Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

(Προς πληροφόρηση)! Οι Ελληνικές αρχές έχουν βγάλει την χώρα στο σφυρί

Το μεγαλύτερο λιμάνι μεταφοράς επιβατών της Ευρώπης ο Πειραιάς έγινε κινέζικο

Στρατηγικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Βλαντιμίρ Μαλίσεφ
Σύμφωνα με την Ελληνική ιστοσελίδα Ρωσική Αθήνα, ένα από τα πιο πολυτελή θέρετρα της Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική (Κεντρική Μακεδονία) βρίσκεται στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη. Ο σημερινός ιδιοκτήτης της, η ελληνική εταιρεία Τεχνική Ολυμπιακή, υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την Belterra Investments, ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη, Πόντιου Έλληνα με Ρωσικό διαβατήριο. Η τιμή που προσέφερε αυτός ο επιχειρηματίας για ένα κομμάτι ελληνικής γης είναι κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Πόρτο Καρράς
Οι Έλληνες έχασαν επίσης τον έλεγχο ενός άλλου σημαντικού ακινήτου - το νησί του Σκορπιού στο Αιγαίο, την πρώην κατοχή του θρυλικού «χρυσού Έλληνα» Αριστοτέλη Ωνάση. Αποκτήθηκε από έναν άλλο Ρώσο δισεκατομμυριούχο τον Dmitry Rybolovlev, πρώην ιδιοκτήτης της Uralkali. Σε συνέντευξή του στο κυπριακό περιοδικό Wealth Management, υποσχέθηκε να «οργανώσει έναν παράδεισο» σε αυτό το τμήμα της γης για τον εαυτό του και την οικογένειά του. Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο, η πρώτη σούπερ-πολυτελής κατοικημένη εγκατάσταση στην Ελλάδα θα εμφανιστεί στον Σκορπιό, όπου θα υπάρχει ένα πολυτελές συγκρότημα με σπα, εστιατόρια, Μαρίνα, αεροδρόμιο και μια πλατφόρμα για ελικόπτερα, μια φάρμα για καλλιέργεια καλλιεργειών και κλπ. .
Το Νησί Σκορπιός
Η πώληση των Ελληνικών νησιών είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι ελληνικές αρχές το κάνουν αυτό. Μέχρι πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση έθετε προς πώληση μόνο ορισμένα αντικείμενα και μέχρι το 2013 οι αλλοδαποί δεν μπορούσαν παρά να διεκδικήσουν μακροχρόνια μίσθωση των νησιών. Η κατάσταση άλλαξε πριν από λίγα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης χρέους. Το δημόσιο χρέος, που ξεπέρασε τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάγκασε την Ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει νέες λύσεις για την ανασυγκρότηση του θησαυροφυλακίου της. 6 χιλιάδες νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, της Αδριατικής και των Μεσογειακών θαλασσών έχουν γίνει ένα «περιουσιακό στοιχείο» με τη βοήθεια του οποίου το ελληνικό κράτος, βυθισμένο στο χρέος, προσπαθεί να βελτιώσει τις υποθέσεις του. Λόγω της κρίσης και των χρεών, οι ιδιοκτήτες που κατέχουν το 10% των ελληνικών νησιών πωλούν την περιουσία τους.
                                                                    Το Λιμάνι του Πειραιά
Πρόσφατα, ένα κομμάτι ελέγχου στο μεγαλύτερο λιμάνι του Πειραιά αγοράστηκε από την κινεζική εταιρεία Cosco. Οι Κινέζοι άρχισαν εδώ και καιρό Αρχικά, το 2008, η Cosco έλαβε άδεια για τη διαχείριση μιας αποβάθρας του Πειραιά για 30 χρόνια για 490 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια, η συμφωνία παρατάθηκε για άλλα πέντε χρόνια και δόθηκε άδεια για την κατασκευή ενός τρίτου τερματικού σταθμού. Στη συνέχεια, η Cosco τετραπλασίασε τη μεταφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων και την έφερε σχεδόν στα 3 εκατομμύρια μονάδες ετησίως. Σύντομα αυτός ο όγκος θα αυξηθεί σε 6,2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια. Παράλληλα, εξυπηρετώντας 18 εκατομμύρια επιβάτες, ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι επιβατών στην Ευρώπη.

Για την Κίνα, η Ελλάδα αποτελεί το σημείο διέλευσης του Νέου δρόμου του μεταξιού μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Μεσογείου, ο Πειραιάς είναι το πιο κοντινό λιμάνι στο κανάλι του Σουέζ. Από εδώ είναι βολικό για το Πεκίνο να "αναπτύξει" την εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Huawei China Electronic Corporation έχει ήδη ανοίξει το κέντρο εφοδιαστικής της στον Πειραιά.

Οι Κινέζοι στην Ελλάδα πραγματοποιούν και άλλες επενδύσεις. Τον Ιούνιο του 2017, η National Electric Grid Corporation της Κίνας απέκτησε το μερίδιο 24% στην κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ADMIE της Ελλάδας αξίας 320 εκατ. Ευρώ. Το 2014, συνήφθη συμφωνία κατανόησης μεταξύ της κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας Sinohydro και της Ελληνικής Terna Energy για την ανάπτυξη έργων για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αξίας άνω των $1.200.000.000.

Τον Νοέμβριο του 2017, ο Όμιλος Shenhua συνήψε συμφωνία για την απόκτηση ποσοστού 75% σε τέσσερα αιολικά πάρκα ιδιοκτησίας του Ομίλου Copelouzos. Η ίδια η εταιρεία εκτιμά την αξία των μελλοντικών έργων που σχετίζονται με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ένα από τα πλέον συζητημένα έργα στην Ελλάδα σήμερα ήταν το "Elinnikon" - ένα φιλόδοξο σχέδιο για να μετατρέψει το πρώην πρωτεύον αεροδρόμιο σε ένα τεράστιο πάρκο. Ο επενδυτής, ο οποίος θα επενδύσει 8 δισ. Ευρώ στο έργο, έχει καταστεί διεθνής κοινοπραξία αποτελούμενη από τον κινέζικο όμιλο Fosun Group, τον αραβικό κατασκευαστή Eagle Hills και την ελληνική εταιρεία Latsis Group.


O Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Οι Αμερικανοί δεν κοιμούνται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση του στρατηγικά σημαντικού Eλληνικού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την προσδοκία να κλειδώσουν τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι Έλληνες δεν άρχισαν να πωλούν κερδοφόρα αντικείμενα υποδομής από μια καλή ζωή. Το εμπόριο της χώρας κάτω από το σφυρί ήταν το αποτέλεσμα οικονομικής κρίσης που μετατράπηκε σε χρόνια. Η μεταβίβαση κρατικής ιδιοκτησίας σε ιδιωτικά χέρια αποτελεί μία από τις κύριες προϋποθέσεις για τους διεθνείς δανειστές δανεισμού στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των κρίσιμων χρόνων, περίπου 230 χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν στη χώρα. οι επιχειρήσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν, μειώθηκαν οι δαπάνες για τις κοινωνικές ανάγκες. Το 2015 προστέθηκε η κρίση με τους μετανάστες. Η ζωή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πέρα από αυτή που ήταν. 300 χιλιάδες Έλληνες σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων εγκατέλειψαν την πατρίδα τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Οι οικονομικές προβλέψεις για ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι επίσης αισιόδοξες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε πρόσφατα τις προβλέψεις της για τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, μπορεί κανείς να ιδιωτικοποιήσει κρατική περιουσία και να πουλήσει λιμάνια, θέρετρα, νησιά σε αλλοδαπούς. Και τι θα συμβεί όταν εξαντληθούν;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου