Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Όταν ο Καμί απευθυνόταν στο φίλο του, Σαρτρ


Πρόκειται για δύο από τους πιο επιφανείς και αναγνωρισμένους Γάλλους φιλοσόφους του περασμένου αιώνα. Και οι δύο έγραψαν βιβλία, ανέβασαν θεατρικά έργα, δούλεψαν ως δημοσιογράφοι και ανέλαβαν την αρχισυνταξία εντύπων κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η σχέση τους ξεκινά από πολύ νωρίς, όταν η Γαλλία βρισκόταν ακόμη υπό γερμανική κατοχή, όμως οι αντιπαραθέσεις τους με αφορμή τον Ψυχρό Πόλεμο ήταν εκείνες που έμειναν πιο έντονα χαραγμένες στη δημόσια πολιτική ζωή της Γαλλίας και της Ευρώπης.
Μια επιστολή του συγγραφέα του "Ξένου" (L'etranger) την άνοιξη του 1951, άγνωστη μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό και που απευθυνόταν στον Σαρτρ, υπογραμμίζει πως οι δύο άσπονδοι εχθροί της φιλοσοφίας και του δημόσιου πολιτικο-φιλοσοφικού βίου των Παρισίων, υπήρξαν για την ακρίβεια πολύ καλοί φίλοι. 
Ο Αλμπέρ Καμί έστειλε την επιστολή στην οποία ξεκινούσε το γράμμα του με την προσφώνηση "Αγαπητέ Σαρτρ" και ολοκλήρωνε γράφοντας "σου σφίγγω το χέρι" και μιλούσε σε αυτό για το θεατρικό έργο του Σαρτρ, "Le Diable et le bon dieu" που έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι το 1951. Η επιστολή ήταν κρεμασμένη σε κορνίζα πάνω από το τζάκι ενός ιδιώτη που την είχε στην κατοχή του από το 1970 και πουλήθηκε πριν μόλις μια εβδομάδα σε Γάλλο συλλέκτη, ο οποίος και διαθέτη μια αξιομνημόνευτη συλλογή με έργα του Αλμπέρτ Καμί. Ο Καμί πρότεινε μάλιστα μια νέα ηθοποιό για το νέο έργο του Σαρτρ, την Ισπανίδα Aminda Valls, της οποίας εξήρε το ήθος και την ανθρωπιά.

Αν και σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, Σαρτρ και Καμί, συναντήθηκαν πριν τελειώσει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος στο υπό κατοχή Παρίσι και μαζί με την Σιμόν Ντε Μποβουάρ περνούσαν αρκετό από το χρόνο τους στο θρυλικό Καφέ Ντε Φλορ. Άλλωστε, μόλις πριν ένα χρόνο άλλο ένα σημείωμα, δείγμα της στενής αλληλογραφίας των δύο ανδρών είδε το φως τη δημοσιότητας.

Η ρήξη στη σχέση τους ήρθε μετά την αποκατάσταση της ειρήνης, με αφορμή της θέσεις του Σαρτρ απέναντι στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως φαίνεται ο Γάλλος διανοούμενος δεν μπορούσε να καταδικάσει αυτή την πρακτική του υπαρκτού Σοσιαλισμού. Όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε αργότερα, ενώ ο Ζαν Πολ Σαρτ πήρε το μέρος της Σοβιετικής Ένωσης στον αυξανόμενο Ψυχρό Πόλεμο, ο Καμί προτίμησε να πάρε "το μέρος της ζωής"! "Είμαι ενάντια σε έναν νέο πόλεμο. Η επανάσταση σήμερα σημαίνει να ξεσηκώνεσαι ενάντια στον πόλεμο".
Η αντιπαράθεσή τους σε αυτό το πεδίο υπήρξε σκληρή και έντονη και η απάντηση του Σαρτρ στον "Επαναστάτη" του Καμί ήταν σφοδρή και τόσο ανελέητη που ο τελευταίος θεώρησε πως έπληττε ανεπανόρθωτα τη φιλία τους. Ο Σαρτρ λέγεται μάλιστα πως φρόντισε να καταστρέψει και το μεγαλύτερο μέρος της αλληλογραφίας τους.
Οι δύο διανοητές του 20ου αιώνα, τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ - ο Καμί το 1957 και ο Σαρτρ πέντε χρόνια αργότερα - με τον Σαρτρ να αρνείται να το παραλάβει ισχυριζόμενος πάντως πως δεν το έκανε από προσωπική ευθιξία για το γεγονός πως ο Αλμπέρτ Καμί το είχε λάβει πρώτος.

Δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατο του Αλμπέρτ Καμί, ο 70χρονος πλέον Ζαν Πολ Σαρτρ, ερωτώμενος για τη σχέση του με τον συγγραφέα του "Ξένου", απάντησε: "Ήταν πιθανότητα ο τελευταίος καλός μου φίλος"!
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/otan_o_kami_apeythynotan_sto_filo_toy_sartr.3165115.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου