Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

''Η Μέρκελ απέτυχε''





Επικριτικός έναντι των πολιτικών επιλογών της διαδόχου του, Άνγκελα Μέρκελ, για το ζήτημα της Ελλάδας, εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Σρέντερ θεωρεί αποτυχημένη τη συνταγή της Μέρκελ τόσο για την Ελλάδα όσο και για την πολιτική που επιβάλλει στην Ευρώπη. «Όσα η κυβέρνηση του Βερολίνου επιβάλλει στην Αθήνα δεν έχουν ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό νόημα» υπογράμμισε.

«Πολλά εξαρτώνται από το πώς οι Έλληνες θα ψηφίσουν σε δύο εβδομάδες, αν θέλουν να τους σώσουμε. Αν προκύψει μια κυβέρνηση έτοιμη να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα. Αλλά, όπως είπα, θα χρειασθεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ο πρώην καγκελάριος εκτιμά ότι «το σοβαρότερο λάθος που κάναμε, είναι ότι αφήσαμε μετέωρη την 
κυβέρνηση Παπανδρέου» και εξηγεί:

«Είχε πει: "Δώστε μου περισσότερο χρόνο". Τώρα, όλοι οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι όλα αυτά δεν γίνονται μέσα σε μία νύχτα. Θα έπρεπε να πούμε αμέσως ότι θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αναμορφώσουν τη χώρα, αλλά, παράλληλα, ότι πρέπει να μπορέσουν να το κάνουν βαθμιαία. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, ασκούμε μόνον πίεση στην Αθήνα».

Τέλος, αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, σημειώνει ότι η Μέρκελ πάντα βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τα γεγονότα και ότι ενεργεί σκεπτόμενη την πολιτική συγκυρία στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου