Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

Β. Μαγιακόφσκι: Χλευαστικός, ξεδιάντροπος και καυστικός. (Ηχητικό)

«ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΣΙΑΜΠΟΥΝΑΝΕ οι άρχοντες περί δημοκρατικής τάξης,/ ανάμεσα μας οι αμίλητοι ζούνε./ Κι όσο σαν δούλοι εμείς μένουμε σιωπηλοί,/ οι ηγεμόνες δυναμώνουν,/ ξεσκίζουν, βιάζουν, ληστεύουν,/ των ανυπόταχτων τα μούτρα τσαλακώνουν./ 

Ετούτων των αμίλητων το πετσί,/ περίεργα θα 'λεγες είναι φτιαγμένο./ Touς φτύνουνε καταπρόσωπο/ κι αυτοί σκουπίζουνε σιωπηλά τα σάλια./ Να αγριέψουνε δεν το λέει η ψυχούλα τους,/ και πού το παράπονο τους να πούνε;/ Απ' του μισθού τα ψίχουλα,/ πώς να αποχωριστούνε;/ Μισή ώρα, κι αν, βαστάει το κόχλασμά τους,/ μετά αρχινάνε το τρεμούλιασμά τους./ Εί! Ξυπνήστε κοιμισμένοι!/Από την κορυφή ως τα νύχια ξεσκεπάστε τους,/άλλο δε μας μένει».

ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΣΤΙΧΟΙ, γραμμένοι θα 'λεγες για μας «τους αραχτούς σαν νοσοκομεία», από τον φλογερό εμψυχωτή του έρωτα και της επανάστασης, τον κολασμένο ποιητή που στα 1930 έβαλε ο ίδιος τέρμα στη ζωή του με μια σφαίρα στον κρόταφο, στα 36 του χρόνια.

«ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΩ/ στου φωτεινού σας μέλλοντos την Κεντρική Επιτροπή/ θα 'ρθω, πάνω απ' τη συμμορία της ποίησης/ των πλεονεχτών και σαλταδόρων,/ σείων σα μπολσεβίκικη ταυτότητα κομματική,/τους εκατό τόμους μαζί όλων μου των κομματικών βιβλίων».

ΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΤΙΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ στα 14 και το πλήρωσε με συνεχείς φυλακίσεις.
Ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι εμπνεύστηκε απ' τη φωτιά της Οκτωβριανής Επανάστασης κι έγραψε μια ελεγεία 3.000 στίχων για τον θάνατο του Λένιν.

«ΚΑΘΩΣ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ,/ βαρέλι η ρίμα είναι/ δυναμίτης./ Ο στίχος φιτίλι από δώθε ως πέρα./ Καπνίζει ως το τέλος,/ φωτιά αναδίνει/ κι η πόλη τινάζεται/στροφή στον αέρα.../ Η ποίηση ταξίδι στο άγνωστο είναι./ Η ποίηση είναι κι αυτή εξόρυξη ραδίου./ Για ένα γραμμάριο μοχτείς ένα χρόνο σωστό./ Βγάζεις απ' τα έγκατα/χάρη μιας λέξης,/χιλιάδες τόνους λέξεων ορυχτό».

«ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ/ στο πλαδαρό μυαλό μας που ονειρεύεται,/ σαν υπηρέτης λαίμαργος σε καναπέ λιγδιάρικο/ με την καρδιά κουρέλι ματωμένο θα ερεθίσω / χορταστικά χλευαστικός, ξεδιάντροπος και καυστικός./ Ούτε μια γκρίζα τρίχα δεν έχω στην ψυχή,/ μήτε των γηρατειών την στοργή!/ Μέγας ο κόσμος με της φωνή τη δύναμη/ έρχομ' όμορφος,/ στα εικοσιδυό μου χρόνια./ Τρυφεροί μου!/ Αφήστε τον έρωτα στα βιολιά./ Είναι βάρβαρο στα τύμπανα να μένει./

Και δεν μπορείτε να φέρετε τα πάνω κάτω όπως εγώ,/ ώστε να μείνουν μόνο τα χείλη./ Ελάτε να μάθετε-/ απ' το βελούδινο σαλόνι/ του τάγματος των αρχαγγέλων το πρωτόκολλο/ που ήρεμα τα χείλη ξεφυλλίζει/ oncos η μαγείρισσα το βιβλίο των συνταγών./ Πηγαίνετε/ η σάρκα πάει να με τρελάνει/ κι όπως αλλάζει χρώμα ο ουρανός/ πηγαίνετε-/ θα είμαι άψογα τρυφερός,/ δεν είμαι άντρας εγώ, είμαι ένα σύννεφο με παντελόνια!/ Πως η ολάνθιστη Νίκαια υπάρχει δεν πιστεύω!/ Και πάλι θα υμνήσω/ τους αραχτούς σαν νοσοκομεία άντρες/και τις φθαρμένες σαν παροιμίες γυναίκες». 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 Διαβάστε επίσης: Γι' αυτό σ' αγαπάμε Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι Με την ευκαιρία αυτή φτιάξαμε μια ηχητική σύνθεση. Πρόκειται για ένα ηχητικό από την «Ελληνοφρένεια» που μας δείχνει το ποιόν της σημερινής κυβέρνησης, μπολιασμένο με ένα μελοποιημένο, από τον Θάνο Μικρούτσικο ποίημα του Βλαδίμητου Μαγιακόφσκι με την φωνή της Μαρίας Δημητριάδη.
Περιλαμβάνεται στον δίσκο που κυκλοφόρησε το 1976 με τίτλο «Καντάτα για τη Μακρόνησο / Γιάννης Ρίτσος Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι». 

 
 Κι όσο σαν δούλοι εμείς μένουμε σιωπηλοί...
Την ώρα που αεροκοπανάνε οι άρχοντες
περί δημοκρατικής τάξης,
ανάμεσά μας οι αμίλητοι ζούνε.
Κι όσο σαν δούλοι εμείς μένουμε σιωπηλοί,
οι ηγεμόνες δυναμώνουν,
ξεσκίζουν, βιάζουν, ληστεύουν,
των ανυπόταχτων τα μούτρα τσαλακώνουν.
Ετούτων των αμίλητων το πετσί,
περίεργα θα ’λεγες είναι φτιαγμένο.
Τους φτύνουνε καταπρόσωπο κι αυτοί σκουπίζουνε σιωπηλά
το πρόσωπο το φτυσμένο.
Να αγριέψουνε δεν το λέει η ψυχούλα τους,
και που το παράπονό τους να πούνε;
Απ’ του μισθού τα ψίχουλα, πώς να αποχωριστούνε;
Μισή ώρα, κι αν, βαστάει το κόχλασμά τους,
μετά αρχινάνε το τρεμούλιασμά τους.
Ει! Ξυπνήστε κοιμισμένοι!
Από την κορυφή ως τα νύχια ξεσκεπάστε τους,
άλλο δε μας μένει.
Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2018/06/7-1893.html


1 σχόλιο:

 1. ΔΥΝΑΤΟΣ Ο ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ!

  Εμείς προτείνουμε ΟΣΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ/ΛΕΞΗ/ΟΡΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΜΟΥΡΗ ΠΑΤΣΑ (όπως λέει και ο Βλαδίμηρος) και Σαν ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΜΟΥΡΗ-ΠΑΤΣΑ να Τσοντάρουμε και ΤΗΣ ΜΟΥΡΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΤΩΝ!!! ΔΙΟΤΙ ΌΛΑ ΤΑ ΔΙΠΟΔΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΌΛΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ-ΠΑΤΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ!!!

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΆΛΛΗ ΛΥΣΗ!!! ΑΛΛΟΙΩΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΈΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΛΙΖΕΤΑΙ!!!

  ΚΌΨΤΕ ΤΟ ΨΈΜΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΦΙΛΗ-ΝΑΤΟΣΥΜΑΧΟ" ΤΟΥΜΠΟΥΡΛΟΥΚΙΑ!!!

  ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΑΙ ΣΤΟ ΑΨΕ-ΣΒΗΣΕ ΤΟ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΡΠΙΩΝ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΡΟΣ/ΛΕΞΗ/ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!

  .... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΟΥΡΛΟΥΚΙΑ:

  1ον. ΜΑΘΗΜΑ: Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ Η ΓΡΑΦΉ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΟΥΡΛΟΥΚΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ... 1922!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή