατί μου είπαν να μην πάω, έκανα ότι μπορούσα ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας».
Ο κ. Ματθαιόπουλος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, επαναλαμβάνει πως μεταφέρει στον κ. Λιότσο εντολές της πολιτικής ηγεσίας και διευκρινίζει πως η εντολή για συγκάλυψη ήρθε από υπουργό… «Ο υπουργός αυτό μου είπε: Κάλεσέ τον και πες του μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».
Ανατριχιαστικοί διάλογοι για κόντρες αξιωματικών και φωτιές που αφήνονταν επίτηδες στο ελεός τους…!
«Έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω, χωρίς να το θέλω εγώ για τη Σάμο και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις τίποτα…» λέει ο κ. Ματθαιόπουλος στον Δημήτρη Λιότσο.
Μάλιστα, φέρεται να αναφέρει και παραδείγματα για το τι πρακτικές έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν!
«Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι…».

Να σημειωθεί ότι στα Κύθηρα το 2017 η φωτιά έκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα και στη Μάνη, το ίδιο καλοκαίρι, η φωτιά είχε μπει σε οικισμούς καταστρέφοντας σπίτια. Και στις δυο πυρκαγιές υπήρχαν καταγγελίες για λανθασμένη διαχείριση των εναερίων μέσων. Στα Κύθηρα ο Δήμαρχος δήλωσε πως καθυστέρησαν και πως σταμάτησαν στις 18:30, ενώ στη Μάνη η αντιπεριφερειάρχης κατήγγειλε πως η πρώτη ρίψη νερού έγινε στις 19:00, όταν ήδη η φωτιά ήταν στους οικισμούς. Ο Ματθαιόπουλος ήταν τότε ο συντονιστής της επιχείρησης. Για την ιστορία, ο Βασιλειάδης όντως αποστρατεύτηκε στις επόμενες κρίσεις, του 2018. Τη θέση του πήρε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος μετά την τραγωδία στο Μάτι έγινε αρχηγός της Πυροσβεστικής!!!

https://iskra.gr/%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-105-%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου