Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Με καλάσνικοφ η επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Έξι προσαγωγές από την Αντιτρομοκρατική


Έξι προσαγωγές υπόπτων έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την περιοχή του Χαλανδρίου για την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα, στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι δράστες χρησιμοποίησαν καλάσνικοφ. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο αστυνομικός φρουρός στο σπίτι του Γερμανού διπλωμάτη, οι δράστες ήταν τέσσερα άτομα, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον του σπιτιού χωρίς να στοχεύσουν ή να πειράξουν τον ίδιο και οι σφαίρες πήγαν όλες στον τοίχο, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή ζημιές στην κατοικία.
 
Ο αστυνομικός δήλωσε ότι δεν αντέδρασε, γιατί απέναντι είναι κατοικίες και υπήρχε κίνδυνος για τραυματισμούς πολιτών. Οι δράστες μετά τους πυροβολισμούς έφυγαν από την οδό Χίου, προς την οδό Αποστολοπούλου.
Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας και στο σημείο έφτασαν περιπολικά και άλλες αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή, ενώ έγινε άμεσα μια προσαγωγή και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες πέντε που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
Με τον Γερμανό πρέσβη επικοινώνησε τηλεφωνικά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, που επίσης τηλεφώνησε στον κ. Ντολτ.
Περισυνέλεξαν 60 κάλυκες καλάσνικοφ
Με 60 σφαίρες απο καλάσνικοφ "γάζωσαν" την οικία του Γερμανού πρέσβη, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, οι δράστες της νυχτερινής επίθεσης.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, περισυνέλεξαν από το σημείο 60 κάλυκες των 7,62 χιλιοστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για εξέταση και βαλλιστική έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που ασχολούνται με την υπόθεση, λόγω του μεγάλου αριθμού των σφαιρών, εκτιμούν ότι οι δράστες της επίθεσης χρησιμοποίησαν δύο καλάσνικοφ, ή άλλαξαν γεμιστήρα. Αυτό θα διευκρινιστεί από την έρευνα στην Εγκληματολογική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι δράστες ήταν τέσσερα άτομα, τα οποία προσέγγισαν την οικία του Γερμανού πρέσβη, περνώντας μέσα από την πυλωτή πολυκατοικίας επί της οδού Χίου και βγήκαν ακριβώς απέναντι από το σπίτι, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
Από το σημείο αυτό, «γάζωσαν» την κατοικία, χωρίς να πυροβολήσουν τον αστυνομικό φρουρό, που ήταν μέσα στο φυλάκιο.
Όλες οι σφαίρες χτύπησαν το σπίτι του πρέσβη στον τοίχο και στην εξωτερική είσοδο, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, ή σοβαρές ζημιές. Οι δράστες μετά την επίθεση διέφυγαν πιθανόν με μοτοσικλέτες, προς την οδό Αποστολοπούλου.
Σε εξέλιξη οι έρευνες. Κανένα στοιχείο για την ταυτότητα των δραστών
Από τα έξι άτομα που προσήχθησαν αργότερα από την περιοχή, δεν έχει προκύψει κάτι μέχρι στιγμής.
Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα των δραστών οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας περιμένουν κατ' αρχήν τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας για να δουν αν το όπλο ή τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη ένοπλη επίθεση.
Ωστόσο, όπως λένε, η σημερινή επίθεση θυμίζει την επίθεση εναντίον των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, στις 14 Ιανουαρίου του 2013 στη λεωφόρο Συγγρού, όπου αρχικά οι δράστες είχαν αποπειραθεί να τα χτυπήσουν με ρουκέτα RPG και στη συνέχεια πυροβόλησαν με καλάσνικοφ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αρκετούς μηνες μετά, με προκήρυξη, η οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ).
Επίθεση με καλάσνικοφ και με μεγάλο αριθμό σφαιρών (100), είχε γίνει όμως παλιότερα και στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής, και την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση ΟΠΛΑ.
Τις απορίες για την ταυτότητα της οργάνωσης πάντως θα λύσει κάποια προκήρυξη, που αναμένεται ότι θα σταλεί για ανάληψη ευθύνης.
Υπενθυμίζεται ότι επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη είχε σημειωθεί και από τη 17 Νοέμβρη, την Κυριακή 16 Μαΐου του 1999, όπου εκτοξεύτηκε ρουκέτα που καρφώθηκε στη στέγη.
Τότε ήταν και η πρώτη φορά που βρέθηκαν ίχνη της οργάνωσης, αφού είχαν εντοπιστεί κηλίδες αίματος του χειριστή του εκτοξευτήρα.
Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών
Την απόλυτη καταδίκη του για το συμβάν της τρομοκρατικής επίθεσης με πυροβολισμούς κατά της γερμανικής πρεσβευτικής κατοικίας στο Χαλάνδρι, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί με τον Γερμανό πρέσβη Β.Ντολτ.
Αυτή την ώρα, κατόπιν εντολών του κ. Βενιζέλου, βρίσκεται στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.
Όπως ανέφερε στον κ. Ντολτ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τον αποτροπιασμό της και την απόλυτη καταδίκη της σημερινής άνανδρης τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία είχε ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες σύντομα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου