Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Αίμα, τιμή, Ουκρανοί: Οι δεσμοί Παππά με τον "Δεξιό Τομέα" πάνε πίσω στο χρόνο

 


Το πολιτικό παρελθόν της 52χρονης που έκρυβε τον Χρήστο Παππά στην περιοχή του Ζωγράφου διέπεται από μπόλικη νεοναζιστική ιδεολογία και με δεσμούς "αγάπης" με τη Χρυσή Αυγή

Γνωστή για τη δράση της στο πεδίο της ακροδεξιάς ήταν η 52χρονη Ουκρανή που έκρυβε τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, από τον περασμένο Οκτώβριο στο σπίτι της στου Ζωγράφου, όπου συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Η Ελληνίδα υπήκοος, Ουκρανικής καταγωγής, είναι ομοϊδεάτισσα του υπ’ αριθμόν δύο της Χρυσής Αυγής, και υπήρξε υποψήφια με τον συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Χ. Παππά, Περικλή Σταυριανάκη, ο πελάτης του δεν διατηρούσε μακρινή φιλία μαζί της. "Περίπου έναν χρόνο και όχι παραπάνω να την ήξερε" είπε χαρακτηριστικά.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν εντοπίσει ένα κύκλο περίπου 300 ατόμων που είχαν σχέσεις με τον Χρήστο Παππά. Ωστόσο, η αιτία για να εντοπιστεί ο Παππάς ήταν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στις 20.00 το βράδυ της Πέμπτης (01/07), όταν ένας ανώνυμος ενημέρωσε την αστυνομία πως η 52χρονη "κρύβει στο σπίτι της τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής". Στη συγκεκριμένη διεύθυνση μετέβησαν οι αστυνομικοί και κατά την είσοδό τους στο διαμέρισμα "εντοπίστηκε ο αναζητούμενος".

Η καταδικασθείσα κατά την απολογία της ανέφερε ότι ο Χρηστος Παππάς απλά την είχε επισκεφθεί σπίτι της εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας πως η παραμονή του στο διαμέρισμα ήταν προσωρινή και ούτε κοιμήθηκε ούτε διέμεινε ποτέ εκεί μόνιμα.

Φυσικά, δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός πως ο "ιδεολογικός αρχηγός" της Χ.Α. βρισκόταν στο σπίτι μιας νεοναζί από την Ουκρανία, καθώς η Χ.Α. είχε αδερφικές σχέσεις με τους ακροδεξιούς της χώρας. Μάλιστα, ο "Δεξιός Τομέας", το ένοπλο τμήμα του ακροδεξιού κόμματος Σβόμποντα, έχει διοργανώσει πορείες συμπαράστασης προς τους Έλληνες ακροδεξιούς. Πανό στήριξης προς τη ΧΑ έχει σηκώσει μέσα στα γήπεδα και η ακροδεξιά πτέρυγα οπαδών της Δυναμό Κιέβου.

Το Σβόποντα έχει κατηγορηθεί για βία και ρατσισμό ενώ τα μέλη του έχουν παίξει ρόλο στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας και έχουν δεσμούς με την κυβέρνηση. Στα μέσα του 2018, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας έδωσε 150.000 δολάρια επιχορήγηση στις κατασκηνώσεις της χώρας, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και πολλές των εθνικιστών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σκοπός της επιχορήγησης είναι να τονωθεί "η εθνική και πατριωτική εκπαίδευση των παιδιών". Μέχρι το 2004 το Σβόμποντα ήταν ξεκάθαρα εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, στα πρότυπα του κόμματος του Χίτλερ. Όμως το 2012 "απαρνήθηκε" δήθεν το παρελθόν του, λαμβάνοντας 8,5% στις εκλογές.

Ο Δεξιός Τομέας διαθέτει επίσης εμφανή στρατιωτική δομή. Οι οπαδοί του φορούν κράνη και κουκούλες, φέρουν ρόπαλα και ασπίδες. Όπως τόνιζε σε σχετικό ρεπορτάζ το βρετανικό BBC, τη ραχοκοκαλιά του ουκρανικού Δεξιού Τομέα αποτελούν ποδοσφαιρόφιλοι με εθνικιστικές και ξενοφοβικές ιδεοληψίες, κάτι σαν τη "Γαλάζια Στρατιά", τον οπαδικό σύλλογο που ίδρυσε το 2000 ο Ηλίας Παναγιώταρος με στόχο την διείσδυση νεοναζιστών στους αγώνες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Αίμα, τιμή, Ουκρανοί: Οι δεσμοί Παππά με τον
 AP

Η δε Χρυσή Αυγή είχε ουκ ολίγες φορές αναρτήσει φωτογραφίες Ουκρανών ακροδεξιών στο site της. Παράλληλα, το κυπριακό ΕΛΑΜ έχει υποδεχθεί αντιπροσώπους του Svoboda στη Κύπρο, σε εκδηλώσεις με τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς και τη στήριξη του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Παρόμοια σύμβολα έχουν χρησιμοποιήσει ο Μιχαλολιάκος και μέλη του Δεξιού Τομέα, και συγκεκριμένα το Wolfsangel. Το Wolfsangel κατείχε κυρίαρχη θέση στο πάνθεον των ναζιστικών συμβόλων καθώς το έφερε η 4η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία των SS, που ευθύνεται για τις σφαγές στην Κλεισούρα και το Δίστομο.

Αίμα, τιμή, Ουκρανοί: Οι δεσμοί Παππά με τον
 AP

Η 52χρονη Ουκρανή, που προσέφερε στέγη στον φυγόδικο Χρήστο Παππά, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, χωρίς ελαφρυντικά και αφέθηκε ελεύθερη με αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

https://www.news247.gr/koinonia/aima-timi-oykranoi-oi-desmoi-pappa-me-ton-dexio-tomea-pane-piso-sto-chrono.9282876.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου