Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Θα σφραγιστούν τα παράνομα καταφύγια των χρυσαυγιτών στη Ραφήνα

Thumb_issue_777
Προς σφράγισμα οδεύουν τα παράνομα καταφύγια σκύλων που κατασκεύασαν οι νεοναζιστές της ΧΑ στη Ραφήνα (στα όρια με τη Λούτσα), αφού μετά τις τεκμηριωμένες καταγγελίες μας και τη συνεχή πίεσή μας, οι αρμόδιες αρχές αναγκάστηκαν να ενεργήσουν. Δεν υπάρχει πια περιθώριο για κανέναν να κάνει το κορόιδο. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνού.

Ο Ε. Μπουρνούς γνώριζε ότι ο ηθοποιός Πετρόχειλος μαζί με τη Ζαρούλια και άλλους χρυσαυγίτες κατασκεύασαν τα τρία από τα τέσσερα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς στο δήμο του, για τα οποία μιλήσαμε με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι χρυσαυγίτες κατασκεύασαν αυτά τα καταφύγια δίπλα από ένα δημοτικό καταφύγιο, που και αυτό δεν είχε άδεια, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη (16 Ιούλη).

Γνωρίζαμε ότι ενώ οι δήμοι, σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να κατασκευάζουν καταφύγια ζώων συντροφιάς στην περιοχή ευθύνης τους, δεν το κάνουν, λόγω λειψής κρατικής χρηματοδότησης, και αφήνουν τους κατ’ επάγγελμα φιλόζωους να οργιάζουν κατασκευάζοντας παράνομα καταφύγια. Το πιο προκλητικό σ’ αυτή την ιστορία είναι ότι οι δήμαρχοι και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των ελεγκτικών μηχανισμών για τη λεγόμενη ευζωία των ζώων συντροφιάς δήλωναν άγνοια, επικαλούμενοι τόσο το λειψό προσωπικό όσο και τις πολλές αρμοδιότητες με τις οποίες τους έχουν χρεώσει οι κυβερνήσεις.

Οι δήμαρχοι, που κάθε άλλο παρά αφελείς είναι, γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι οι κατ’ επάγγελμα φιλόζωοι κατασκευάζουν παράνομα καταφύγια, στα οποία συγκεντρώνουν μαζικά αδέσποτα ζώα, κυρίως σκύλους, με σκοπό να τα εξάγουν σε χώρες της ΕΕ. Δήθεν για υιοθεσία, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ιδιαίτερα κερδοφόρο εμπόριο. Γι’ αυτό και αυτοί οι κατ’ επάγγελμα φιλόζωοι προσπαθούν να εξαφανίσουν κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες που υπάρχουν στο ισχύον νομικό πλαίσιο (γράψαμε αναλυτικά την προηγούμενη βδομάδα).

Οταν στις 7 Ιούλη, τη μέρα των εκλογών, επισκεφτήκαμε τα τέσσερα παράνομα καταφύγια στη Ραφήνα, πήραμε τις συντεταγμένες τους και τα καταγράψαμε σε βίντεο και φωτογραφίες, είδαμε ότι δίπλα στην είσοδο του πρώτου καταφυγίου τμήμα της πρόσοψης ήταν καλυμμένο με λινάτσα. Τίποτα δε μαρτυρούσε σε κάποιον που δεν είναι κάτοικος της περιοχής και πήγαινε εκεί για πρώτη φορά ότι το πρώτο καταφύγιο ήταν δημοτικό. Αυτό το πληροφορηθήκαμε μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ μας, από αναγνώστη της εφημερίδας μας, κάτοικο της ευρύτερης περιοχής. Και στον ίδιο και σε άλλους κατοίκους του δήμου είχε σχηματιστεί η εντύπωση ότι και τα τέσσερα καταφύγια ήταν του δήμου. Δεν παρακολουθεί ο κόσμος τη ρυπαροφυλλάδα των νεοναζιστών και βέβαια, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ενημέρωσαν ποτέ τους δημότες για τα τρία παράνομα καταφύγια που κατασκεύασαν οι χρυσαυγίτες δίπλα σ’ αυτό (επίσης παράνομο) του Δήμου.
 

Αναφορές στις υπηρεσίες


♦ Στις 9 Ιούλη, στείλαμε αναφορά στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής (ΔΑΚΠ) της Περιφέρειας Αττικής, με κοινοποίηση στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων, Κτηνιατρικών Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής. Τους γράφαμε:

«Η οδός Αρίωνος χωρίζει τους δήμους Αρτέμιδος-Σπάτων και Ραφήνας-Πικερμίου. Στον κάθετο αγροτικό δρόμο (χωματόδρομο) Παναγίας Γοργοεπηκόου βρίσκονται τέσσερα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς σε έκταση τεσσάρων (4) περίπου στρεμμάτων. Σας στέλνω τις συντεταγμένες αυτών των καταφυγίων, μαζί με βίντεο και φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνουν τα καταφύγια.

Τα καταφύγια αυτά κατασκευάστηκαν από τη Χρυσή Αυγή τις 3 Σεπτέμβρη του 2017. Την κατασκευή διαφήμισαν στην ιστοσελίδα τους, αναφέροντας και τα στελέχη της Χ.Α. που συμμετείχαν στην κατασκευή τους. Σας στέλνω το σχετικό δημοσίευμα.

Σας στέλνω επίσης σχετικό άρθρο μου στην «Κόντρα».

Ως υπηρεσία, είστε υποχρεωμένοι, κ. Ανδριόπουλε, να κάνετε αυτοψία και στη συνέχεια να συντάξετε σχέδιο απόφασης για το κλείσιμο αυτών των παράνομων καταφυγίων.

Τα τηλέφωνα της ΤΟ της Χρυσής Αυγής στην Αρτέμιδα, που είναι η μοναδική ΤΟ στην Ανατολική Αττική, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα τους είναι: σταθερό 2294040200 και κινητό 6947285718. Διεύθυνση: Αγίας Μαρίνας 10, Πλατεία Αγίας Μαρίνας.

Ελπίζω, ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στην αναφορά μου και ότι θα με ενημερώνετε, ως οφείλετε».

♦ Την ίδια μέρα, στείλαμε αναφορά στον προϊστάμενο του Δασαρχείου Πεντέλης, στην οποία γράφαμε:

«Σε περιοχή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου υπάρχουν τέσσερα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς. Ζητώ να εξετάσετε μήπως αυτά τα καταφύγια βρίσκονται σε δασική έκταση ή δάσος».

Τους «ενοχλήσαμε» αρκετές φορές μέχρι τις 16 Ιούλη που μας απάντησαν.

♦ Ο προϊστάμενος της ΔΑΚΠ μας ενημέρωσε ότι έκανε αυτοψία στην περιοχή που είναι τα τέσσερα καταφύγια, διαπίστωσε ότι είναι παράνομα και θα βάλει μπροστά τη διαδικασία για να σφραγιστούν. Μας ενημέρωσε, ακόμα, ότι ένα από τα τέσσερα είναι του δήμου και θα κλείσει και αυτό.

♦ Δασοφύλακας του Δασονομείου Σπάτων, που υπάγεται διοικητικά στο Δασαρχείο Πεντέλης, μας ενημέρωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης στην οποία κατασκευάστηκαν τα τέσσερα καταφύγια είναι δάσος!
 

Το παπί ο Δήμος


Οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεσμεύτηκαν ότι μόλις ολοκληρώσουν τις νομικές διαδικασίες που προβλέπονται θα μας ενημερώσουν αναλυτικά, γραπτώς.

Από αναγνώστη μας ενημερωθήκαμε ότι την Τρίτη 16 Ιούλη θα συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου και ότι στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν και τα εξής δύο θέματα:

14ο θέμα: Λήψη απόφασης περί έγκρισης συμμετοχής στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II» στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» με τίτλο: «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

20ό θέμα: Λήψη απόφασης περί αναγκαιότητας ανάθεσης σε τρίτους της έκδοσης σχετικών εγκρίσεων από την Διεύθυνση Δασών για την υλοποίηση εγκαταστάσεων κυνοκομείου σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Παρακολουθήσαμε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από την ημερήσια διάταξη της οποίας αποσύρθηκαν δύο θέματα, ένα από τα οποία ήταν το 20ό.

Μιλήσαμε με το δήμαρχο Μπουρνού, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, του γνωστοποιήσαμε την ιδιότητά μας και του ζητήσαμε την εισήγηση για το 14ο θέμα. Αφού είδε τη δημοσιογραφική ταυτότητα, μετά από μερικά λεπτά μας έδωσε δύο αντίγραφα της εισήγησης και ένα της ημερήσιας διάταξης. Την ώρα που έβγαζε τα αντίγραφα, παραδέχτηκε ότι πράγματι ο Πετρόχειλος και οι άλλοι χρυσαυγίτες κατασκεύασαν τα παράνομα καταφύγια, ενώ μας επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν πρέπει να συνδέουμε την καταγγελία μας με την εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη του 14ου θέματος.

Κάποια στιγμή του ζητήσαμε και την εισήγηση του 20ού θέματος, όμως αρνήθηκε να μας τη δώσει με το επιχείρημα ότι έχει αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη. Θα επιμείνουμε να πάρουμε αντίγραφο και αυτής της εισήγησης, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν εξήγησε για ποιους λόγους αποσύρθηκε αυτό το θέμα από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι ενώ παρευρισκόταν στη συνεδρίαση η αντιδήμαρχος Δ. Τσεβά, που ήταν η συντάκτρια της εισήγησης του 14ου θέματος, την εισήγηση παρουσίασε ο δήμαρχος.

Αν και η εισήγηση έχει ημερομηνία σύνταξης την 24η Ιούνη του 2019, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στα τέσσερα παράνομα καταφύγια. Κάνει μόνο εκτενή αναφορά στη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών και το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Προφανώς, στις 24 Ιούνη ο δήμαρχος δεν είχε σκοπό να εγείρει ζητήματα τόσο για το παράνομο καταφύγιο του δήμου όσο και για τα τρία που κατασκεύασαν οι χρυσαυγίτες. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός -και το επισημαίνουμε- ότι ο δήμαρχος δε διευκρίνισε ποιος διαχειριζόταν το δημοτικό καταφύγιο, στο οποίο αναφέρθηκε στην προφορική του εισήγηση. Μήπως το διαχειρίζονταν και αυτό οι χρυσαυγίτες ή οι συνεργάτες τους και γι’ αυτό δε μίλησε ο δήμαρχος;

Από την προφορική εισήγηση του δημάρχου για το 14ο θέμα, η οποία διήρκεσε περίπου 12 λεπτά, απομαγνητοφωνήσαμε ένα μέρος και το παραθέτουμε όπως ακριβώς ειπώθηκε:

«Ακούστε να δείτε, ούτε ο δήμαρχος ούτε ο δήμος είναι ελεγκτικός μηχανισμός. Το κράτος έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς. Γνωρίζει και το Δασαρχείο και η Αστυνομία και η Περιφέρεια και όλοι αυτοί αυτές τις λειτουργίες. Δεν εμφανίζονται τώρα. Τώρα εμφανίζονται, ξέρετε γιατί; Γιατί κάποιος έκανε μια επώνυμη καταγγελία. Εγώ δεν έχω μάθει να λέω ψέματα. Το ότι εθελοτυφλούμε, γιατί δεν βλέπουμε την πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία, είναι άλλο πράγμα, έτσι; Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από κανένα δάχτυλο, εντάξει; Προφανώς πρέπει να κλείσουνε. Κάποιοι κάνανε πλατούλες όμως σ’ αυτούς τους ιδιώτες που πήγανε και χτίσανε αυτή την εγκατάσταση. Αν πήγαινε ο δήμαρχος να κάνει μια καταγγελία, ξαφνικά ο δήμαρχος δε θα ήταν φιλόζωος. Αν ο δήμαρχος, που ζητάτε εσείς να εξασφαλίσει τη νομιμότητα, εάν έκανε καταγγελία σε έναν ιδιώτη, δεν θα ήταν φιλόζωος».

Ας τα πάρουμε με τη σειρά, αφήνοντας τελευταίο το μεγάλο ψέμα, ότι ο Δήμος δεν έχει ελεγκτικές αρμοδιότητες.

♦ Οταν ο Ε. Μπουρνούς αναφέρεται σε καταγγελία ιδιώτη, εννοεί τη δική μας αναφορά στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, παραδεχόμενος έτσι ότι ήταν πλήρως ενήμερος γι' αυτή.

♦ Σε ό,τι αφορά το «εγώ δε λέω ψέματα», αρκεί ένα σχόλιο. Εφόσον γνώριζε για τα παράνομα καταφύγια που κατασκεύασαν οι χρυσαυγίτες (και όχι κάποιοι ιδιώτες γενικά κι αόριστα), όφειλε ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2017, που οι χρυσαυγίτες καμάρωναν για την κατασκευή τους, να κάνει αναφορά στη Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής, προκειμένου αυτή να συντάξει εισήγηση απόφασης κλεισίματος των παράνομων καταφυγίων. Οχι μόνο δεν το έκανε, αλλά όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, αν δεν κάναμε εμείς την καταγγελία, ο δήμαρχος θα συνέχιζε να σιωπά και να καλύπτει τους χρυσαυγίτες.

♦ Προφανώς πρέπει να κλείσουν, λέει τώρα ο Ε. Μπουρνούς. Κατόπιν εορτής και επειδή έχει ενημερωθεί, από τις 15 του Ιούλη, από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής, Ανδριόπουλο, ότι τα τέσσερα παράνομα καταφύγια στο Δήμο του θα κλείσουν.

♦ Ποιοι έκαναν «πλατούλες» στους «ιδιώτες» που έφτιαξαν τα παράνομα καταφύγια; Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δασαρχείου; Γιατί δεν κατονομάζει ο Ε. Μπουρνούς αυτούς που έκαναν «πλατούλες»; Και γιατί, ακόμα και τώρα, μιλάει για κάποιους «ιδιώτες», ενώ ξέρει πολύ καλά ότι ήταν οι χρυσαυγίτες και μάλιστα σ' εμάς παραδέχτηκε ότι ήταν ο Πετρόχειλος και άλλοι; Γιατί συνεχίζει ακόμα και τώρα να τους καλύπτει και να ρίχνει ευθύνες σε άλλους;

♦ Αποκορύφωμα αυτού του παραληρήματος Μπουρνού ήταν ο ισχυρισμός του πως αν έκανε ο ίδιος καταγγελία, θα τον κατηγορούσαν ότι δεν είναι φιλόζωος! Δεν αντιλαμβάνεται ότι μετά τις δικές μας καταγγελίες και την αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα καταφύγια κατασκευάστηκαν από τους χρυσαυγίτες (αλήθεια, φιλόζωους τους θεωρεί ο δήμαρχος;), έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τόσο καιρό έκανε πλάτες στους χρυσαυγίτες;

♦ Διατάξεις του νόμου 4039/2012 πιστοποιούν ότι και οι δήμοι ανήκουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ως προς τους κανόνες προστασίας των ζώων συντροφιάς.

Αρθρο 2 παράγραφος 2: Αρμόδιες Αρχές εφαρμογής και ελέγχου των κανόνων προστασίας των ζώων και του συστήματος της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους ορίζονται (…) και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Δήμων και όπου αυτές δεν έχουν συσταθεί τα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης του οικείου Δήμου.

Αρθρο 4 παράγραφος 10: …Επίσης κωδικός πρόσβασης (σ.σ. για την ηλεκτρονική βάση δεδομένων) παρέχεται στους ΟΤΑ προκειμένου να έχουν τον έλεγχο δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, στα διοικητικά τους όρια.

Το άρθρο 9 του ίδιου νόμου, στην παράγραφο 1 προβλέπει ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν για την περισυλλογή και διαχείριση τω αδέσποτων ζώων, ενώ στην παράγραφο 2 προβλέπει ότι μόνον οι δήμοι μπορούν να ιδρύουν τα καταφύγια ζώων συντροφιάς. (ολόκληρο το εκτενές άρθρο 9 εδώ).

Οπως αντιλαμβάνεστε, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου προσπάθησε μ' ένα εισαγωγικό ψέμα να κουκουλώσει τις τεράστιες ευθύνες του. Μ' αυτό το ψέμα, ότι δηλαδή ο Δήμος δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός, και με το κάλπικο επιχείρημα ότι αν κατήγγελε τα παράνομα καταφύγια θα τον κατηγορούσαν ότι δεν είναι φιλόζωος, ο Ε. Μπουρνούς προσπάθησε να δικαιολογήσει την κάλυψη που προσέφερε στους χρυσαυγίτες, οι οποίοι δρούσαν απροκάλυπτα στο Δήμο του, χτίζοντας παράνομα καταφύγια δίπλα σ’ αυτό του Δήμου. Καλά θα κάνει, λοιπόν, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου ν' αφήσει τις παιδιάστικες δικαιολογίες και να προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση του ελεγκτικού ρόλου του Δήμου.


Γεράσιμος Λιόντος
 
Σάββατο 20 Ιουλίου 2019



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου