Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Νέα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το Μάτι!!!

δίωξη
Ποινικές διώξεις σε 20 άτομα για τη φωτιά στο Μάτι
Νέα δίωξη, για κακούργημα κατά συγκεκριμένων προσώπων, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζήτησε ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο των ερευνών, Αθανάσιος Μαρνέρης, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Αναβάθμιση του κατηγορητηρίου με δίωξη για κακούργημα σε βάρος προσώπων που ερευνώνται για τη φονική φωτιά στο Μάτι, ζήτησε ο ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, που χειρίζεται τον φάκελο των ερευνών. Ο κ. Μαρνέρης ζήτησε την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από Πλημμέλημα  σε Κακούργημα, καθώς, κρίνει ότι, πρέπει να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη κατά ορισμένων προσώπων, για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Η νέα δίωξη αφορά ενέργειες και παραλείψεις υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας.

Το αίτημα του ανακριτή, συνδέεται με τα πρόσωπα που είχαν την ευθύνη για τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης και διαχείρισης της κατάστασης στις 23 Ιουλίου 2018 και  μελετάται από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, που θα έχει και τον τελικό λόγο για την αναβάθμιση ή μη του κατηγορητηρίου.
Τα αδικήματα αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
Υπενθυμίζεται ότι, κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος είχαν απαγγελθεί σε βάρος 20 κρατικών λειτουργών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν μετά από την έρευνα των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου.
Στις 23 Ιουλίου 2018, φλόγες που κατέβαιναν, με απίστευτη ταχύτητα, από την Πεντέλη, πέρασαν από τον Νέο Βουτζά και σύντομα έφτασαν στο Μάτι, προκαλώντας την πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, τραγωδία, καθώς 105 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, δεκάδες τραυματίστηκαν, δεκάδες έμειναν παραμορφωμένοι για όλη τους τη ζωή (σωματικά και ψυχικά)  ενώ οι εκτεταμένες υλικές καταστροφές ήσαν ανυπολόγιστες!!!  Ο  υδράργυρος,  εκείνη την ημέρα, είχε  βάλει  τ’άρβυλά του και σκαρφάλωσε τις κορυφογραμμές. Ο ορίζοντας, πυρρόχρους,  προάγγελος της  φλόγας  που κατέκαψε, απ’  άκρη  σ’  άκρη  την  Αττική   και την  εθνική  μας  υπερηφάνεια…  Το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου, τα ταχυφλεγή  δάση  μας  έγιναν  παρανάλωμα  του πυρός, παρασύροντας  στον  εωσφορικό,  μακάβριο  χορό  τους, ανθρώπους, ζώα,  περιουσίες! Η  νύχτα  να  φλέγεται κι  η  μέρα  να  ξημερώνει  νύχτα… Παχύ  στρώμα  καπνού  και  σκόνης  κάλυπτε  τα  πάντα  και  πάνω  ψηλά  το κόκκινο, ματωμένο φεγγάρι…
Στις  καπνισμένες  οθόνες  των  τηλεοπτικών  καναλιών,  τις  συγκλονιστικές  εικόνες  της  φωτιάς,  ακολουθούσαν  οι  συγκλονιστικές  αφηγήσεις των  ανθρώπων  και  οι  αγωνιώδεις  προσπάθειές  τους, μέσα στο  μαύρο τοπίο,  να  σωθούν και να σώσουν  ό,τι  μπορούσαν…
Κυβέρνηση και Περιφέρεια, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πολιτική Προστασία και σε μια σειρά ιθυνόντων, που αντί να πράττουν το καθήκον τους έναντι των πολιτών και της πατρίδας, ασχολούνταν με το να κάνουν τα υπεσχημένα έναντι των δανειστών και των πάσης φύσεως πατρόνων,  πλειστηριασμούς και τους παράνομους ΧΥΤΑ…
Το βράδυ της Δευτέρας, μετά τις 23:30, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε  στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Εκεί, συγκάλεσε για την τραγωδία που εξελισσόταν «Συντονιστικό» (κατ’ ευφημισμό…) . Τραγέλαφος για όσα διαμείβονταν εντός και σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.  Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτούσε τον αμήχανο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Τόσκα, τι ώρα θα ξεκινούσαν οι πτήσεις και ποιες χώρες θα μας στείλουν αεροπλάνα, ενώ την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι υπουργοί  του απαντούσαν σε μηνύματα στα κινητά τους! Το… διαχειριστικό της κρίσης συμπλήρωναν τα εμφιαλωμένα νερά και οι σημειώσεις που κρατούσε ο πρωθυπουργός. Και μετά από λίγο απέδωσε την καταστροφή σε ένα «ασύμμετρο φαινόμενο…»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου