Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Ο αμπελοφιλόσοφος «Μετανοείτε» Ράμφος

[Επιστολή της Ορτενσίας Βερτολόττη, πρώην ερωμένης του Εμμανουήλ Ροΐδου]





Προς τους διαχειριστές του ιστολογίου Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές.
Ερμούπολη, Σύρος 02.04.2020
Δεν ξέρω τι μπορεί να συζήτησε Πρωθυπουργός πρόσφατα με τον αμπελοφιλόσοφο Ράμφο. Αφού κάποιος ρηχός από τους επικοινωνιολόγους του Μαξίμου εντυπωσιάστηκε διαβάζοντας τα ραμφίσματά του, ότι «ο κορονοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε ευλογία», συμβούλεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τηλεφωνήσει στον Φιλόσοφο των Εφημερίδων και των Καναλιών να συζητήσουν, λες κι ο Πρωθυπουργός έχει χρόνο για χάσιμο σε αυτές τις συνθήκες. Αυτόν τον Γκουρού κυριών βορείων προαστίων, με το ιδιόκτητο εκκλησάκι στη βίλα του, τον θεωρούν στην Ελλάδα «φιλόσοφο»! (Θα θυμάστε, λίγο παλιότερα όταν είχε ρεύμα το «Ποτάμι», που ο «φιλόσοφος» καβάλα στο κύμα έδωσε μια λαϊκή απογευματινή με τον Σταύρο Θεοδωράκη). Ο εκ των Πατέρων της «Νεορθοδοξίας» ξαναχτύπησε αυτές τις μέρες επανειλημμένως. Τα καλύτερα όμως τα είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (30.3.2020). Παραθέτουμε μια επιλογή από το νέο επεισόδιο «Ο Καραγκιόζης Φιλόσοφος»:

«Εχουμε άπλετο χρόνο με την έννοια μιας εμπροσθοβαρούς κινήσεως, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να καταλάβουμε ότι ο εμπροσθοβαρής χρόνος προς το άπειρο δεν είναι η καλύτερη εφαρμογή του χρόνου. Ο χρόνος της ψυχής είναι πάντα ο καλύτερος. Γι’ αυτό και τώρα δεν λέμε τρέξτε, αλλά κάντε υπομονή, πάρτε αποστάσεις. Είναι ένας καινούργιος, υπαρξιακός, χρόνος που μας ζητάει σταθερά ενηλικίωση. Η κίνηση προς το άπειρο με μεγάλες ταχύτητες προϋποθέτει και αχανείς χώρους. […] Τώρα που κατοικούμε σε καραντίνα στα δωμάτιά μας και είμαστε υποχρεωμένοι να συναντηθούμε πρέπει και να συν-χωρεθούμε για να μπορέσουμε να μη στενοχωριόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό να συγχωρεθούμε αν θέλουμε να μπούμε σε μη καταθλιπτικές λογικές των πραγμάτων. […] Ο άπειρος χρόνος είναι η απόλυτη διάσπαση στο διηνεκές. Η αρρώστια τώρα μας λέει ότι είναι ώρα να σκεφτείτε, να μπορείτε να κερδίσετε μια ενότητα ζωής μέσα σας και όχι μια ενότητα ζωής απέξω. […] Η απομόνωση, η συνάντηση με την ενότητά σου, είναι παλιό φαινόμενο της ανθρωπότητας. Δεν είναι βέβαιο ότι κερδίζεις σε ενότητα διαχεόμενος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο φόβος για τον ιό είναι η διασπορά του. Η άμυνά μας πρέπει να είναι η ενότητά μας […] Βλέπω μια κοινωνία όπου η Ευρώπη παίρνει σοβαρές αποφάσεις και προχωράει στην ενότητά της. Όπου οι πολιτισμικές ανάγκες είναι πολύ σοβαρές και πρέπει όλοι να ανασυντάξουν τον ανθρωπισμό τους ώστε να χωράει το πρόβλημα της δοκιμασίας των ιών και της εσωτερικής διαχύσεως και διασπάσεως […] Είμαστε στην ασφάλεια της ευθύνης, δηλαδή ελευθερία στο τετράγωνο. Ποτέ δεν υπάρχει υπερβολή στο ουσιώδες. […] Ο Χριστός στον Μυστικό Δείπνο ζητούσε να ελευθερωθεί ο κόσμος από την αγωνία του νοήματος της ζωής. Μοιράζοντας το ψωμί και το κρασί στους μαθητές του, τους ζητούσε να μοιραστούν την ελευθερία του. […] Πρέπει να καταλάβουμε ξανά τα ιδρυτικά χαρακτηριστικά αυτού του Μυστηρίου. Η αγωνία του κόσμου για τον θάνατο με τη συμμετοχή στο σώμα του Χριστού ήταν συμμετοχή στην ελευθερία του από την ενοχή του προπατορικού αμαρτήματος. Αυτό πρέπει να το ξανασκεφτούμε. […] Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για μια αρρώστια κλεισούρας, που προκαλεί αδυναμία στο αναπνευστικό σύστημα όπως οι μηχανισμοί του κάθε αποκλεισμού, ιδεολογικού, δογματικού, ολοκληρωτισμού. Στην πραγματικότητα η αρρώστια μάς λέει “ανοίξτε” μέσα από τα διαμερίσματα, πάρτε επάνω σας το βάρος του εαυτού σας».
Δίπλα του έπαιζε η φθαρμένη κασέτα του Καζαντζίδη της Νεορθοδοξίας, του διαβόητου θεολόγου Γιανναρά-«Μετανοείτε Αμαρτωλοί Δυτικόφιλοι», αενάως τους ίδιους αηδιαστικούς ψαλμούς, πάντα από τον Άμβωνα της Καθημερινής: «Μεταφυσική αοπλία». Ο επόμενος: «Ο κορονοϊός ξετινάζει τα κηρύγματα». Μπορείτε να βάλετε την κασέτα και ανάποδα. Τα ίδια κηρύγματα θα παίζει.
Μετά Τιμής

Ορτενσία Βερτολόττη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου