Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

(Ω Μούσα, πες μου)... Ηλίας Ψινάκης: Από το «πάρτε τον π…» στη δημόσια συγγνώμη

Ξύπνησαν και πάλι τα φαντάσματα μιας δημαρχιακής θητείας που ξεκίνησε με τόνους γκλαμουριάς και επιδείξεις επικοινωνιακής μαγκιάς για να καταλήξουν τραγικά μέσα στις στάχτες και τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι
Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, προέβη σε δημόσια δήλωση «συγγνώμης» προς τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων-Κηδεμόνων ΑμεΑ (ΠΟΣΓΚ-ΑμεΑ), Γιάννη Λυμβαίο.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της τεράστιας αναστάτωσης που είχε δημιουργηθεί τον Αύγουστο του 2016 σε κατασκήνωση που λειτουργούσε για άτομα με αναπηρία στον Μαραθώνα. Τότε, η Ομοσπονδία είχε απευθύνει έκκληση στον κ. Ψινάκη να λάβει μέτρα, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και προσωπικό, απουσία ψύξης στο εστιατόριο και συστήματος πυρασφάλειας και διαλυμένες προσβάσεις για τα αναπηρικά αμαξίδια.
Είχε προηγηθεί «ντου» στην κατασκήνωση από τον τότε δήμαρχο που ακόμη απολάμβανε προνομιακής μεταχείρισης στα Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Ψινάκης κατήγγειλε θεούς, δαίμονες και υπαλλήλους της κατασκήνωσης λέγοντας ότι είχαν «βάλει χέρι στα τρόφιμα», «για να αυξήσουν το εισόδημά τους» και τους ζητούσε «να πάρουν τον π…».
Σύμφωνα με καταγγελίες, ο κ. Ψινάκης είχε εισβάλει στην κατασκήνωση οπλοφορώντας και συνοδευόμενος από μοτοσικλετιστές με σειρήνες που προκάλεσαν επιληπτικά σοκ σε φιλοξενούμενους ανάπηρους. Με άλλα λόγια, ο κ. Ψινάκης θέλησε να δημιουργήσει ένα άλλο θέμα, εμφανιζόμενος ως τιμωρός και διώκτης, προκειμένου να μεταθέσει τις ευθύνες.
Στην «ύστατη έκκληση» που του απηύθηνε η ΠΟΣΓΚ-ΑμεΑ στις 19/8/2016, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα απάντησε με επιστολή του στις 22 Αυγούστου. Στην επιστολή εκείνη, εν μέσω πλήθους ανορθογραφιών, όχι μόνο επαναλάμβανε πως εκείνος προσπάθησε να λύσει τα προβλήματα, αλλά άφηνε σαφείς αιχμές για τους υπαλλήλους και προσωπικά κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας, Γιάννη Λυμβαίου. Κατέληγε στην επιστολή, μάλιστα, λέγοντας: «Θα σας συμβούλευα να ρίχνατε μια ματιά στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί ηθικής αυτουργίας, μπορεί και να σας είναι χρήσιμες».
Η δημόσια συγγνώμη
Το αποτέλεσμα ήταν, μετά τη λήξη της κατασκηνωτικής περιόδου, να υποβληθεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος του Ηλία Ψινάκη, η οποία κατέληξε να δικασθεί την Πέμπτη. Τελικά, όμως η δίκη δεν έγινε καθώς η πλευρά της ΠΟΣΓΚ-ΑμεΑ απέσυρε τη μήνυση μετά τη δημόσια δήλωση συγγνώμης του πρώην δημάρχου Μαραθώνα που ανέφερε:
«Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 04 Νοεμβρίου 2016 έγκλησή σας, δημιουργήθηκε η πεποίθηση πως με πράξεις και ενέργειές μου, τελέσθηκε εις βάρος σας το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, για το οποίο ζητήσατε την ποινική μου δίωξη.
Με την παρούσα δηλώνω ενώπιον υμών, όπως έκανα και με τις από 28.12.2016 έγγραφες εξηγήσεις μου ενώπιον του κ. Εισαγγελέα, πως ουδέποτε είχα σκοπό να προβώ σε πράξεις που θα μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή σας, καθώς και σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα προσέβαλλε την Ομοσπονδία και το έργο της. Μάλιστα όπως εξ αρχής είχα δηλώσει ενώπιον αρχών, σας θεωρούσα πάντα αρωγό των προσπαθειών για ασφαλή και αξιοπρεπή αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών με αναπηρία που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του Δήμου Μαραθώνα και με κάθε αφορμή αναδείκνυα τη συμμετοχή όλων σε αυτή την προσπάθεια.
Ουδέποτε λοιπόν ήθελα να σας συκοφαντήσω ή να προβώ σε οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να βλάψει την τιμή και την υπόληψή σας ως άτομο ή να μειώσω την προσφορά της Ομοσπονδίας, τα μέλη της οποίας αγωνιούν περισσότερο από τον καθένα για την εύρυθμη λειτουργία των κατασκηνώσεων, ως γονείς και κηδεμόνες των παιδιών – ΑμεΑ που φιλοξενούνται, τουναντιόν ήθελα να αναδείξω τα προβλήματα που υπάρχουν, να βρεθούν άμεσα λύσεις και να διερευνηθούν εξ αμφοτέρων τυχόν ευθύνες προσώπων, για τους οποίους είχαν περιέλθει στη γνώση μου πληροφορίες περί άσκησης μη χρήστης διαχείρισης.
Σε κάθε όμως περίπτωση επαναλαμβάνω κατηγορηματικά, πως ούτε θεωρώ ούτε είχα πρόθεση, να αφήσω να εννοηθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ ή εσείς προσωπικά ως πρόεδρος,  παρείχατε οποιουδήποτε είδους, άμεση ή έμμεση, στήριξη ή έστω ανοχή σε πρόσωπα που, κατά την άποψή μου, συνέδραμαν στην μη χρηστή διαχείριση της κατασκήνωσης.
Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2019
Ηλίας Ψινάκης»
Πηγή: ethnos.gr/Άρης Χατζηγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου