Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ο Γερμανός Γκ. Γκίζι του Die Linke υπερασπίζεται την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑΤα χρήματα από τα «πακέτα διάσωσης» της Ελλάδας, ρέουν στις τράπεζες και στα «hedgefunds» και ο απλός Έλληνας δεν έχει πάρει τίποτε από αυτά, δηλώνει ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, Γκρέγκορ Γκίζι, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται ποτέ να τα ξαναδούμε».


Στη συνέντευξη, που σχεδόν στον σύνολό της είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, ο Γκρέγκορ Γκίζι, υπεραμυνόμενος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως και βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αποπληρώσει το χρέος, όμως θέλει επίσης να δώσει τέλος σε αυτό το είδος της πολιτικής λιτότητας και δεν ζητά επιπλέον χρήματα, αλλά θέλει να κατευθύνει τα χρήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν επενδύσεις. Και θέλει επίσης, να πατάξει τη φοροδιαφυγή ώστε να αυξήσει τα έσοδα και να αποπληρώσει το χρέος και καθοριστικό για αυτό είναι η ανάπτυξη, κάτι που όλοι το γνωρίζουν στην Ευρώπη από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ.

Ο κ. Γκίζι επισημαίνει πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας και του γεγονότος ότι για τους πλούσιους -«σε 2.000 οικογένειες ανήκει το 80% του πλούτου» - δεν υπάρχουν φόροι και αν υπάρχουν δεν καταβάλλονται και άρα αυτοί που προκάλεσαν την κρίση δεν καλούνται να πληρώσουν αλλά το βάρος έχουν να σηκώσουν μόνον οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι. Προσθέτει δε, πως μπορεί στην Ελλάδα να υπήρχε μεγάλο χρέος, όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι τράπεζες, τα «Hedgefunds» και οι κερδοσκόποι προκάλεσαν την κρίση, αρχικά με μια χρηματοπιστωτική κρίση, για το ξεπέρασμα της οποίας τα κράτη, διαθέτοντας κεφάλαια στις τράπεζες, υπερχρεώθηκαν.

Ο ίδιος ο κ. Γκίζι δηλώνει πως εξοργίζεται ακούγοντας τον όρο «κρίση χρέους», που παραπέμπει σε συνταξιούχους, σαν αυτοί να είχαν πάρει υπερβολικά χρήματα, τη στιγμή που την κρίση προκάλεσαν οι τράπεζες.

Σημειώνοντας, πως Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συντήρησαν τη διαφθορά και δεν καταπολέμησαν τη φοροδιαφυγή, τονίζει στη συνέχεια ότι ο Αλέξης Τσίπρας, καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή και αυξάνοντας τα έσοδα, θέλει να επενδύσει στην παιδεία, στη ναυτιλία, στον τουρισμό, καθώς μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση, ενώ οι άλλοι μειώνουν μισθούς και συντάξεις και αποδομούν το κοινωνικό κράτος.

Όμως με αυτό τον τρόπο, λέει ο ηγέτης του Κόμματος της Αριστεράς, μειώνεται η αγοραστική δύναμη, μειώνονται οι φορολογικές εισπράξεις και προκύπτει εύλογα το ερώτημα «πώς θα μπορέσει έτσι ποτέ η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος;». Ο κ. Γκίζι επισημαίνει πως τα σενάρια για αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την οποία δεν επιθυμεί η πλειοψηφία των Ελλήνων, συνδέονται με την επιδίωξη επηρεασμού των ελληνικών εκλογών, καθώς κάποιοι ελπίζουν σε μια επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι τώρα θα πρέπει να αφεθούν οι Έλληνες να αποφασίσουν μόνοι τους και κατόπιν όλοι πρέπει να συνεργαστούν με την κυβέρνηση που θα προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου