Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

«Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι...» (photos, videos)

«Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι...» (photos, videos)

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 - 15:46
Συνέδεσε το όνομά του με τον Ολυμπιακό, παρότι εργάστηκε, ως προπονητής, σε πολλές, πολλές ομάδες. Κάθε τι ερυθρόλευκο ήταν πάντοτε για τον ίδιο αιτία… να τσακωθεί με όποιον ήταν απέναντι σε αυτό… Μέγας υπερασπιστής της ερυθρόλευκης ιδέας. Η καρδιά του χτυπούσε πάντα Ολυμπιακά και η οικογένεια του Θρύλου είναι, πλέον, φτωχότερη… Ο Νίκος Αλέφαντος, δεν είναι πια ανάμεσά μας… Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία, 81 ετών, σήμερα Τρίτη, 23 Ιουνίου του 2020…

Φόρεσε για 30 φορές τη φανέλα του Ολυμπιακού, ως ποδοσφαιριστής, της σεζόν 1958-59, παίζοντας στο κέντρο… Ο Νίκος Αλέφαντος λάτρευε τον Θρύλο και τον υπηρέτησε, από το πόστο του προπονητή, σε τρεις διαφορετικές θητείες! Η πρώτη ήταν από την 1η Δεκεμβρίου του 1983, έως και τις 12 Μαρτίου του 1984 (για την αγωνιστική περίοδο 1983-1984). Πρόεδρος του Θρύλου ήταν, τότε, ο Σταύρος Νταϊφάς, ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία, παρότι δεν είχαν και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις… Σε 14 αγώνες (12 για το Πρωτάθλημα και 2 για το Κύπελλο) ο Αλέφαντος είχε απολογισμό 9 νίκες, 3 ήττες και 2 ισοπαλίες με τέρματα 23-9.
Η δεύτερη θητεία του, στον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν μεγαλύτερη σε διάρκεια και ήρθε περίπου μετά από μία δεκαετία… Και παραπάνω. Κάθισε στον πάγκο του Θρύλου από τις 27 Ιανουαρίου 1994, μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 1994, προπονώντας την ομάδα για δύο διαφορετικές σεζόν, με πρόεδρο, τότε, τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Αλέφαντος ήταν ο πρώτος προπονητής της νέας, τότε, εποχής στον Ολυμπιακό, αφού αρχικά παρέμεινε ο Λιούμπομιρ Πέτροβιτς, υπηρεσιακός, αργότερα, ο Κώστας Πολυχρονίου και στη συνέχεια ανέλαβε ο Αλέφαντος. Σε 19 αγώνες (15 για το Πρωτάθλημα, 3 για το Κύπελλο και 1 για το Κύπελλο UEFA) ο Αλέφαντος είχε απολογισμό 11 νίκες, 5 ήττες και 3 ισοπαλίες, με τέρματα 40 υπέρ και 17 κατά.
Η τρίτη θητεία, στον πάγκο του Θρύλου, σημαδεύτηκε από το… πρωτάθλημα του Δούρου. Το μεγάλο παράπονο, του Έλληνα τεχνικού, ο οποίος όποτε βρισκόταν στον πάγκο του Θρύλου, ήταν σαν… αγρίμι! Η «κλοπή του αιώνα» είχε χαρακτηρίσει εκείνο το 2-2 στη Λεωφόρο, με τη διαιτησία του Δούρου να αφήνει τον Νίκο Αλέφαντο ωρυόμενο και σε απόγνωση! Το αριθμητικό πλεονέκτημα που πήρε ο ΠΑΟ, με την αποβολή του Τζιοβάνι και όχι και του Κυργιάκου, αλλά και το πιθανό 3-1 που θα γινόταν σε εκείνο το σημείο, αποδείχθηκαν καθοριστικά, για την έκβαση του ματς. Ο ΠΑΟ πήρε στο τέλος το 2-2, διατήρησε διαφορά δύο βαθμών, 4 «στροφές» πριν το φινάλε της σεζόν και ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να φτάσει στον τίτλο, χάνοντας, όμως και το Κύπελλο. Σε 10 αγώνες (7 για το Πρωτάθλημα και 3 για το Κύπελλο), από τις 19 Μαρτίου 2004 μέχρι τις 31 Μαΐου 2004, ο απολογισμός του Αλέφαντου ήταν 7 νίκες, 1 ήττα και 2 ισοπαλίες, με τέρματα 21 υπέρ και 8 κατά.
Πέραν του Ολυμπιακού, ο αγαπημένο κυρ Νίκος, του ελληνικού ποδοσφαίρου φόρεσε τη φανέλα των ΠΑΟ Ρουφ, ΑΕ Χαλανδρίου, Ατρομήτου Πειραιά, Ολυμπιακού Χαλκίδας, Παναιγιάλειου, Πανελευσινιακού και Βύζαντα. Η λίστα με τις ομάδες που προπόνησε είναι, πραγματικά, τεράστια και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, η Ξάνθη, ο ΟΦΗ, ο Πιερικός, η Καστοριά, ο Πανιώνιος, η Δόξα Δράμας, ο ΑΠΟΕΛ, η ΑΕΛ, ο Ιωνικός, ο Απόλλων Καλαμαριάς, ο ΠΑΣ Γιάννινα, η Παναχαϊκή, ο Φωστήρας, ο Εθνικός Αστέρας, ο Ηρακλής και άλλες…
Προπονητής, ο οποίος ειδικά στον πάγκο του Θρύλου, όπου είχε και μέγιστη προβολή, άφησε… προίκα, από πάμπολλα ποδοσφαιρικά περιστατικά, ατάκες και όχι μόνο! Τραβούσε, συχνά-πυκνά, επάνω του, τα φώτα της δημοσιότητας, όχι μόνο για καθαρά αγωνιστικούς λόγους, αφού, όπως προείπαμε, δεν δίσταζε ΠΟΤΕ να τα βάλει, με όποιον τολμούσε να πειράξει τον Ολυμπιακό!
Μέγας Ολυμπιακός, λοιπόν, δεν έκρυψε ποτέ τη λατρεία του, για τον μεγαλύτερο ελληνικό Σύλλογο, τον οποίο υπηρέτησε πάντοτε με σθένος και με τον οποίο ασχολούταν διαρκώς, μέχρι το τέλος της ζωής του… Αντίο κύριε Νίκο, μέγα Ολυμπιακέ. Η οικογένεια του Θρύλου και το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε ευχαριστούν για «Τα Πάντα Όλα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου