Αντωνία Ξυνού
Χωρίς τέλος είναι οι καταδίκες σε βάρος της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, στην οποία έχει αποδοθεί και το «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης. Με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα προς τη μεγάλη δίκη, αφού δεν αργεί πλέον η ώρα που οι πρώην βουλευτές θα κληθούν να απολογηθούν για το σε βάρος τους κατηγορητήριο, η ελληνική Δικαιοσύνη συνεχίζει το έργο της αναφορικά με τις υπόλοιπες υποθέσεις.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα αρκετές εξ αυτών έχουν τελεσιδικήσει, μιας και παρά τις συνεχείς αναβολές που λάμβαναν, ήρθε πλέον η στιγμή που οι δικογραφίες με βασικούς κατηγορούμενους την τώρα διασπασμένη ηγεσία της Χρυσής Αυγής, να βρεθούν στα Πλημμελειοδικεία.
Ενδεικτική όλων η δίκη για την επίθεση σε βάρος του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη το 2013, για την οποία καταδικάστηκαν πρωτόδικα ο νυν ευρωβουλευτής Ιω. Λαγός και ο πρώην βουλευτής Νικ. Μίχος για πλημμεληματική πράξη. Ωστόσο, αυτή είναι μόλις μία από τις υποθέσεις για τις οποίες έχουν καταδικαστεί βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Με εξαίρεση μία δικογραφία που βάραινε τον «αρχηγό» Νικ. Μιχαλολιάκο για διέγερση σε τέλεση κακουργήματος η πλημμελήματος, για την οποία αθωώθηκε αμετάκλητα (σ.σ. ο Άρειος Πάγος αποφάσισε πως η ομιλία του περί «σαπουνιών» και εβραιόπουλων» το 2011 δεν ήταν ικανή να προκαλέσει διέγερση), οι υπόλοιπες είναι σε εξέλιξη.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει καταδίκη σε πρώτο βαθμό, ενώ αρκετές έχουν τελεσιδικήσει με το αποτέλεσμα να είναι επιβαρυντικό για τους κατηγορούμενους πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές. Ακόμη και η απαλλαγή λόγω αμφιβολιών των Ηλιόπουλου και Γερμενή για την επίθεση σε βάρος μικροπωλητών στη Ραφήνα, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, θα βρεθεί ξανά στις δικαστικές αίθουσες μετά από σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου.
1. Λαγός - Μίχος: Η επίθεση στο «Συνεργείο»
Πρόκειται για μία από τις υποθέσεις που απασχολούν και την δίκη της Χρυσής Αυγής, αφού η επίθεση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο αποφάσισε πριν από μερικές ημέρες την καταδίκη του Ιω. Λαγού και του Νικ. Μίχου σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Αντίστοιχα, ένοχοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία κηρύχθηκαν πέντε κατηγορούμενοι, επιβάλλοντας ποινές από 5 έως 11 μηνών. Χρειάστηκαν περίπου 10 συνεδριάσεις προκειμένου το δικαστήριο να καταλήξει στην απόφασή του, αν και η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε επικαλούμενη το νέο Ποινικό Κώδικα, την παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος όλων των κατηγορούμενων και την απαλλαγή τους.
Ωστόσο, οι τρεις δικαστές δεν υιοθέτησαν την εισήγησή της, ούτε και αποδέχθηκαν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων. Εκτός από τον Ιω. Λαγό που δεν παρέστη στο δικαστήριο, οι υπόλοιποι μετέπειτα καταδικασθέντες απολογήθηκαν, υποστηρίζοντας πως ναι μεν πήραν μέρος στη μοτοπορεία, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η επίθεση, όμως κανείς τους δεν συμμετείχε σε αυτή. Ο Νίκ. Μίχος που ανεξαρτητοποιήθηκε το 2017, απολογούμενος εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της Χρυσής Αυγής, αλλά και του συγκατηγορούμενού του και προσφάτως ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Ιω. Λαγού. Έφτασε δε, στο σημείο να αποδώσει βαρύτατες ευθύνες στον προηγούμενο συνήγορό του, καθώς «έπαιρνε γραμμή από το κόμμα» και «δεν άκουγε τις εντολές μου».
2. Παναγιώταρος - Μπαρμπαρούσης: Η κηδεία Ντερτιλή
Τελεσίδικα καταδικάστηκαν πριν μερικές ημέρες και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος και Κων. Μπαρμπαρούσης. Η υπόθεση αφορούσε στους πυροβολισμούς που είχαν σημειωθεί στην κηδεία του χουντικού πραξικοπηματία Νικ. Ντερτιλή τον Ιανουάριο του 2013, με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας να καταδικάζει τους δύο κατηγορούμενους σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών για άσκοπους πυροβολισμούς.
Κανένας από τους δύο πρώην βουλευτές δεν βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα, ωστόσο αποδέχθηκαν την κατηγορία μέσω της υπεράσπισής τους, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίζουν πως δεν ήξεραν ότι οι πυροβολισμοί είναι... ποινικό αδίκημα. Άμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου της έδρας, η οποία αφού άκουσε τον αυτοτελή ισχυρισμό του συνηγόρου, αναρωτήθηκε: «Δεν ήξεραν την ποινική προέκταση της πράξης τους, ενώ τόσοι άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους από αδέσποτες σφαίρες;».
3. Κουκούτσης: Στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή
Τελεσίδικη κατέστη και η καταδίκη του πρώην βουλευτή Δ. Κουκούτση, αφού ο κατηγορούμενος δεν βρέθηκε καν στο δικαστήριο για να υποστηρίξει την έφεση κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης που του είχε επιβληθεί. Το Πλημμελειοδικείο Αθήνας απέρριψε την έφεση και έτσι παραμένει σε ισχύ η πρωτόδικη απόφαση, με την οποία ο τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση.
Η κατηγορία αφορούσε σε επίθεση που είχε δεχθεί αντιπροσωπεία του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου στο προαύλιο της Βουλής, τον Αύγουστο του 2012, στην οποία συμμετείχε και ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Π. Κωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, ο Δ. Κουκούτσης επιτέθηκε λεκτικά κατά του Π. Κωνσταντίνου υποστηρίζοντας ψευδώς πως εκείνος είναι «ο εμπρηστής της Μαρφίν», θέση την οποία δημοσίευσε και στο διαδίκτυο.
4. Σαχινίδης: Συκοφαντίες στη Βουλή
Ανυποστήρικτη έμεινε και η έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης για το πρώην βουλευτή Πέλλας, Γ. Σαχινίδη, ο οποίος ωστόσο δεν εμπλέκεται τη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση. Ο Γ. Σαχινίδης καταδικάστηκε έτσι τελεσίδικα σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, για τα όσα ο ίδιος είχε υποστηρίξει από το βήμα της Βουλής σε βάρος της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλη.
Μάλιστα, η τελευταία είχε προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του, καθώς την είχε χαρακτηρίσει «Στα-Λιάνα» κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ενώ την είχε αποκαλέσει και ηθική αυτουργό της δολοφονίας των Φουντούλη - Καπελώνη, επειδή είχε πει το αντιφασιστικό σύνθημα «Από το Πέραμα ως το Κερατσίνι, φασίστας δεν θα μείνει».
+1 Η μήνυση Σταύρου
Το Νοέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά η δίκη κατά του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νικ. Μιχαλολιάκου, και του Ηλ. Κασιδιάρη, οι οποίοι θα καθίσουν στο εδώλιο μετά από μήνυση του πρώην στελέχους της οργάνωσης, Ηλία Σταύρου.
Ο τελευταίος, υποψήφιος βουλευτής το 2012 και μετέπειτα επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή, αποτελεί σημαντικό μάρτυρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς έχει καταθέσει για τα όσα συνέβαιναν εντός του κόμματος καθώς και πώς ο ίδιος αποφάσισε να απεμπλακεί όταν διεπίστωσε έκνομες ενέργειες.
Ο Ηλ. Σταύρου είχε καταθέσει μήνυση του 2014 κατά των διαχειριστών της σελίδας της Χρυσής Αυγής, όπου είχαν αναρτηθεί κείμενα που τον παρουσίαζαν ως «ψυχικά άρρωστο». Το αδίκημα που έχει αποδοθεί στους Νικ. Μιχαλολιάκο και Ηλ. Κασιδιάρη είναι αυτή της συκοφαντικής δυσφήμισης. Παρά το ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος παραγραφής, το Μονομελές Πρωτοδικείο ανέβαλε λόγω παρέλευσης ωραρίου την υπόθεση, η οποία δεν έχει εκδικαστεί ούτε σε πρώτο βαθμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου