Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη το Ισραήλ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ - ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΟΛΑΝ - ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη το Ισραήλ

Σκηνή πρώτη

Την Πέμπτη που μας πέρασε μία δύναμη 40 ισραηλινών μαχητικών με 16 F-15 και 24 F-16, συνοδευόμενα από ένα ιπτάμενο τάνκερ για ανεφοδιασμό και 8 ελληνικά μαχητικά, πρόσβαλλαν επί ένα 24ωρο στόχους στη δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο, πάνω από τη Λευκάδα έως και την Ήπειρο, σε δύο κύματα προσβολής. Η άσκηση στην ελληνική επικράτεια κράτησε 24 ώρες και ήταν επί πολλαπλών μετώπων, σε εντελώς άγνωστο έδαφος. Κανένα ισραηλινό αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε, προκειμένου να ελεγχθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της ισραηλινής αεροπορίας σε μεγάλες αποστάσεις. Το σενάριο περιελάμβανε και νυχτερινές αποστολές, οι οποίες ωστόσο φαίνεται πως δεν πραγματοποιήθηκαν εντός του ελληνικού εναερίου χώρου. 

Το σενάριο τυπικά αναφερόταν σε «εξελίξεις στη Γάζα». Ουσιαστικά, επρόκειτο για άσκηση προσομείωσης στόχων με ορεινό ανάγλυφο, που παραπέμπει σε περιοχές της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Ο νοών νοείτο. 
​Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μια κεντρική πτυχή της άσκησης ήταν να δοκιμάσει την ικανότητα της αεροπορικής δύναμης να λειτουργεί σε πολλαπλά μέτωπα ταυτόχροναΔεν είναι η πρώτη φορά που ισραηλινά μαχητικά ασκούνται επί ελληνικού εδάφους. Συνήθως οι προσβολές συνέβαιναν επί στόχων στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών. Είναι η πρώτη φορά όμως, που μία τόσο ισχυρή αεροπορική δύναμη, 40 αεροσκαφών μετακινείται από το Ισραήλ στη Δυτική Ελλάδα και επιστρέφει χωρίς καμία προσγείωση. 

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μια κεντρική πτυχή της άσκησης ήταν να δοκιμάσει την ικανότητα της αεροπορικής δύναμης να λειτουργεί σε πολλαπλά μέτωπα ταυτόχρονα. Συνολικά, εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, αεροπλάνα μεταφοράς και άλλα αεροσκάφη συμμετείχαν στην πολυήμερη άσκηση, η οποία περιελάμβανε και νυχτερινές αποστολές. 

«Κατά την άσκηση, ταξιδέψαμε μακριά σε άγνωστο έδαφος για να κάνουμε μια άκαμπτη και ακριβή αποστολή, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτή η ικανότητα που έχουμε, να πάρουμε όλα τα οχήματά μας και να ταξιδέψουμε μακριά για να κάνουμε αποστολές και στη συνέχεια να επιστρέψουμε, είναι κάτι που έτοιμοι να κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή χρειάζεται», δήλωσε ο διοικητής της 105ης Αεροπορικής Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Σκηνή δεύτερη 


Οι συγκεκριμένοι κωδικοί στα smart phones και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ισραηλινών εφέδρων άναψαν ταυτόχρονα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Χιλιάδες ισραηλινοί πολίτες, άντρες και γυναίκες, κλήθηκαν σε άμεση επιστράτευση κατευθείαν από τις εργασίες ή τις κατοικίες τους. Σε ελάχιστες ώρες είχαν παρουσιαστεί στις θέσεις προκάλυψης στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Δευτέρα πρωί, το Γενικό Επιτελείο των στρατιωτικών δυνάμεων του Μπασάρ Άσαντ ανακοίνωσε πως αρχίζει η επίθεση των συριακών δυνάμεων, σε συνεργασία με τους Σιίτες Χεζμπολάχ του Λιβάνου και της ιρανικής πολιτοφυλακής που μάχεται στη Συρία, κατά Σύρων ανταρτών στην περιοχή Quneitra, δηλαδή στα σύνορα με το Γκολάν. Το Ισραήλ δεν περιορίστηκε στην επιστράτευση: Οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν χθες μια απρογραμμάτιστη άσκηση, στην οποία συμμετείχαν οι χιλιάδες έφεδροι που επιστρατεύτηκαν. Στο σενάριο της άσκησης περιλαμβανόταν μια διπλή επίθεση κατά της επαρχίας Daraa, στα σύνορα με την Ιορδανία και στόχος της, όπως ανακοινώθηκε, ήταν η αποτροπή της επίθεσης των συριακών δυνάμεων στην περιοχή.

Σκηνή τρίτη

Η ισραηλινή αεροπορία έχει θέσει τις δυνάμεις της σε ύψιστη ετοιμότητα κόκκινου συναγερμού τις τελευταίες 48 ώρες. Τυπικά, η κινητοποίηση αφορά το μέτωπο της Γάζας, εν όψει μιας μεγάλης διαδήλωσης που ετοιμάζεται από Παλαιστίνιους και τους υποστηρικτές τους... Ωστόσο, στα Ιεροσόλυμα και το Τελ Αβίβ οι παρατηρητές δεν πολυπιστεύουν πως οι ρουκέτες και οι όλμοι της Χαμάς δικαιολογούν τέτοια προετοιμασία...

Είναι ολοφάνερο ότι το Ισραήλ «κάτι περιμένει». Η επιστράτευση των εφέδρων δεν γίνεται χωρίς λόγο, ενώ κι η διαρκής ετοιμότητα στην οποία έχει τεθεί η Πολεμική Αεροπορία, αν δεν προμηνύουν μια γενικότερη ανάφλεξη στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, τουλάχιστον στοχεύουν στη διαβίβαση «μηνυμάτων» προς πάσα κατεύθυνση και κάθε «εχθρό» που έχει το Ισραήλ στη γειτονιά του.  

Η κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν, που μετουσιώθηκε πρόσφατα σε βομβαρδισμούς και πολεμικές επιθέσεις με πλήγματα από πυραύλους, ενώ παράλληλα η Γάζα «βράζει», με τους Παλαιστίνιους να μετράνε πολλούς δεκάδες νεκρούς τις τελευταίες εβδομάδες, οδήγησαν τη χώρα σε πολεμική προετοιμασία ώστε να αποκρούσει ακόμη και μια ολική επίθεση, από διάφορα σημεία και από διάφορες δυνάμεις. Και παράλληλα να αντεπιτεθεί, χρησιμοποιώντας την πολεμική αεροπορία, σε άγνωστα μέχρι σήμερα πεδία, και σε απρόβλεπτα θέατρα συγκρούσεων.

Ο χρόνος θα δείξει.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης


http://www.zougla.gr/kosmos/article/me-to-daktilo-sti-skandali-to-israil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου